在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前暫釘截鐵話唔再生,近排又屎忽痕想生。個個都話生多個對小朋友好,咁可唔可以講下湊兩個有幾困難?到幾時先無咁辛苦?

禁止訪問

男爵府

最辛苦咪就係, 兩個 一齊 OR 輪住病囉!!

但係一 番屋企, 就有兩個人仔係咁叫媽媽, 媽媽 ..... 就咩野都唔記得晒LU.....

大宅

兩個一齊病, 輪住睇E生, 爭嘢玩, 最煩, 但都好開心的.

男爵府

其實依家我覺得生活好舒服,個女都算乖,就算老公唔得閒,我都可以自己帶佢出街行;老公夜收工,得我兩母女係屋企,我都可以照去沖涼,佢自己係廳/房玩唔洗睇佢,唔會好似初生時咁困身。
依家決定生多個最大心理難關,係明明自己上左岸,又要跳番落火坑捱咁。

Alice00  haha, exactly the same feeling, especially just start to have the "benefit" that can sleep well lar  發表於 12-6-22 18:22

伯爵府

我兩個相差 3 年, 基本上唔算辛苦, 家姐最勞氣的地方係做功課, 但都係一時時先要勞氣. 細佬就百厭啲, 成日要鬧住喝住, 同埋成日見家姐練琴佢又話要練搞住晒. 基本上佢地而家 (就快 age 3 & 6) 己經好少要我陪玩了, 兩個自己玩, 我坐係梳化睇電視加睇住佢地玩. 係出街麻煩啲, 因為細佬鍾意拖住, 成日自己一個跑到老遠.

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

edutm 發表於 12-6-19 14:17
我仲未開始,想再了解清楚,有全盤計劃點湊先。因為生第一個時太衝動,身邊d人話年紀差唔多,"應該都係時候 ...
講o既人都係好心,但係一家唔知一家事,家家有本難念的經

生小朋友真係要好兩公婆好好計劃點樣分工作合作,2:1 都仲好D,2:2真係大家都要更加努力先運作到!

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

公爵府

ak1020 發表於 12-6-16 09:06
係, 自問對第二個好求其, 有時覺得有d對佢唔住, 因好多時d專注力都放左係第一個度, 因樣樣對我來說都係新 ...

yes, 生第一個時, 旁觀者話我潔癖, 出街用半包濕紙巾地毯式地清潔公共地方, 唔想女兒掂到細菌, 咩都買新的, 2歲開始上playgroup, 現在細女全部用家姐舊東西, 唔再報playgroup, 但家姐就彈琴, 跳舞, 英文班, 畫班........., 因為家姐如入讀一間好小學, 那我往後十幾年就不用煩了

子爵府

回覆 edutm 的帖子

等待你既好消息!

公爵府

我大仔小一, 細仔K2,
大仔放學後去補習班, 細仔等我回家做, 都OK!

男爵府

shirleyying 發表於 12-6-21 15:15
樓主考慮成點呢

其實已經開始"做緊"野, 只係想知道多D辛苦野, 等自己有心理準備

babyislove  祝成功  發表於 12-6-22 10:19

子爵府

回覆:有返工既媽媽,生兩個最辛苦係咩情況?

我兩個差兩年,兩個都係囡,生活環境相約,玩嘅食嘅用嘅有交流,有傾有講,有時講秘密,有時諗遊戲,佢兩個自得其樂,睇到好sweet

當然,辛苦一定有。無論玩同嗌交都會好嘈,投訴就每日例牌,考試測驗默書全部打孖上,星期一至五睇功課,星期六興趣班,星期日要諗去邊去邊,一個病又唔知下個幾時病,乖就唔會一齊乖,曳就肯定一齊曳,衫褲鞋襪要雙份,食雪糕唔可以一杯兩份......

雖然係咁,但我好慶幸生左兩個,因為我係獨囡,而我老公有兩兄弟,佢地每件事有商有量,細個打交都會幫手拖馬聽佢講小時候嘅趣事,我一個人係唔會感受到嘅!但依家感受到啦,因為有兩個囡

再講,依家人口老化,你一個仔囡要照顧兩個父母,實在非常吃力,除非你唔憂醫療同生活費!

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

kolezs 發表於 12-6-20 19:44
我有2個,相差3年(5歲,2歲),頭2年好辛苦,日日唔夠瞓又要早起返工,每日放工同C6一人mark一個,到而家 ...

我兩個都係差3年,(6歲,3歲) 不過我係自己睇晒兩個,而家最苦惱就係哥哥要溫習時,細佬就係到玩,嘈住哥哥.....

但睇到佢地手拖手好fd咁玩同行街時,個心即刻甜晒~~

子爵府

樓主考慮成點呢

男爵府

hotingmum 發表於 12-6-21 10:43
我覺得最辛苦應該係細路病, 之前大仔入左院, 就好驚細b病, 尋晚細b發燒, 我地又冇覺好訓, 好彩我老公份工彈 ...

我都怕d細路病。d 細路一病就成個星期唔返學,到佢地好番,跟住就野到大人都病埋。

子爵府

ak1020 發表於 12-6-15 17:09
如果兩個年齡相近, 大既仲係幼稚園生, 細既仲係剛識走既bb, 我覺得最大困難係大嗰個唔識點就住同細既玩, 好 ...
我想問年齡相差咁近, 大b識呷醋未?

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實小朋友幾好感情有時都會有爭執, 但始終血濃於水, 轉個頭又一齊玩, 玩到好開心既....

睇住我2個仔就係... 其實爭野玩都係佢地娛樂一部份, 如果唔係另一個一個人玩, 玩玩下又會覺得好悶咁ga ....

子爵府

我覺得最辛苦應該係細路病, 之前大仔入左院, 就好驚細b病, 尋晚細b發燒, 我地又冇覺好訓, 好彩我老公份工彈性好大, 而家喺屋企湊緊bb!

別墅

回覆:有返工既媽媽,生兩個最辛苦係咩情況?

我一囝一囡(2歲,9個月)未領會到第日爭玩具點煩法,但對我黎講最辛苦係頭4-5個月,大囡半夜有時會醒,細囝則要起身餵夜奶,每日瞓三四小時,平均兩個鐘起一次身,但慢慢囡又大些睡得穩些,囝又介咗夜奶,就入佳境了!睇到佢地而家開始識互動,大囡又會主動錫細佬,值得的!

大宅

我地大人就真係辛苦D,但係見佢兩個(三㱑半,二㱑)打完又玩,喊住投訴完又攬到實一實個好笑樣,就真係覺得要生兩個!😂

首頁

尾頁

跳至