自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一"掂地", 總有人會即刻起身行出去拎行李.

今次搭機回港, 係機上遇到一位先生同一位媽咪係度嘈, 因為個媽咪由上機都準備降落都開住陪ipad比小朋友睇, 個先生就話人地講左話起飛同降落要熄電子用品, 個媽咪就話, 而家d儀器好先進, 唔熄手機都唔怕

另一件事就係, 係飛機啱啱"掂地", 有個女人即刻起身企係通道拎座位上嘅行李, 當時飛機仲未開燈, 扣安全帶signal仲著緊燈. 架機突然再駛前, 個女人成個人係通道跌低

我自己老土, 仲係果種係機上永遠唔開手機, 廣播未話除得安全帶, 我都會坐家定扣實. 我明有d人工作需要, 會係飛行中用手機.

水晶宮

熱狗媽 發表於 19-1-11 10:08
係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

我都係老土人, 到而家都習慣熄電話, 倚背亦從來唔會挨后, 因為唔想影響別人。 搭lift亦會順手按關門制, 由細已經習慣左, 到而家亦都係咁教我既小朋友。 但人地點做控制唔到囉~

公爵府

Smallraindrop 發表於 19-1-14 12:05
有D 人真係冇左手機,直情會即刻死亡果隻。
如果唔係,我理解唔到點解要在咁繁忙既番工時間,要誇張到一路 ...
係架. 有時都好服果d人, 番工時間係條街一路行一路煲劇, 真係唔驚仆C

翡翠宮

熱狗媽 發表於 19-1-14 10:16
呢d人中晒電子產品毒, 睇少陣會死

我自問,手機有時冇電,我唔會好緊張,又帶尿袋又即刻話我手機唔可以冇電架
痴線,講緊放假咋喎,冇電咪冇電囉,傾少陣計,玩少陣面書,好好享受與「人」相處既時間啦

翡翠宮

熱狗媽 發表於 19-1-11 16:02
我知道時代唔同左, 而家開手機唔一定危害到架機嘅起飛降落. 當我8, 有時坐機去台灣, 有d人好頑強, 空姐唔走 ...

有D 人真係冇左手機,直情會即刻死亡果隻。
如果唔係,我理解唔到點解要在咁繁忙既番工時間,要誇張到一路行一路玩手機,完全唔覺得會阻住人地 ,唔好講阻唔阻人先,安全第一啦,唔怕仆死

子爵府

Cathy1121 發表於 19-1-11 11:25
我都覺得之前兩大post 好值得大家反思! 沒有話許可或不許可!
你有權挨後 .....(但會令後面的人空間少左 ...

我是好欣賞那些父母教導仔女凡事為他人設想的行為,只是現在的香港人越來越人呈兩極性思想:
1. 自私自利,乜都係自己攞着數,自我為上
2. 道德判官,覺得自己道德好高,從而以目中無人的方式教訓別人

其實兩者的性格上都有好大問題

子爵府

係機上就算空姐廣播話要起飛/降落, 請大家熄手機手提電腦, 都一定會有人唔理. 話就嚟降落, 當feel到飛機一" ...

另講起飛機未停定未除得安全帶拿行李這件事,其實可不可以設計未允許拿行李前,行李架的門是lock死的,咁D人就算想快都沒法攞到。按道理技術上應該可行,是什麼原因沒有這樣做呢﹖還是大航空公司已這樣做﹖

伯爵府

親子王國15週年勳章

我好守法
如果開咪叫熄電話,扣安全帶,用餐時調好坐位,我全部做
至於挨後,我唔同事將心比已,既然張椅可以調較,又要投訴人地冇禮貌
我最多向後望下,唔會椅背掂到人就向後
如果唔大問題,呢個feature 一早就冇咗,上機又會開咪叫大家唔好用啦
如果前面向後咁影響你,可以坐第一行,絕對冇理由去怪前面
而家d電視已經可以調角度,唔會睇唔到

子爵府

你所舉的兩件事,其實係違反左乘機守則,因此乘客/公司有責任停止做這些行為,即是我見到我是有權利強制stop這些人咁做。
而挨後是沒有違反乘機守則,所以我沒並有權利強制stop這些人咁做,能做的只有協商或包容。

事件的性質是不同的。

補充一下: 乘機守則有說明起飛降落時坐位要企直(安全理由),所以如果起飛降落時挨後是有權利要求強制企直。至於用餐,正常情況下為對方着想要企直,但沒有明確守則強制不能挨,所以只好協商。對方不願,可以話自私,但不能強制要求對方點樣。

珍珠宮

連規舉也不懂跟的人,肯定有問題啦!
其實我成日見啲人一停機立即起身取行李,好似好心急回家咁,其實唔去旅行留在家咪唔洗急囉!

