跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

0706b ma,

你地仔仔/女女戒左夜片未? 可以分享一下嗎?

大宅

我個仔, 哎, 啱啱相反, 夜片就好早好順利就戒左, 但白天仲系成日賴臭臭同vv, 佢急都唔肯出聲。我地都冇曬乎, 已經冇比片片佢著, 唔通真系要著番片

子爵府

好媽媽勳章

0709...
未...
過去夏天, 抱o左佢半年半夜去洗手間, 但從來唔知發生咩事... 片照濕, 尿照漏...
不過... 近依兩個月, 已經有9成日子冇再濕片, 雖然仲未識自己起身叫去... 午睡間開始唔中都識自己起身去, 但成日瞓唔返, 脾氣就好差... 所以過埋冬天, 就會恨心乜片都唔著...

呀女18個月時試過戒日片, 死都唔肯... 但20個月, 佢自己話唔再著片, 幾日戒好... 所以我成日覺得, 未ready就係未ready...

大女當年都係3歲戒夜片, 方法一樣, 個零星期搞掂...
我想要9999呀...

別墅

My BB is 0707, 未介夜片, I want to try, but 半夜叫他起床去V V, 醒左仲瞓唔翻, she want to buy the toys and said no need to sleep, 都唔知點算

民房

我個仔都未介仲訓到連換片都未知http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/bb2.gif

大宅

回覆:戒左夜片未?

我亞囝係0705b , 3歲時巳全戒了片。臨睡前要一定VV, 初頭都好反覆;頭一,兩星期無事,之後有時又賴。我會床"肉"上加膠墊,如果個晚喝水多,半夜都會叫醒v v. 1 個月後巳完全戒掉。而家佢如果半夜急v,都會叫我同佢去v 加油啊,記住唔好一時着片瞓,一時唔着,亞b 會無所適從。妳要預咗初期會尿床,小朋友慢慢會調節到

大宅

我個仔係0712..我都係姐姐幫我同佢介夜片...

姐姐係暑假個時介..晚晚半夜叫亞仔起身去vv,唔用片.. 初初都有瀨濕床,過左2個星期左右..到而家夜晚都無瀨尿.. 連開大大都唔駛用片.適自己去馬桶柯

複式洋房

我個女2yr 介晒

男爵府

我仔都4.5歲, 現在先開始, 因為年頭時都要飲奶先訓, 早前試過, 但都是穿片無濕, 之後有時太累又濕. 不過, 問醫生,醫生都是說晚上叫他起床去1次, 不要穿片了. 所以我都要開始再試了, 介片真係個個不同. 亞囡2歲不用叫都可第2天才去洗手間, 但囝不知很多尿尿的
.

大宅

醒目開學勳章

我個仔係0712, 半年前佢已經戒左夜片

珍珠宮

我仔仔0706, 今個暑假開始戒夜片, 到現時為止表現都尚算滿意, 只試過尿床幾次.

Love and Kindness are never wasted.

別墅

就黎5歲都仲未介到片

別墅

亞仔0712,3歲上k1後已戒日片及夜片,雖然他每晚仍飲5-7oz奶,他也可以忍到天光,試過半夜自己起身說去尿尿,雖然有時會濕了小許褲,但也不會尿在床上了! 其實每個小朋友的進度不同,有人快,有人慢!好像亞仔返學初期也未懂控制小便,返學後便自然會了.正如書說男孩子是較女孩子困難的.試試告訴他睡覺時有尿尿,要叫醒媽咪,否則床濕了便沒床瞓了!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

現在4.5years, summer holiday 試過半夜抱佢起身去V V, 唔肯V V不突止, 還大發脾氣醒左仲瞓唔翻, 試過幾晚都係咁, 都唔知點算
Carol mama

別墅

仲未戒清!但近呢兩三個月好似無再賴尿!雖然有時識自動自覺去夜尿!但有時我熟睡了忘記叫佢廁所,還會尿床。攞命

大宅

同大家報告一吓先,囡囡自9月8日就無尿床,點知10月11日臨天光就尿床,不過都算唔錯,足足一個月佢無失手.大家努力啦!

侯爵府

好媽媽勳章

我個囝暑假時嘗試幫佢介2星期,但唔成功,因佢話要3嵗9個月才介,但3嵗8個月佢自己介咗,暫時這2個月如半夜要呵尿都係佢自己叫

大宅

畀面勳章

其實每個小朋友O既情況都唔同.. 好似我個女咁.. 未夠3歲半就戎左夜片
因為我地每朝早都發現佢條片都唔係好濕.. 我估佢都係VV一兩次係片片到.. 就膽粗粗拎走佢條片片.. 再加埋放個POTTY係佢房.. 半夜叫佢起身VV.. 宜家差唔多四歲喇.. 已經習慣左半夜VV時自己搞掂..當然佢地做得好就要讚.. 等佢地都覺得自己做到好叻叻
咁就搞掂左日夜片O既問題

別墅

醒目開學勳章

回覆 KiuShaBB 的帖子

咁又真係幾頭痛wor, 會唔會原始d每晚比佢坐下"痰冠" , 比d野佢玩下or睇下tv迫佢痾.

我b 上月開始唔著片sleep at night, but i must call him to go to toliet. 佢自己唔識自動起身.
唔叫佢一定痾在bed.

其實我都唔覺得叫做介左夜片law.

KiuShaBB  佢唔肯坐呀, 唔明點解.  發表於 11-10-21 16:06

珍珠宮

我對B係0707, 大B戒咗日片, 夜片就通常仲係好濕, 未戒到住.

細B戒咗日嘅尿片, 大便唔肯去廁所痾, 點都要痾喺底褲仔或者留番著片時痾, 日頭佢真係唔會痾架, 好似識控制幾時痾咁. 夜片, 更加係未得啦.

首頁

尾頁

跳至