自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

好彩小朋友嘅阿爸下句講清楚,香港吾係一個國家。。。我聽到心諗啲教師真係好毒喎,我覺得各位網友有時留意吓啲子女,或者問吓啲常識題,測試吓八吓有冇比人教壞過

伯爵府

睇晒啲內容先好講啦,我吾得閒應酬啲懶鬼,加上我都冇目標人物去懷疑,咁緊張做乜呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友一個簡單問題,大人就聯想到又黃又藍又話老師亂教,小朋友其實好簡單諗到乜就問乜,唔好聯想然後又作故仔啦

伯爵府

咪又係到講可能,根本成班係到做戲洗白,兩種可能都存在,點解只係提供一種可能呀,我個可能就係無可能,你地夾埋嘅可能就係可能,不如你地做上帝呀笨

子爵府

Adiezz 發表於 24-3-8 16:43
通常係填表格時
國籍 係 「Chinese」
國家/地區 係 「HK SAR」

Agree, 小朋友好多嘢都唔識,或者對佢哋嚟講係一個新知識,唔識或者唔知,唔代表又係老師教

伯爵府

我對呢個話題一直係好嚴肅,我吾會花時間係到玩暗串係到自high,覺得自已諗嘢好高明囉,串到我又如何,有乜高見咪賜教囉,無謂晒大家時間

伯爵府

小朋友問嘅問題的確係好多,但問啱一個會影響自身核心前途嘅問題有幾多,宜家嗰位小朋友咁問,起碼日後吾會比人誤導犯國安法枉送前途先啦,所以我好欣賞佢慧根,宜家我就係見好多年青人比人誤導犯咗法,我先咁敏感防範去懷疑,所以就算幾多人話我搞事誇大我完全當佢係廢話,我係要有防範意識嘅懷疑態度係呢方面呀,咁又如何,人地嘅子女都係人,就係要關心要幫佢地防範吾好比人呃,我之前睇咗一個外國節目,有個外國記者引用香港法律去訪問一個學生,大意係。。點解要違法,學生話為自由,咁記者問,法律嘅誕生,吾係為好好分配更多嘅自由人權比每一個人咩,吾係應該好好守護咩,之後個學生就講因不滿政府,要違法達意,之後個記者就問不滿政府同破壞法律有乜關係呀,吾係為咗人權就應更加堅守法律同守護法律咩,呢到即係暗串個學生,就算比佢得到權力,佢都係要堅守原來設計出嚟嘅法律,因為法律比邊個學生創作都好,都係設計出類同嘅法律,去保障自身人權自由,曾有啲家長會奇想,支持某啲學生破壞係啱,政府咁衰,但有冇諗過自已邏輯好有問題呀,一個破壞咗法律嘅人,就冇資格參與立法,因為破壞咗,當佢得到權力立乜法都好,因佢開咗先例破壞,之後學佢嘅人,會引用佢破壞先例脫罪,所以學乜人搞港毒呀,我知好多人明呢個原理,但我吾會食花生或寄望支持人地子女去表達不滿囉,咁做即係搵自已搵人地子女三個笨囉。

男爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-9 19:23
小朋友真係乜都問得出
有次去送殯,我仔望住幅相好大聲問邊個殺左太婆,好在我婆9x歲高齡走
...

笑左
不過童言無忌,細個阿公走左,家族嘅細路仔都會問,公公訓係到做咩?
又會有細路仔問,燒呢啲嘢,真係公公收到架?

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 24-3-9 19:23
小朋友真係乜都問得出
有次去送殯,我仔望住幅相好大聲問邊個殺左太婆,好在我婆9x歲高齡走
...

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 24-3-9 18:26
吓。乜嘢叫正常一個小朋友?
點樣突然喺商場度問就即係代表到係喺學校聽到啲嘢?
你個人真係assume 太多!

小朋友真係乜都問得出

伯爵府

crazypaper 發表於 24-3-9 18:43
唔知佢地有無小朋友
我小朋友係大會堂外見有國旗同區旗,就問我啲旗係代表咩,再問事主件中小朋友問 ...
哈哈,係啦。識問就係好事。
小朋友世界無限可能
邊有佢諗咁窄

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 24-3-9 18:26
唔知佢地有無小朋友
我小朋友係大會堂外見有國旗同區旗,就問我啲旗係代表咩,再問事主件中小朋友問過既野,有時小朋友見乜諗乜,諗諗下又越諗越遠都有可能,你估大人咩,一入商場諗食咩

子爵府

2024年龍年勳章

qpalzm 發表於 24-3-9 17:33
你睇錯左, 我無話舉報個細路, 反正10歲以下不用負刑責

你睇真d, 我話如果阿爸答個細路香港係國家, 即係阿 ...

阿Q君,我其實完全唔係回覆你既貼
你寫過乜我真的冇看
如引起你誤會我深感抱歉

伯爵府

ilovehuman 發表於 24-3-9 13:20
我就係覺得個小朋友係聽到一啲嘢,先問個阿爸去求證一個正確答案,正常一個小朋友入到商場,會諗吓有乜食有 ...
我同你講正常好多小朋友成日諗好多嘢一日問到黑,喺街喺商場玩之餘都會問,有時搞到我想專心過馬路都難,要叫佢唔好再問我嘢。

伯爵府

Png 發表於 24-3-9 17:10
你都幾奇
我覺得小朋友只係有求知慾
咁就去舉報人好"文革"式批鬥,而家唔興喇!
係囉
又會無啦啦自己諗咗去23條
滴晒汗

男爵府

ilovehuman 發表於 24-3-8 15:33
好彩小朋友嘅阿爸下句講清楚,香港吾係一個國家。。。我聽到心諗啲教師真係好毒喎,我覺得各位網友有時留意 ...

會唔會敏感左啲?
我小朋友都問過這問題…
無政治立場

伯爵府

Png 發表於 24-3-9 17:10
你都幾奇

你睇錯左, 我無話舉報個細路, 反正10歲以下不用負刑責

你睇真d, 我話如果阿爸答個細路香港係國家, 即係阿爸散播港獨思想, 咁就已有合理懷疑阿爸犯法

仲有唔好下下用「文革」咁負面去形容

子爵府

2024年龍年勳章

qpalzm 發表於 24-3-9 15:11
用「文革」黎形容23條完全係別有用心的人去抹黑條例。

條例對違法定義和舉報責任有清晰的訂明, 絕無含糊 ...

你都幾奇
我幾時有講呢件事關23條?
阿q君我知你一向重視呢D野,不過今次唸多左喇,

侯爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-9 15:25
除咗北京

宜家又兩會又有爆炸案

淡季先考慮,旺季太多人!

珍珠宮

shobi 發表於 24-3-9 11:14
因我太耐無返去,唔知而家咁多規矩!
咁如果真係想去嘅,咁一定要入鄉隨俗嘅!

除咗北京

宜家又兩會又有爆炸案
我哋一定book 吾到長安大街一帶酒店

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