自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

我身邊有朋友同個男人拍拖同居共十年,男人不肯結婚。朋友好想40前生b,煩緊係咪要分手。
男人係乜心態只同居不婚

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可能初期大家都同意不婚不生,同行一段路之後,女人想法唔同左! 畢竟女人生仔有時間限制,但男人想生70 歲都得! 真係大家没有共同目標又不能妥協嘅話,要識止蝕! 免得老左後悔無生小朋友

侯爵府

回覆 Subconscious 的帖子

agree
:-D :-D :-D :-D

大宅

Jone_kuok 發表於 20-12-21 15:27
JM講得超好!
我有女兒就肯定要教佢咁諗

多謝jm讚賞

不過話說回來, 其實空姐40歲先驚覺想生仔. 我諗佢都唔係真心想做媽媽. 只不過係不嬲冇諗過將來打算, 突然發覺冇plan, 咁第一反應通常想行一條大家都行的路. 結婚生仔.

如果唔做媽媽, 其實人生本來就輕鬆好多. 人地做媽媽, 都係到50歲先有閒錢儲養老金. 咁空姐朋友40歲, 其實要再發展其他事業亦都唔遲. 有手有腳實搵到食. 由40歲開始儲養老金, 咁到老生活都唔會太差.

其實而家世界環境已經唔同, 如果一個人物慾唔高, 唔駛好多錢就夠生活.
相對黎講, 為左搵長期飯票而生仔, 受皮肉之苦, 呢條路已經冇咁吸引.

除非自己不嬲都好想生仔, 如果唔係, 為男人/為錢生仔都唔值得

有時, 看似易行的路, 會越行越辛苦.
看似難行的路, 當你掌握左技巧, 又會越行越舒服.

而且現今的人自私左好多, 精左好多. 男人唔會再覺得養妻活兒係天經地義. 所以想行二次投胎都唔係咁易.
所以做人唔需要非黑即白, 二擇其一. 可以兩條路都試下.
大學之前就學業為重. 因為大學或之前認識的同年男仔, 好多時大個左會變. 好難話係咪好男人.
然後出黎做野, 可以盡力物色有經濟能力的三十幾歲男士. 試下二次投胎. 如果唔得, 都仲有事業做後盾
如果一心諗住做事業型, 亦都唔好安於一份工, 可以業餘發展興趣,進修, 萬一份工做唔長, 都仲可以做其他工.

所以做人最緊要有2手準備,有後路.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

如果自己唔想生仔, 而男家又麻煩既話, 一直同居唔結婚仲好

伯爵府

siucl 發表於 20-7-7 11:03
回覆 siugocandy 的帖子

女朋友係好like 细路㗎。個男人就cool..d..空姐好少做到55,除非有階級啦

唔係危言聳聽
呢樣嘅組合,我當年身邊都有朋友係一樣
馬拉松拖拉 ,終於結咗婚,唔夠三年離婚
不幸中之大幸,始終無生到小朋友

禁止訪問

子爵府

somesome2020 發表於 20-12-21 14:47
其實做靚女, 本身係有一手好牌. 只可惜好多時靚女俾人寵愛慣, 一齊都來得容易. 年輕時唔需要用腦就得到想要 ...

JM講得超好!
我有女兒就肯定要教佢咁諗

大宅

其實做靚女, 本身係有一手好牌. 只可惜好多時靚女俾人寵愛慣, 一齊都來得容易. 年輕時唔需要用腦就得到想要的東西. 久而久之會比較缺乏理性思考.

其實做女人 (唔計含住金鎖匙出世), 可以揀2條路. 靠自己事業型同靠男人二次投胎型.

1) 靠自己事業型 - 可以做自己, 中意單身/只拍拖/只同居/揀啱男人先嫁, 嫁俾愛情 / 唔啱就離婚/做單親媽媽/未婚媽媽. 只要自己養得掂自己 (加個bb), 基本上現今香港社會壓力不太大. 時至今日單身已經普遍被接受

甚至好似樓上, 女性搵7萬月薪, 就最好唔好嫁. 結左婚, 萬一男人出軌離婚仲要分身家俾人. 離婚分身家, 冇小朋友, 如果結得耐, 基本上都係兩人財產加埋平分, 唔會理邊個啱邊個唔著.有小朋友要傾膳養費就唔同計法.

2) 靠男人二次投胎型.
呢條路唔易架.
最好廿幾歲好後生就狂去speed dating , 識啲三十幾歲想結婚生仔的男人. 仲要有樓會寫女人名先好嫁. 講好嫁左就做ftm 仲要加有工人. 男人唔應承就next. 趕快三十歲前嫁.
最好學下氹男人技巧啦. 但係氹還氹, 處子之身最好留返結婚先.
搵到富豪又結到婚, 如果生活不美滿都可以離婚分身家
要嫁, 一定要搵啲男人本身有錢.如果係二世祖, 啲錢其實在老爺奶奶到, 就有排等. 要等老爺奶奶過身, 二世袓繼承左, 先有得離婚分到身家.

