烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

我三四月既时间,由代購從日本order 左部150, 收機後,做既包一直都麻麻,由其用mode 2 , 個包完全冇發酵過,我打開部機睇,佢係凍既,通常發酵时部機係微暖…唔知係唔系壞左…
想問下有冇jm係信興整過部機,要咩價錢?定試下問代購,有冇得換機?

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-09+發表

原帖由 GGmahk 於 13-06-09 發表
我都覺得凍D天用mode 2 會好D。起碼現在找到適合自己用的mode 唔會哂料。

...

浪费食材真系唔好,等我遲d 要用mode 2既时候,再請教大家 希望各位教教小妹

子爵府

引用:Quote:原帖由+bobosweet+於+13-06-09+發表

原帖由 motherlau 於 13-06-09 發表
短期唔試住啦…等真係凍d先啦!因为要成五粒鐘,平日要返工,唔做预約根本做唔到:badfe ...
我都覺得凍D天用mode 2 會好D。起碼現在找到適合自己用的mode 唔會哂料。

男爵府

引用:樓主真係唔再試下mode2呀?+本身mode2就係一

原帖由 bobosweet 於 13-06-09 發表
樓主真係唔再試下mode2呀? 本身mode2就係一個amazing mode, 而家熱天, 係要再適應下, mode2係天氣凍嘅日子 ...
短期唔試住啦…等真係凍d先啦!因为要成五粒鐘,平日要返工,唔做预約根本做唔到,咁我用mode 4 加湯種或老種都会有超軟feel 仲快d添…

珍珠宮

樓主真係唔再試下mode2呀? 本身mode2就係一個amazing mode, 而家熱天, 係要再適應下, mode2係天氣凍嘅日子成功率係99%, 1%係人為! 只要調較好你用果嘅粉嘅水量, 就無問題! 我最近整左兩機都成功, 其中第二機只得15cm高, 但內外都無問題, D包好軟, 唔係出鬆糕已經係成功!

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+11:20+我偷

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-09 發表
照計部機唔會MODE4會發, MODE 2 唔發WOR, 而且, 出左禁耐, 暫時都未聽到其他JM有這問題....

MODE 2 特色 ...

其实我都知酵母多架…但冇法子,乜都要試…咪試到咁囉…
基本上我用日清粉既…轉酵母多…

有用過Cocua,跟份量會多左小小水,但都好味咁贵冇用mode 2 整,一陣又 total lost 就想 所以係用mode 4 , 都有超軟feel

翡翠宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+tp168+於+13-06-09+發表我用

原帖由 吉蒂小豬 於 13-06-09 發表
咁係小學啲推理題

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

motherlau 發表於 13-6-9 11:38
yes 係唔系好得人驚呢同样材料做其他mode 冇事架…

...最好係你自己搵日開MODE 2, 睇住佢每個STEP 行左幾多時間, 抄低佢, 好有用GA,
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

motherlau 發表於 13-6-9 11:20
我偷睇时係仲有54分钟就出爐,应该係最后發酵,就黎焗既时候咁先得人驚我尋晚用mode 4, ...

照計部機唔會MODE4會發, MODE 2 唔發WOR, 而且, 出左禁耐, 暫時都未聽到其他JM有這問題....

MODE 2 特色係用低份量酵母整出軟身都包, 你加禁多YEAST, 即是違反左佢, 用番MODE 1, 3 試好過.

暫時唔好用MODE 2, 先搞好水量先啦, 唔好成日轉粉, 用同一隻直至較好水份先...以前都有聽過有D JM 要減3-40G水先整到好味, 佢係環境問題影響...不好理咩60%......我開初當金象禁用日清, 水多, 之後用係由55%開始加GA....mouth:.. 佢又貴過金象WOR, 成日衰好肉痛....睇住麵團慢慢加...下次都是要睇...我金象都是用163G 左右...日清就會少D....

你有無用過日本隻COCUA 預拌粉? 佢D用水量重少, 佢都是寫用150G, 但實際係用130G有時都覺多...
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-09+發表

原帖由 Tammychi 於 13-06-09 發表
仲有54mins, 個面糰冇發過?
同样材料,份量只係按唔同mode 有少少分别姐……mode 2 and mode 4 既分别

no eye see

男爵府

yes 係唔系好得人驚呢同样材料做其他mode 冇事架…

大宅

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-06-09+發表Mo

我偷睇时係仲有54分钟就出爐,应该係最后發酵,就黎焗既时候咁先得人驚我尋晚用mode 4, ...

大宅

引用:Quote:原帖由+Tammychi+於+13-06-09+發表我

mode 2 如果唔预約我用4g 先似包
減水就真系已经減得好勁下啦… ...
你而家係夾硬用過量酵母去發個包,
不如講下搞粉果part, 你話減左水,個面糰係咩樣子?

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-09+發表m

Mode2唔預約攪15分鐘休息5分鐘再攪10分鐘,醒15分鐘麵落酵母再醒多15分鐘先攪兩分鐘到醱酵,你偷睇時會唔會 ...
我偷睇时係仲有54分钟就出爐,应该係最后發酵,就黎焗既时候咁先得人驚我尋晚用mode 4,都係果個时间偷睇係微暖既唔會係凍…真係好凍下架…唔似有熱過既迹象我先驚佢壞

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Tammychi+於+13-06-09+發表我

減水就真系已经減得好勁下啦… ...
Mode2唔預約攪15分鐘休息5分鐘再攪10分鐘,醒15分鐘麵落酵母再醒多15分鐘先攪兩分鐘到醱酵,你偷睇時會唔會醒麵,但4克instant dry yeast真係太多,而家咁熱就算酵酵壞咗都會酵到

男爵府

引用:我估計問題係酵母份量果度,mode+2只可以用

我估計問題係酵母份量果度,mode 2只可以用1.4g酵母,樓主你用5 g, 多左咁多倍,個包唔死至奇呀
...

減水就真系已经減得好勁下啦…可能我掌握唔到啦冇4g 既包係發唔起…切開唔熟
我平时做 no knead bread 都係2g 酵母之嗎…仲係室温發酵添但用mode 2 有时見个麵團冇变過有时仲見有酵母係麵團面到
其他mode 唔會這样

大宅

回覆:我部Panasonic 麵包機好似壞左

我估計問題係酵母份量果度,mode 2只可以用1.4g酵母,樓主你用5 g, 多左咁多倍,個包唔死至奇呀
你話由1.4g 加上去,但酵母份量係唔變得ga wo,我從來只會加減水/粉,唔會加減酵母。不如你留意下水量啦,你話個包質地濕,似水多wo

男爵府

引用:Quote:原帖由+tp168+於+13-06-09+發表其實

水手簡直amazing
我都覺佢好amazing. ....

男爵府

其實我最近用鮮酵快速直接都好好,不過係水手粉
正呀!!

多謝大家提点!!我可以決定放弃mode 2 啦 之前因为見人人都得…自己就成日都唔得 心情低落左好耐 今日見到个包好

珍珠宮

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-9+01:56+又要

原帖由 tp168 於 13-06-09 發表
其實你而家不如買隻水手粉等自己開心下先,
因為昭和又名矮仔粉,我驚你用完又會覺得P仔有問題呀
...
水手簡直amazing

首頁

尾頁

跳至