公爵府

1314625 發表於 19-1-11 20:43
我有遇過類似情況

飛機就降落時,隔離成年人睇iPad,空姐提佢要關機。佢碎碎諗咁話我開左飛行模式啦
呢d人中晒電子產品毒, 睇少陣會死

公爵府

angelmame 發表於 19-1-11 22:43
而家好多人喺飛機上面, 用ipad睇戲或者打機唔用耳筒, 其實非常擾人的.
搭巴士都係, 成日遇到無啦啦響起d大陸劇果d鬼哭神嚎, 真係心都離一離

唔好問我係咪影響到我, 我會答"係!"

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

人!應該有自覺性既,要人話就唔好啦!所有野都適用!

伯爵府

1314625 發表於 19-1-11 20:43
我有遇過類似情況

飛機就降落時,隔離成年人睇iPad,空姐提佢要關機。佢碎碎諗咁話我開左飛行模式啦

這些人最討厭!難道不懂聽廣東話 有$請坐可以用飛行模式的機!

伯爵府

終極熊貓 發表於 19-1-11 11:42

視乎航空公司,機型,同所行嘅航道

無错!

伯爵府

畀面勳章

newcomer550 發表於 19-1-11 14:05
我都係70後, 細過屋企有電話響即刻會去聽電話, 雖然九成唔係搵我. 屋企人瞓咗會細力關力, 細力做其他野, ...

我媽6X,一直都唔會......
電話響即刻會去聽電話, 雖然九成唔係搵佢;
屋企人無論係唔係瞓咗,都唔會細力關閂門, 細力做其他野;
推商場門會企喺原地等人開

但我沒有遺傳佢以上有的基因

大宅

而家好多人喺飛機上面, 用ipad睇戲或者打機唔用耳筒, 其實非常擾人的.

伯爵府

回覆樓主:

現在的教育,更加是以目標為本,不是對小孩子作出全面教育。

問題比以往更嚴重。現今學生由小學已開始迷失。小學自殺個案亦有增無減。

可能,當這班學生步出校園,過後香港的情況會更差。

男爵府

cindy618 發表於 19-1-11 18:33
呢個真討厭,我見過,仲有人入緊嚟飛機,佢就要挨後,經濟艙好闊咩?人地點行入位?呢種人真係撩交哎 :thi ...

咪係囉,上機都係一陣子時間,真係一分鐘都不能蝕底,轉個頭架機就飛一定要拉返直。如果真係咩腰骨脊髓問題挨遲少少都唔得,係我的話我會買商務,經濟任你挨到最後都唔會舒服得過商務。

伯爵府

Cathy1121 發表於 19-1-11 18:01
係呀!你明我講甚麼!這年代,甚麼也投訴!
幾年前,看單聞,巴士司機叔叔去了洗手間延遲了開車,乘客又走 ...

過去的幾十年,香港經濟以火箭式的發展,目標為本的概念過渡.

當年讓不少學校,家庭錯過了德智體群美的觀念.所以現今社會難以達至有信望愛.
信任,希望,關愛在香港已很難找到。

以時間倒數計,不然想起80後的香港學生。他們迷失了!他們在感到失意、失落時,父母的親情關愛,缺失了;師長朋友的貼心幫助,缺失了!他們在失敗時,感到自卑,失去自尊和自信!他們在失眠時,感到疲憊,失去活力和動力!他們在失戀或失學或失業時,失去了人生方向!

在人生路上,有香港人真的迷失了,有部分人最後竟對自己的人生徹底失望,喪失了生的意志,也喪失了活下去的勇氣和喜樂.所以有不少人去自殺

首頁

尾頁

跳至