夫婦情感

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

雖然我對我老婆好差, 自問亦唔係一個好老公!不過我仍然心愛我老婆!!雖然我家用比得少, 但佢都知我將剩返既錢會儲起!!我唔知道可以點樣挽救, 我地有個囡囡, 因為我對老婆唔好佢曾多次要我改亦有提過想離婚, 剛過星期日我仲發脾氣, 一時衝動提出離婚我老婆仲一口答應, 到星期一我已經好後悔, 同我老婆講, 佢話佢有人追緊仲等緊佢離婚(佢唔會講大話的), 我好後悔, 我好怕無左老婆同囡囡, 我可以點做.....................................

別墅

精緻種植勳章

回覆 #3 abcde_song 的文章

我憎人富貴厭人貧??
我回應你既係叫尖酸刻薄,唔係叫偏激
況且鼓勵你既人大把喇~
簡單d講, 一個女人會同老公講有第三者, 相信係好心死,完全可以豁出去先會講架, 你對佢有幾衰真係只有你知咯.

你post出來既"日記", 我想你還未用個心去感受下你老婆, 你如何今後懂得珍惜佢愛惜佢??

我又尖酸刻薄

公爵府

我想話你知, 積少成多. 感情係儲番來, 亦都可以逐少逐少咁漏番走

複式洋房

原文章由 alik 於 08-8-16 21:36 發表
你真係PK, 投資賺到錢, 漏番少少出去(幾十蚊)俾老婆買下嘢都要管住人

PK 左了!!諗法有別, 我買件七百幾既衫, 八百幾放左出去, 佢買件七十幾就..........算啦!!!問題唔係出現係咁少處度!!最重要欠缺溝通!!!

我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 elaine808e 於 08-8-16 14:13 發表
如果佢另一個可以接得住佢, 佢已經費時同你講咁多, 仲會問你想點攪離婚?? 仲會比機會你say yes/NO ?? 123就比張纸叫你簽喇....

人就好衰既,去選擇人就好地地而唔係比人選擇,一個平時唔駛理又唔會嘈走既人想走出你控制 ...

點解追返老婆就等於發揮天生賦性"競爭"去肯定自己??
你既諗法都幾偏激架喎!!定係憎人富貴厭人貧??
我要做個好爸爸!!

公爵府

你真係PK, 投資賺到錢, 漏番少少出去(幾十蚊)俾老婆買下嘢都要管住人

別墅

精緻種植勳章

回覆 #1 abcde_song 的文章

如果佢另一個可以接得住佢, 佢已經費時同你講咁多, 仲會問你想點攪離婚?? 仲會比機會你say yes/NO ?? 123就比張纸叫你簽喇....

人就好衰既,去選擇人就好地地而唔係比人選擇,一個平時唔駛理又唔會嘈走既人想走出你控制範圍,危機感出現,心有不甘...男人就發揮天生賦性"競爭"去肯定自己

複式洋房

原文章由 elaine808e 於 08-8-16 12:14 發表
朋友 ~
你老婆未想同你離婚,佢做咁多野佢自己都係未決定到.佢係呢個位置係最好,因你比以前緊張佢,佢又可以做佢要做既野, 幾好~~ 

不過想你好好自己諗清楚, 因為你既"好勝心",就算今次比你贏左,又如何~
...

佢已經親口承認有另一個還在我地未離婚前已開始了, 佢還會比機會我??
我真係唔係好覺我有好勝心喎, 唔知你從邊方面覺得, 請提點!!
我只係想同佢保持一個良好關係, 唔係再鬧交!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-8-16 12:02 發表

唔好氣餒呀. 就算無事 couple 都會鬧交啦. 如果大家心火盛講物都唔入耳. 你唔好再同佢傾住. cool down 先. 何況你目前系觀察期. 記住最緊要心平氣和. 唔系樣樣事都有方法去解決. 當無辦法有共識時, 唔好再傾住. ...

明你意思!!thanks!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 syu_lau 於 08-8-16 08:52 發表
我無睇晒你全個故事啦,睇咗少少,不過我都睇得出你老婆其實心裡真係想俾機會你同你再開始,如果唔係都唔會成日同你三人行啦...真係斷一段關係俾我真係唔會再見佢囉(除排必要啦)

閙交唔緊要,但你一定要立即say sorry囉,你係 ...

多謝支持!!!
我要做個好爸爸!!

別墅

精緻種植勳章

回覆 #2 abcde_song 的文章

朋友 ~
你老婆未想同你離婚,佢做咁多野佢自己都係未決定到.佢係呢個位置係最好,因你比以前緊張佢,佢又可以做佢要做既野, 幾好~~ 

不過想你好好自己諗清楚, 因為你既"好勝心",就算今次比你贏左,又如何~

大宅

原文章由 abcde_song 於 08-8-15 23:31 發表
sorry 大家, 沉日又不自覺地同佢鬧交, 我越唔想同佢鬧交, 就越容易出事, 同埋佢跟本估我想點點點, 唔係知道我想點點點..........
情緒不論開心唔開心都真係好難控制!!! ...

唔好氣餒呀. 就算無事 couple 都會鬧交啦. 如果大家心火盛講物都唔入耳. 你唔好再同佢傾住. cool down 先. 何況你目前系觀察期. 記住最緊要心平氣和. 唔系樣樣事都有方法去解決. 當無辦法有共識時, 唔好再傾住. 當女人想鬧人, 發脾氣時, 比佢發左先. 你事後先搵機會同佢傾.