兩者skill set 完全唔同. 當然如果一個人可以學哂所有skill set, 梗係無敵. 但係最緊要係知道自己長處弱點. 充分發揮長處

有層樓寫女人名真係緊要, 有錢佬隨時可以花好多錢溝小三. 層樓如果係男人名, 容乜易賣樓/加按, 咁就會影響兩公婆的共同財產. 層樓寫女人名, 男人就郁唔到.
層樓寫女人名, 對於靠男人二次投胎型係必要條件.
對於靠自己事業型, 有就最好啦. 冇的話要結婚都諗過先. 要衡量下個男人除左錢, 有咩咁值得嫁. 需知道人係好容易變, 只有錢係唔會背叛你.

結左婚之後, 就算你諗住係財政獨立, 其實都唔係獨立, 兩公婆其實係共產, 所以如果真係要結婚, 錢銀處理真係要傾清楚.

樓主空姐朋友沒有善用本身資源, 後生掛住玩, 又唔諗自己事業唔長久, 又唔早早搵人埋單.到40歲先人又老, 錢又冇. 冇得怨.

其實相對上, 男人 (唔計含住金鎖匙出世)只有事業型呢條路, 就算男人想靠富婆, 現今社會都仲係比較難接受. 社會壓力比較大. 所以生出黎係靚女, 都唔好好地玩手上副好牌. 真係冇得怨呢.

茶類愛好者    發表於 20-12-21 16:40

子爵府

siucl 發表於 20-7-7 11:03
回覆 siugocandy 的帖子

女朋友係好like 细路㗎。個男人就cool..d..空姐好少做到55,除非有階級啦

如果係咁,好難會攞到共識,最多只係妥協。

如果係妥協結婚生仔,其實好痛苦,亦都會害咗個小朋友

珍珠宮

已知

男方:

- I banker (擅長理性分析)
- 有錢,有型,
- ~40Yr正值壯年
- 蒲精
- 與女方同居多年 (已習慣& 無新鮮感)
- 條件好多女埋身
- 唔嚮往家庭生活
- 唔想生B ......

女方:

- 空姐
- 經濟前途不明朗
- ~40Yr身形外貌仲keep到但不復當年勇
- 蒲精
- 與男方同居多年 (已習慣&無新鮮感)
- 想結婚想生B但身體已過最佳期限(男性角度)
- 自身價值在下降
- 投入時間過長沉沒成本增加想以生B為契機而結婚......

女方父母:

- 知道女兒男友搵到錢條件好
- 知道女兒與男方拍拖和同居多年
- 想女兒結婚有名份有(各種的)保障......

結到婚先有鬼,呢個男人同您個FD夾係 "玩" 個方面夾,唔係結婚認真選擇伴侶個種夾,呢種條件好既精英男人就算真係要結婚,個準則都係好現實的 (對佢事業/人生有無幫助...),您覺得您個FD handle 到男方公司d應酬嗎?? 陪男方出席社交應酬同去 "蒲" 係唔同。

結論:

女方真係一定要結婚生B,分手,搵另一個,因男方無視女方為結婚生B既對象。
唔分手,繼續同男方同居,但唔好再提結婚生B (根本無bargaining power) ,女方完完全全係下把位。

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實青春有限,拍拖三年對方無結婚打算就離場啦

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shannon_fky4186 發表於 20-7-7 11:00

唔夠愛個女人。

我見有個6x歲
今年佢男友飛返外國

男爵府

之前有JM講得啱 - 個男人如果好鍾意你,係會想獨霸你,盡快娶你返屋企!

最佳結婚嘅時機應該已過咗了,你揀人,人揀你,個空姐整體條件(外貌、身型,學識、家底etc)應該不足以令個ibanker當佢係最終結婚對象啦!

既然已浪費了十年時間,更加要盡快止蝕,快快離場Move on!

水晶宮

Jone_kuok 發表於 20-12-21 09:07
分咗,有可能就一直單身落去

如果係我,自己想生

如果經濟女方ok,我真會係你的做法,自己能撐起半邊天,要個冇用的男人做咩,自己和小朋友生活多自在

侯爵府

siucl 發表於 20-7-7 10:53
回覆 yurijm 的帖子

jm……係呀。朋友未必講哂所有野

唔結 都可住埋 點解要結呢 不愛也罷 自私鬼

子爵府

分呀
甘落去無意思

子爵府

spikenard 發表於 20-7-7 10:54
分,即刻分

最簡單的共識都達唔成點行落去?

分咗,有可能就一直單身落去

如果係我,自己想生
就想辦法懷孕(佢係生父)
之後有咗攤牌,
講明唔使佢養,唔使佢負責任,BB出世紙唔使有佢個名
然後離開,安心等BB出世。

子爵府

勉強無幸福,就算俾佢諗到計仔不過男人結婚,之後都可以離婚嫁
都去到呢個年紀,應該個男都不會娶呢個女嫁啦
如女方不接受,早早離場啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shannon_fky4186 發表於 20-7-10 21:18
你錯喇,兩層樓個女人都有份俾首期同供,其中一層仲係供嚟俾個男既父母住咖,陰功,未入門但對男方父母好 ...
未入門就貼埋大床, 陰功
人地仲唔食硬你

首頁
12345...9

尾頁

跳至