自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

鬧得好激好恐怖好負能量
所以都係努力儲多啲錢至好退休、儘量唔好成為仔女既家累⋯
仲有細個嗰陣大人教要搵門當戶對既人,其實都不無道理,所謂門當戶對,唔係嗌你一定要有錢人搵返有錢人、無錢就搵無錢,而係要你明白結婚從來都唔係兩個人既事,要搵返大家屋企三觀都係差唔多、要睇清楚對方有乜家累⋯
最簡單啲講,我屋企全家都係斯文人,唔粗言爛舌,我教仔第時搵另一半最基本要求係一定唔可以粗言爛舌⋯ 如果唔係第時個女仔忍得辛苦、大家又聽得辛苦呀認同嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

polliebb 發表於 24-5-3 08:57
一個走左,另一個出場

我都覺但唔敢講,你好勇

子爵府

呢類家庭糾紛多數都唔使詳細睇,一隻手掌打不響,多數都係雙方甚至各方都有問題

珍珠宮

Ol0314 發表於 24-5-3 20:44
你心水清 好記性
佢話佢媽咪重男輕女
俾錢另一兄弟唔俾佢

人與人之間嘅關係, 可以好近又可以好遠,如果下下算住其他人, 渾身負能量,尖酸刻薄,對身邊人和自己都好辛苦。 我喺呢度,都感受到殺傷力,想像到身邊嘅人,應該都幾難受。

你最後兩句講得好啱,十分贊同。 可憐的人,必有可恨之處。

公爵府

MissMaMa 發表於 24-5-3 20:03
已經有人出來對號入座了,不過你真係記錯, 呢位人士,只係成日數自己個奶奶&姑奶( sorry,我覺得毒x呢 ...

你心水清 好記性
佢話佢媽咪重男輕女
俾錢另一兄弟唔俾佢
又係長老的錯

有時點解有人會無親人
總係有原因既

珍珠宮

Ol0314 發表於 24-5-2 17:37
某JM 成日「毒姑毒x 」咁話男家人
人地其中一個罪名就係
唔出錢比首期佢買樓

已經有人出來對號入座了,不過你真係記錯, 呢位人士,只係成日數自己個奶奶&姑奶( sorry,我覺得毒x呢個名都好 UN耳), 不過佢冇話自己奶奶冇畀錢佢買樓。

佢只係怨自己阿媽,話佢唔公平,冇畀錢佢買樓, 所以話埋自己阿媽唔好。

純粹澄清,唔加評論喇

珍珠宮

RoseRosa 發表於 24-5-3 12:20
聽唔到自己想聽嘅嘢就鬧人
有時忠言逆耳

呢度好多人都好惡,又唔聽人意見,又神經質,如果唔同意佢哋,就會插死你。可憐的人必有可恨之處,食下花生就好

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-5-3 11:04
我都無衝出黎認架,不過早段有人討論呢個樓主係咪我嘅分身,但佢地又唔聽書,無心記得我講嘅野,大家都憎9 ...

我知你唔係佢,你冇佢咁惡毒詛咒人。Anyway,喺網絡平台,唔好咁認真

子爵府

littlefunpig 發表於 24-5-3 13:30
呢個社會就係咁現實
婚姻不是浪漫劇的延續, 而家真實柴米油鹽日常狗血長壽劇,
女既有錢, 唔單止個男人聽你 ...

係呀,我兩個無做野嘅阿姨,雖然唔洗同佢地各自99住,但都同我一樣好多99嘅冤屈氣,佢地男家都睇唔起佢地,又唔敢鬧返佢地男家嘅人,咁好咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

noodle_noodle 發表於 24-5-3 12:40
我唔知,我就黎要開個post討論女人無做野嘅委屈,我一定講我媽果4姊妹,佢地1個寧願離婚都唔肯做野(我媽 ...
呢個社會就係咁現實
婚姻不是浪漫劇的延續, 而家真實柴米油鹽日常狗血長壽劇,
女既有錢, 唔單止個男人聽你話, 連男家人都一樣會

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-5-3 12:52
女人唔做野都要有被動收入,起碼幾萬蚊,有自置物業

無喎就係,我媽果個年代點會諗得咁長遠

子爵府

cutebambi 發表於 24-5-3 13:24
咁請問你奶奶係咪女人呢!?你奶奶打工搵錢唔服侍你3個仔就唔應該!你自己搵錢外判3個仔畀奶奶就天經地義 ...

我唔講喇,佢50幾歲我唔知叫唔叫年老,係佢自己自以為是,有d人唔洗對你好,只要經濟上控制到你,你就為左兩餐貼貼服服,好似我d阿姨咁er都唔敢er

別墅

noodle_noodle 發表於 24-5-3 12:40
我唔知,我就黎要開個post討論女人無做野嘅委屈,我一定講我媽果4姊妹,佢地1個寧願離婚都唔肯做野(我媽 ...

咁請問你奶奶係咪女人呢!?你奶奶打工搵錢唔服侍你3個仔就唔應該!你自己搵錢外判3個仔畀奶奶就天經地義!?你奶奶仲有年老老公要照顧,邊個委屈啲!?

珍珠宮

而家乜年代?仲有人唔知女人要自強,唔好一味想靠人養,幻想夫家人會當佢係公主?
咪玩啦。直啲講,咁係自己傻同貪,有乜好冤人!

大宅

女人唔做野都要有被動收入,起碼幾萬蚊,有自置物業

水晶宮

你考慮清楚才好開帖,呢度好多網暴人士,小心。

子爵府

Astra00 發表於 24-5-3 12:31
緊係自己有搵錢能力好好多啦!你口中所說的情況,好似同人乞求返來咁。我就不制啦!

同得佢啲女商量,分 ...

我唔知,我就黎要開個post討論女人無做野嘅委屈,我一定講我媽果4姊妹,佢地1個寧願離婚都唔肯做野(我媽如果有上黎9成估到我話佢),兩個結婚有人養(其後一個一直無做,一個就爭取出去做兼職),仲有一個係一直都全職工作,佢地之後嘅婚姻係點,得全職工作果個唔洗俾人食住,佢搵錢多過佢老公,佢老公都要聽佢話

水晶宮

gallygally 發表於 24-5-3 06:51
呢度有幾位將來肯定係刻薄同麻煩99黎, 有女嘅真係要小心啲。

直程啦!遇著啲咁極品家庭,叫阿女單身算。

有位仲自命將會係好奶奶,我得啖笑。

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-5-3 12:24
佢所謂嘅俾錢,係你想要咩買乜,佢會同佢個女討論,你係咪真係有必要,如果佢地同意買俾你,會幫你買,唔 ...

緊係自己有搵錢能力好好多啦!你口中所說的情況,好似同人乞求返來咁。我就不制啦!

同得佢啲女商量,分分鐘拿啲二手野比你要都未定。

子爵府

cutebambi 發表於 24-5-3 11:55
你個奶奶唔願全日照顧你3個唔夠10歲嘅兒子(其中一個有自閉)!奶奶主動話畀你零用錢令你可以安心照顧兒子 ...

佢所謂嘅俾錢,係你想要咩買乜,佢會同佢個女討論,你係咪真係有必要,如果佢地同意買俾你,會幫你買,唔係俾錢你自由決定買乜,咁同養狗無分別,隻狗無得自己去買自己鐘意嘅狗糧,無錢過我手添,緊係無我自己返工咁多
我唔係想要呢d生活,我寧願自己返工,搵到錢想買乜就買乜

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