自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

亞女上完溜冰課後,導師叫我女女幫他去小賣部買香口膠,買完入場後,因手上攞住香口膠和錢,無握扶手,不小心跌倒,前臂骨折!
請問大家我可以追究責任嗎?

侯爵府

Chowying 發表於 19-6-24 13:12
老師係成人,同小朋友當然唔一樣

係囉,人地小朋友點識拒絕,投訴老師

洋房

請問在哪個場上溜冰課?

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

當時家長在哪? 家長不在場邊? 落了堂應該立刻接回孩子

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Sienna419 發表於 19-6-24 12:21
亞女上完溜冰課後,導師叫我女女幫他去小賣部買香口膠,買完入場後,因手上攞住香口膠和錢,無握扶手,不小心跌 ...

民事索償,如果你有錢有時間同個導師玩…

老師咁做固然不妥但跌親真係你自己唔小心,可以告佢疏忽嘅,不過贏面應該都唔大…

等於商場有攤水無提醒你,跟住你跌倒,你可以告商場一樣~

大宅

回覆樓主:

落左堂,幫人買嘢發生意外受傷,埸地意外保險合適D

伯爵府

教練嘅回覆,好不知所謂,完全無悔疚!如果係我,比錢都會出律師信,教練點都要賠償,如果保險cover唔晒,就教練陪賠尾數,仲有另外暑期班學費都要佢比返錢,離曬譜,點小朋友去買嘢!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Sienna419 發表於 19-6-25 20:27
明白!多謝

搞到咁! 佢醒目既都會賠醫藥費喇! 不如叫佢refund返餘既學費, 唔好再跟佢學喇! 放學點學生買香口膠都幾不知所謂囉!
放下自在

子爵府

Sienna419 發表於 19-6-25 20:27
明白!多謝

其實唔開心可照民事照告佢..告埋受傷引起醫藥//其他堂學費。

如果一直唔能夠釋懷,只要你願意比錢就告得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實衹是意外。

子爵府

Poo得好勳章

我覺得佢係疏忽照顧兒童喎,係佢上課地方跌倒,而當時佢係照顧者喎

大宅

回覆 missparent 的帖子

多謝你的關心!18歲前要整臨時既牙托預防兩邊牙走位,同美觀D

子爵府

mcchan1217 發表於 19-6-25 14:02
我有跟過你呢個R教練,超hea,經常遲到/忘記要上堂,上左一個暑期無再跟,我覺得西九呢度好求其,就算投訴 ...

我小朋友之前跟佢學咗一年多,超hea,經常督電話,同其他人吹水,因我小朋友勁鐘意佢,非佢不學,我忍咗R教練成年,真係忍無可忍先cut,最可惜係小朋友無佢唔要再學了

另外希望樓主囡囡快d康復!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

已經落左堂,唔係課堂時間,應該冇得追究佢公司
而小朋友雖然唔識拒絕,但自己答應老師既要求,都算你情我願,好難追究佢既責任。
不如好聲好氣同個導師傾下,動之以情,講下因為咁亞女有幾慘,身心靈都受影響,叫佢賠償返d醫藥費,唔好激動駡佢,佢就肯定唔會賠
另外亦要同佢公司反映下,叫導師在課堂外唔好再有咁情況,交返小朋友比家長就得,唔好多事。
或者最終,一拍兩散,投訴到間公司炒左個導師 不過咁做可能更加無錢賠比你

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實真係好難追究,因為家長報呢項運動時,首先要評估危險性,我小朋友玩roller skating,初學時,損手爛腳,周身瘀傷,亦有其他小朋友跌爆下巴,撞斷鼻骨,跌斷手,所以真係好高風險運動來。 但我知道,係自己選擇,所以冇得怨,自己亦有為小朋友買保險。 但如果係人為疏忽,就要從民事去處理,例如,被撞,被推,玩呢類運動,好多事有聲明比家長簽,要睇當時簽署既文件,有冇幫小朋友買左或,要求自行購買保險,除非跟隊出外比賽,就會有買保險。如有錯請更正。

子爵府

Kit愛 發表於 19-6-25 14:22
回覆 c27cheun 的帖子

我吾系要追究校巴引至意外,同學講XX落車有哭,成口血都要噴出來,而保姆姨姨顧住睇 ...

依家其中一隻恆齒成隻無咗? 如果有空位,怕其他牙走位。可唔可以叫你個牙醫寫封轉介信比菲臘牙科睇吓?

子爵府

亞女上完溜冰課後,導師叫我女女幫他去小賣部買香口膠,買完入場後,因手上攞住香口膠和錢,無握扶手,不小心跌 ...

老師知道後有乜嘢講

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

kirstyau 發表於 19-6-24 18:43

“豬豬” 個導師甘都回得出。學生受傷,家長火都 ...

係囉、我睇到導師回覆都眼火爆,好似冇回事甘

複式洋房

導師推到你個女就有責任追究,但自己唔小心跌,點可以推卸比人地?係好慘,但事實係你個女唔小心。唔通去上堂途中有意外又瀨導師?因為要上堂先受傷?唔傷都傷左,無謂浪費精神去諗邊個負責,最最重小朋友盡快康復。

首頁
12345...10

尾頁

跳至