大宅

我無睇晒你全個故事啦,睇咗少少,不過我都睇得出你老婆其實心裡真係想俾機會你同你再開始,如果唔係都唔會成日同你三人行啦...真係斷一段關係俾我真係唔會再見佢囉(除排必要啦)

閙交唔緊要,但你一定要立即say sorry囉,你係對或錯都好都要"對唔住"到平息咗先慢慢講,唔同再同佢講道理呀(女人係唔中意講道理),你一講咗對唔住,對方都會唸到自己可能有錯(但唔會話你知),好快會無事嫁啦...

你都努力咗幾個月,你老婆一直都俾機會同你相處,再過多幾個月你可以試下同佢傾下d內心野,想了解多d個老婆丫,再大膽d試下問佢可唔可以再起返埋一齊,有時第一二次多數都話唔可以,但唔好灰心,女人多數都係咁...
如果你老婆中意睇下電視劇,見到D好浪漫情景都好想學下嫁

複式洋房

sorry 大家, 沉日又不自覺地同佢鬧交, 我越唔想同佢鬧交, 就越容易出事, 同埋佢跟本估我想點點點, 唔係知道我想點點點..........
情緒不論開心唔開心都真係好難控制!!!
我要做個好爸爸!!

大宅

原文章由 abcde_song 於 08-8-11 00:18 發表
過左一個感覺舒服的星期五, 沉日同佢講左今日會同囡囡去睇多啦A夢電影, 佢沉晚特然搵我, 話我知今日中午無野做, 我唔知佢點解咁講, 我當然諗都唔諗同佢講:不如同我同囡囡一齊去睇戲啦!!佢無拒絕, 佢淨係話睇完戲同囡 ...

為你開心 ! 努力呀 !
yee, 我 Sunday 都帶左大女去睇多啦A夢呀.

伯爵府

睇到有咁既發展都鄧你開心,事情發展到咁...我睇落你可以開始放下你前妻了 就好似釣魚咁收放收放~~~e+開始唔洗太著緊佢啦

原文章由 abcde_song 於 08-8-11 00:18 發表
過左一個感覺舒服的星期五, 沉日同佢講左今日會同囡囡去睇多啦A夢電影, 佢沉晚特然搵我, 話我知今日中午無野做, 我唔知佢點解咁講, 我當然諗都唔諗同佢講:不如同我同囡囡一齊去睇戲啦!!佢無拒絕, 佢淨係話睇完戲同囡 ...

複式洋房

過左一個感覺舒服的星期五, 沉日同佢講左今日會同囡囡去睇多啦A夢電影, 佢沉晚特然搵我, 話我知今日中午無野做, 我唔知佢點解咁講, 我當然諗都唔諗同佢講:不如同我同囡囡一齊去睇戲啦!!佢無拒絕, 佢淨係話睇完戲同囡囡返佢屋企因為星期一佢要返新工唔想走黎走去接囡囡(咁者係一齊睇戲無問題啦~~哈哈), 到了今日因為要搞新屋D 野, 我買左5:20分睇, 約左佢5點, 大家都早到了, 入到戲院囡囡居然講左一句我地都好出奇既說話(今次係囡囡第一次到戲院睇戲), 囡囡話:好緊張呀!!呢句說話無人教佢講都識講, 睇完戲後, 我地坐低食飯, 佢問囡囡想返邊個屋企, 囡囡話想返爸爸屋企, 佢就同我講佢都係唔接囡囡, 等囡囡今晚係我度!!
同囡囡送佢坐車前, 佢去左廁所, 我教囡囡講:媽媽返唔返爸爸屋企!!點知囡囡咁醒目, 一見媽媽係廁所出黎即刻講, 佢一聽到即刻話我又教囡囡講埋D 咁既野!!(其實呢句都係我心低話黎架)!!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 08-8-8 16:53 發表

你明就最好啦, 不過明都要消化到, 即系你行動同思想一致先得. 呢段時間你會好矛盾, 好辛苦 ~ 你要沉住氣. 系你人生中寶貴一堂. 可能你會覺得代價好大, 但系塞翁失馬, 焉知非福 ~ 你要時時刻刻提住自己. 盡左力 ...

thanks!! 我己有心理準備過完今晚會係人生另一個階段既開始, 雖然辜負左呢度支持我既朋友, 不過就算做唔成夫妻亦可以做到朋友, 仍可以比我關心到佢!!我亦會以平常心出席今晚約會, 得失唔會睇得太重了, 比多D 空間佢相對比多D 空間自己!!!
我要做個好爸爸!!

大宅

原文章由 abcde_song 於 08-8-7 18:04 發表

明白, 多謝你既意見, 我心情尚算平靜, 就算結果係點我唔會太介意了, 盡力爭取如果做唔到唔會後悔, 但不嘗試過無挽救過第時可能會後悔!!

你明就最好啦, 不過明都要消化到, 即系你行動同思想一致先得. 呢段時間你會好矛盾, 好辛苦 ~ 你要沉住氣. 系你人生中寶貴一堂. 可能你會覺得代價好大, 但系塞翁失馬, 焉知非福 ~ 你要時時刻刻提住自己. 盡左力就 ok. 結果系點, 唔好睇甘重. All the best !

複式洋房

原文章由 iloveyoub4 於 08-8-7 17:03 發表
當然地我都想你可以同前妻和好,但萬一......我指萬一如果大家真係無緣的話你都唔洗灰心,起碼你已經成熟了不少,將來面對另一個她(亦可以再係前妻)我相信你唔會再重複犯錯

...

明白, 多謝你既意見, 我心情尚算平靜, 就算結果係點我唔會太介意了, 盡力爭取如果做唔到唔會後悔, 但不嘗試過無挽救過第時可能會後悔!!
我要做個好爸爸!!

首頁
12345...15

尾頁

跳至