自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇媽媽囝囝or囡囡..和教育局官員和校長開會商討兒子在學校受到校園暴力
事件,有咩要注意呢?
現小朋友吾想番學再面對班同學老師
仔仔讀緊二年級,成績中上.......
有咩學校介紹
原本諗轉直資,
但重有冇校譽良好,校風好學校介紹九龍區.............
吾該係要正面意見,怕左d分身

[

子爵府

引用:Quote:pigpig+發表於+12-12-1+18:04+最近我

原帖由 ivory0915 於 12-12-01 發表
借個位黎講少少野,有日我小朋友喺學校隔離巴士站,俾個高2年嘅學生攞錢,我小朋友除咗有 octopus 仲有$20 ...
要你做到咁先肯幫你跟?枉為人師:;pppp:

男爵府

好似其中一個jm咁諗....講點解決學校問題多...而沒講,轉校個問題
後尾我話,講左咁耐都冇講過轉校問題
我再話小朋友,自己都吾開心番來呢到,我又覺得好擔心
跟本就係精神虐待緊我哋
我話好啦今年都叫吾駛怕住
咁出年又吾知玩咩
上年就玩佢d分,某d主觀科目.............今年就d小朋友蝦佢.....
我好想走...如果在第二間有呢d問題我可以立即出聲.....吾駛忍吾出聲....
我要佢哋比限期
話要新年先檢討
我要佢地比black &white今次會議
吾想一陣又話冇講過.....
學位叫我自己去叩門....比我老公噴佢...如果要自己去叩門吾駛攞半日冇$假啦
巳叩左10間啦.....有冇攪錯...一咪講改善校....唉....
後尾我話我係..hk人點解....要去直資,我咪話,官校學位你哋容易攪啦
我吾係要什麼名校,只係要一間正常 d既學校昨喎
....................唉.............沒完沒了...........................
[

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-12-2+23:37+整傷小

原帖由 小魚兒正正 於 12-12-03 發表
我明,,,,仔係自己冇計...但我仔情緒係由上年帶下來
我一次又一次建立番佢,自信個陳穎x就咆哮佢
上年暈左3 ...
Sorry,希望你唔好介意,其實見你寫出來都唔係好有條理,比較散亂,提意你見教育局時只講重點,主要提囝囝番學校面對既遭遇同問題,其他人既行為同枝葉少講d可能會仲好!

男爵府

木土土 發表於 12-12-2 23:37
整傷小朋友既都係小二既小朋友,就算警方介入都幫唔d mug,反而希望教育局真係幫到手搵到學位!而家你小朋 ...

我明,,,,仔係自己冇計...但我仔情緒係由上年帶下來
我一次又一次建立番佢,自信個老師就咆哮佢
上年暈左3次比佢嚇到在早會,我仔醫生有record
評估中心都有...因佢係轉數快d小朋友....之前巳做左評估係正常人一個
開學巳同x老師講,如果有咩問題一定要話我知因評估中心叫我講....................佢哋吾信我做過,叫我比$550攞report
心諗你學校可以call file係free..我做咩要比錢去攞
你個明愛社工X都掂呀...你吾係專家,有咩理由話我仔係專注力不足,過度活躍....我都好想知你係專家咩(迫佢畫原諒人既畫重要十張吾比佢上英文堂.我巳拒絕左明愛社工服務,上年巳洗我個腦,話我仔講大話,sorry囉..我巳前問吾少口供囉...太低啦呢!2位姐姐仔.......唉我一路吾出聲因要比面某d人...我先算算算......等我攪掂哂呀仔我會出聲數哂出來......唉
因呀姑娘有睇呀......唉...我一路放生佢地...佢地要攪我...(講真冇激動)唉....我巳成日叫佢哋冷靜 d細聲d.....但學校副校社工,老師...........諗住大聲就得.....唉我哋成年人來呀....同埋衰d講句佢哋係專業人員受過高等教育囉...好似街市婆咁
心諗你有專業支格嗎?一句講哂老師社工 same group.....開學比我見到佢地一起去飲茶
係老師對我地0個枱指指點點囉...我巳當睇佢吾到....但我巳同仔換左衫......
[

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:木土土+發表於+12-12-2+18:45+其實唔

原帖由 小魚兒正正 於 12-12-02 發表
天日係針對番0個13點去傾.....因魚魚番學再發生抆傷,瘀傷係在back.隻手跟本抆吾到.
唉...攪笑明愛社工e ma ...
仔仔背部有瘀傷,你有冇帶佢去驗傷,因有醫生証明,再同教育署傾,比較容易,當然如學校/教育署都有意避開,你報警都係一個重要嘅証據。

小魚兒正正  吾去係吾想沒完沒了.....................我要真相吾係包疪,  發表於 12-12-3 00:20
小魚兒正正  痳木左但有影相  發表於 12-12-3 00:17

男爵府

pak_sang 發表於 12-12-2 17:46
樓主:此地不留人,自有留人處。世上好人比壞人多,正常比不正常的多。努力。 ...

