興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

未用Vista,未知佢有幾好.
剩係知慢過我部舊機.

用左幾日,上到一陣間網,轉個頭個晝面完全唔旭,
有幾次個畫面仲轉埋灰色.
再試下click IE or Firefor,
但又完全冇反應.
熄機開機後,又上得一陣網.
e.g.入到,BK,一click自由廣場,就會一定hang......上明報,又hang~~~

打去network provider,又話唔關佢地事,
打電話去HP support,佢叫我上網 load 番個 LAN Drive,
咁,上唔到網點 load 喎.
於是佢只係教我還原原廠設定.我唔制.

之後剩係叫我試下按F8,
睇下咩問題,聽日再算.

都唔知幾多日後先可以用得.

另外,上公司個Webmail要用Firefox (唔知點解???)

有冇高人呀??
可唔可以裝番XP???

PS:我剩係識用電腦架咋!!!!
各有前因莫羨人

別墅

用落仲未有事,
可能我剩係用黎上網掛.
.......USB都work 喎.
但每次開機,
一定會出
"Auto Config
Please wait"????????

原文章由 BBHim 於 08-8-8 16:33 發表
HP 機轉xp, 搵齊driver先好, 我最近轉左後, 發覺好多野用唔反....lan card, s card, USB等......
上網搵..發現係冇driver for xp......, 咪插反兩張pci lan card / s card, 但最後連USB driver 都冇埋......都係轉反 ...
各有前因莫羨人

大宅

HP 機轉xp, 搵齊driver先好, 我最近轉左後, 發覺好多野用唔反....lan card, s card, USB等......
上網搵..發現係冇driver for xp......, 咪插反兩張pci lan card / s card, 但最後連USB driver 都冇埋......都係轉反vista算啦.......

大宅

通常出得Notebook嘅生產商,Software佢地係唔會保養,硬件就包。

但你最好Keep番佢原廠嘅影像碟或Drive,因為當你部機一壞,你真係拿俾佢地整嘅話,你要用番佢地嘅影像檔案啤番成個出廠個樣俾佢地睇,等佢地冇藉口話你因為用第二D操作系統而整壞左電腦硬件。

(其實玩電腦都知:軟件點會整死硬件?只係佢地想做少D野)

珍珠宮

剷左vista, hp仲包唔包保養架?

好苦惱, 都唔知剷唔剷vista好!!!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

因為我部機係用SATA硬碟﹐所以要安裝一個driver比佢先裝到XP﹐而這個driver一定只可用floppy drive。

大宅

原文章由 PaPa 於 08-8-7 10:48 發表
我都係用HP既notebook﹐但係唔可以裝XP﹐因為在XP installation時﹐要用floppy drive(USB﹑CD-ROM都唔可以)去裝一個driver﹐我部notebook點會有floppy drive呀﹐現在都係用Vista﹐無計。
...

點會呀?我部腦已經冇哂Floopy Drive,只係得CD-ROM,有隻CD,個腦又識認CD Boot機嘅話,一碟可以走天涯。

大宅

原文章由 happy_kaka 於 08-8-6 11:07 發表
I don't feel the same way, anway, because I use Vista and I hate it very much, and I want to change the computer!!

卡卡姐你可能誤會左我個意思,我係指呢度D人話Vista好用,但我已經一早講左Vista係好差,我現在都係一直用緊XP,超級穩定,除非等到Windows 7面世啦,不過到時又要先等到佢出SP2先轉,睇怕都已經係201x年了。

另外,我都睇緊第二D操作系統,好似Ubuntu,雖然現在佢都仲係跟我要求嘅仲有一段距離,但佢真係行得好順,所以未來會唔會轉左用佢都係未知數架。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都係用HP既notebook﹐但係唔可以裝XP﹐因為在XP installation時﹐要用floppy drive(USB﹑CD-ROM都唔可以)去裝一個driver﹐我部notebook點會有floppy drive呀﹐現在都係用Vista﹐無計。

別墅

hang 機情況轉左XP後已消失.
裝完後 driver ...有d 怪.DEFG drive變左"卸除式磁碟".
你講既F11係咪=factory image???

不過如果要call維修,佢地d technician唔係好得囉?(希望剩係某一個啦)剩係識叫我perform 原廠設定.之後叫我收email,download佢地個LAN driver.我已一再強調,我只係一開機上到網,好快就hang,佢竟然叫我趁上到網個一分鐘去load....之後佢剩係叫我番屋企按F8,再睇下咩事.又唔further俾solution 我.買左部機幾日都未用得.所以,我都唔太祈望會call得"旭"HP上黎整機.響電話廢UP就得

原文章由 citadel 於 08-8-6 18:02 發表
據聞最近Hp的家用機都會經常都會鬆RAM,這是因為RAM Module做得太薄(節省成本之固),其實依你Hang機的情況看來與記憶體有關的機會很大!
你另外裝xp都好,但千萬不要剷走D drive那個partition內,供F11還原用的資料,否則電腦有 ...
各有前因莫羨人

別墅

唔用Vista 咪得囉,唔駛轉電腦架.
原文章由 happy_kaka 於 08-8-6 11:07 發表
I don't feel the same way, anway, because I use Vista and I hate it very much, and I want to change the computer!!
各有前因莫羨人

別墅

我對老野(xp)有感情!!裝左 lu !!!
原文章由 ChunChun_Daddy 於 08-8-5 17:37 發表
有...你可以跳過vista唔用,等下一代Se7en喎....
兩年倒既事...之嘛....
各有前因莫羨人

大宅

據聞最近Hp的家用機都會經常都會鬆RAM,這是因為RAM Module做得太薄(節省成本之固),其實依你Hang機的情況看來與記憶體有關的機會很大!
你另外裝xp都好,但千萬不要剷走D drive那個partition內,供F11還原用的資料,否則電腦有事時,維修的服務公司可能以此為藉口(原裝是裝Vista的,故此software的問題不包)不作跟進的服務!

洋房

回覆 #2 小必理痛 的文章

大宅

其實每一個版本 Windows 初推出時都有好多問題,通常去到 SP 2 打後先好些少,所以唔建議用老番。耐唔耐要做 update ,
"Windows "出哂名叫 "暈倒"

男爵府

我都係用HP.....又係vista..OKAY,我用埋OFFICE 2007...更加煩.....而家好D啦!!!

冇咩問題喎,不過,初用係未上手啫!!!

用落都方便架!!!

[ 本文章最後由 Icy_babe 於 08-8-6 02:35 編輯 ]

大宅

[柒]視窗,希望真係唔好咁[柒]啦!

侯爵府

畀面勳章

原文章由 a_d 於 08-8-5 17:22 發表
其實遲d都冇得揀了.

有...你可以跳過vista唔用,等下一代Se7en喎....
兩年倒既事...之嘛....

別墅

納奧美,迪迪仔,lucky_bear
thanks!!
各有前因莫羨人

別墅

其實遲d都冇得揀了.
原文章由 felix.lee 於 08-8-5 01:00 發表
I think people who know/understand computer, they won't use Vista.
各有前因莫羨人

首頁

尾頁

跳至