自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好睇

珍珠宮

2024年龍年勳章

birdbird 發表於 18-4-30 10:40
昨晚睇番呢套戲, 我有你同感 (但後生時睇係只覺慘). 阿姨講得啱, 阿哥有得十幾歲, 係要出去做d 嘢幫補下, ...

阿姨肯收留接濟佢地兩兄妹其實都已經好好,打仗期間自己都唔夠食,仲要照顧多2個化骨龍,醒目嘅應該主動幫手做家務,但唔見佢有幫手,彈琴玩就有。去沙灘玩,沙灘上其他小孩係幫家人取海水去做鹽,佢只係玩。阿姨都壓力好大架,閙2句就走,怨得邊個?

珍珠宮

大少拉 發表於 18-4-29 18:01
開始喇! j 2 。 唔好錯過。

細個睇到哭,好慘~
琴日睇左一半,唔想睇落去.....

大宅

認識瑞士牛牛第二回

呢套睇過一次後,真係無勇氣睇第二次.
我買左隻DVD 十年都唔敢再睇.
早前唔記得係邊個網見到關於呢套戲既海報解說: 有個台灣人將海報背景調較光度後,背景既黃點唔係螢火蟲,係有架戰機放炸彈, 睇到後覺得好心UP

珍珠宮

2024年龍年勳章

agnesbee 發表於 18-4-30 09:52
其實我覺得戲內亞哥自己攞嚟,住响亞姨度係受氣啲,但都叫有屋住有嘢食,為咗啖氣走,都要考慮吓仲有個妹妹 ...

agree,佢阿姨講嘅野係難聽d,但其實佢講得無錯,14歲唔細嘞(以前個標準,唔好用宜家個標準去比較),以前好多人1x歲就出來做工幫補家計,我媽都係咁。佢阿姨個女都同個男仔差唔多大,都一樣出去做野。少少氣都受唔到,又無本事養活自己,用媽媽積蓄,最後坐食山崩,餓死街頭,其實完全可以避免,只要佢唔好同佢阿姨鬥氣就得,太唔成熟,害埋細妹

男爵府

太慘啦,唔敢再睇

伯爵府

bchi 發表於 18-4-30 10:19
J2 那套係另一個版本.
我以前睇果套... 哥哥最後死在火車站,
最後同妹妹拖手仔重聚了...... 我在戲院喊到 ...

係同一個版本,套戲一開場就講亞哥死响車站,跟住回憶返以前片段

水晶宮

其實我覺得戲內亞哥自己攞嚟,住响亞姨度係受氣啲,但都叫有屋住有嘢食,為咗啖氣走,都要考慮吓仲有個妹妹 ...

昨晚睇番呢套戲, 我有你同感 (但後生時睇係只覺慘). 阿姨講得啱, 阿哥有得十幾歲, 係要出去做d 嘢幫補下, 唔去打工都去揾下野食, 叫做唔塞住阿姨把口。咁先至係顧全大局為個妹好。

珍珠宮

siutsunboy 發表於 18-4-30 09:41
再見螢火蟲中的螢光蟲其實是指戰火,螢光蟲只於郊野出現而不會出現於高樓大廈繁華都市中,所以最後見到高 ...

希望吾好再有戰爭啦,政治家為權力,害左無數人,咩為要發展而侵略人,只系籍口

大宅

J2 那套係另一個版本.
我以前睇果套... 哥哥最後死在火車站,
最後同妹妹拖手仔重聚了...... 我在戲院喊到成個頭腫晒...
唔開心左幾日幾夜, 久久不能平伏.....

公爵府

回覆樓主

呢套戲唔會睇第二次
大沉重 久久未能平伏

大宅

爲左啖氣而走

男爵府

始終都衹是個孩子,哥哥也祇有14歲而已,不會考慮的那麼周全。

公爵府

siutsunboy 發表於 18-4-30 09:41
再見螢火蟲中的螢光蟲其實是指戰火,螢光蟲只於郊野出現而不會出現於高樓大廈繁華都市中,所以最後見到高 ...

謝謝你。

伯爵府

回覆樓主:

其實我覺得戲內亞哥自己攞嚟,住响亞姨度係受氣啲,但都叫有屋住有嘢食,為咗啖氣走,都要考慮吓仲有個妹妹要照顧咖,最後仲搞成咁

子爵府

weiwei 發表於 18-4-29 20:59
但開頭有講清太死喎。

另在再見螢火蟲中結局,清太魂看着的高樓大厦遠景是甚麼意思?

再見螢火蟲中的螢光蟲其實是指戰火,螢光蟲只於郊野出現而不會出現於高樓大廈繁華都市中,所以最後見到高樓大廈是表示不會有螢火蟲出現,即沒有戰火以表示戰爭終於完結

珍珠宮

Amy1974 發表於 18-4-29 22:48
如果用日本人嘅角度,就唔會咁睇。

日本嘅發展離不開明治維新,就算日本被美國打敗,至今仍然係世界頂尖 ...

我系中國人,一定吾會用日本人國度睇,要發展就要侵略真系吾同意,日本用左好多年步處,先打台灣韓國,而家未好囉,經濟差左甘耐,吾得閒去侵略人地
我睇作者都吾認同尼d戰爭行為啦,二兄妹慘到甘,作者一定吾系歌頌天皇囉

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我好鍾意呢套戲,但唯一唔敢再睇既戲,我記得我喊到癲左。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

睇一百次,喊一百次
開心每一天

首頁
12345...6

尾頁

跳至