我都咁諗左好耐啦.,重有一句呀話不投機,半句多
我一向吾同低轉數既人做朋友
忍讓,包容,我可以.........但包疪我吾得
有咩理由,訓導老師同我講睇住個長throw垃圾出吾到聲心諗...咁你吾啱做呢個位啦
話說有一日有個b6呀媽同呀爸係我面前throw垃圾,我叫住佢喂吾好意思呀你跌左野跟住指住
佢咪死死地氣執番,.....呀王主任你吾好同講老師做吾到野......因吾到長
主任呀.....學校秩序你有責任維持囉,老師在學校=警察成日同我講肺話大社會小社會
吾係豆份人工呀主任跟本某d位係佢坐大左d b6家長,呢d人應該揾我仔上年個班主任去咆哮佢哋(因佢坐得吾好都咆哮小朋友,重要衰到小朋友食緊飯由後面用佢把高8度來嚇到佢地失禁
[

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-12-2+18:45+其實唔

原帖由 小魚兒正正 於 12-12-02 發表
天日係針對番0個13點去傾.....因魚魚番學再發生抆傷,瘀傷係在back.隻手跟本抆吾到.
唉...攪笑明愛社工e ma ...
整傷小朋友既都係小二既小朋友,就算警方介入都幫唔d mug,反而希望教育局真係幫到手搵到學位!而家你小朋友情緒咁差,儘快轉校先幫到佢,轉校方面唔好太揀擇了!希望下星期快d聽到你報好消息!

男爵府

木土土 發表於 12-12-2 18:45
其實唔好emphasis要其他人甚麼為自己做既事負責,校方社工月d內地家長佢地處理手法係有問題但無犯法,基本 ...

唉...攪笑明愛社工e mail比左kln city,同ktd學校我哋......但冇一間簡得下手
[

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+12-12-02+發表係嗰

原帖由 fungwongphie 於 12-12-02 發表
嗰個踢人腳友仔都係。影衰哂

...
怪獸

小魚兒正正  唉pig pig
開個topic唱佢啦...  發表於 12-12-2 23:24
My Two Princess

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+12-12-02+發

原帖由 pigpig 於 12-12-02 發表
嗰個踢人腳友仔都係。影衰哂

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

琥珀宮

回覆:小魚兒正正 的帖子

其實唔好emphasis要其他人甚麼為自己做既事負責,校方社工月d內地家長佢地處理手法係有問題但無犯法,基本上你要求唔到點要佢地負責!而家最緊要係幫地仔仔轉到一間好學校讓仔仔情緒好轉,應該集中爭取呢一樣野!

小魚兒正正  明白  發表於 12-12-2 23:24

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+12-12-02+發表不打

原帖由 fungwongphie 於 12-12-02 發表
腥簡人?!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+12-12-02+發

不打緊,星期二佢合家回港出年開學先返
腥簡人?!

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+12-12-02+發表好慘

唯有先忍一下,多留意個怪人,多開解女女。我相信其他家長知你哋,會明白根本係誤會。呢D家長,托佢哋幫幫 ...
不打緊,星期二佢合家回港出年開學先返

珍珠宮

好慘!全級得2班
唯有先忍一下,多留意個怪人,多開解女女。我相信其他家長知你哋,會明白根本係誤會。呢D家長,托佢哋幫幫眼。

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:回覆+pak_sang+的帖子 我明,但我想用冇錢

原帖由 小魚兒正正 於 12-12-01 發表
回覆 pak_sang 的帖子

我明,但我想用冇錢人既方法去解決,
樓主,希望你的事會完滿解決。如果間學校係咁⋯讀落去對你小朋友都未必好⋯

何謂不誠實使用電腦??

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+12-12-02+發表對方

最慘係呢D abuse cases! 如果可能涉及刑事,又可以揾警察做嘢希望下學期唔 ...
好慘!全級得2班

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+pak_sang+於+12-12-02+發表回

對方確實好不正常!我只向學校提出,來年希望2位小朋友分班,學校亦已做了!畢竟,我這裡還有2星期便 ...
最慘係呢D abuse cases! 如果可能涉及刑事,又可以揾警察做嘢希望下學期唔駛見呢D麻煩人。

何謂不誠實使用電腦??

琥珀宮

引用:回覆+pigpig+的帖子 我只想提出學校對家長

原帖由 pak_sang 於 12-12-02 發表
回覆 pigpig 的帖子

我只想提出學校對家長是無符而已,特別是打橫來、唔講道理那些家長,始終是成人。學校 ...
對方確實好不正常!我只向學校提出,來年希望2位小朋友分班,學校亦已做了!畢竟,我這裡還有2星期便完結不希望同對方有任何拉扯mouth:

首頁

尾頁

跳至