自由報料

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

用個環保袋裝個籠…

子爵府

回覆 halookmama 的帖子

個位主人應該都知唔比, 所以用左個環保袋袋住左, 其實唔臭, 無聲可唔可以容忍一下, 通常甘既情況都是要帶動物出門睇醫生先會甘做, 好過隻動物有病個主人都唔肯帶佢睇醫生啦..雖然個位主人既回答差左d

我遇過一次是一隻用紅白藍袋住既唐狗, 坐我對面, 坐左陣隻狗要伸個頭出黎八卦, 見到個袋郁下郁下, 個主人好擔心甘對我地講因要帶隻狗去睇醫生請我地通容下, 雖然我有d驚, 但我都無出聲, 因為個陣我係由新界坐過海巴士去港島...但就好好奇佢地回程又點呢....

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實唔影響自己/人地咪算啦~
其實動物可能去睇醫院~
可能開開心心去玩...
無謂影響到人地心情~
趕左人落落下....大家都無咩好處姐~

珍珠宮

引用:如果係因個人而已,咁定D規則又何用?(不喜勿

原帖由 halookmama 於 13-07-29 發表
如果係因個人而已,咁定D規則又何用?(不喜勿插)

公爵府

引用:我睇晒D回文,+真係想發表一下,+不過可能好

原帖由 ronaldlcm 於 13-07-30 發表
我睇晒D回文, 真係想發表一下, 不過可能好多人唔LIKE..
巴士條例寫明, 法理上就係唔應該帶..
我見好多人講 ...
惻隱之心人人皆有,但樓主始終出自於好心,我撐樓主

禁止訪問

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+minifat+於+13-07-29+發表本

男爵府

我睇晒D回文, 真係想發表一下, 不過可能好多人唔LIKE..
巴士條例寫明, 法理上就係唔應該帶..
我見好多人講好多怪理由, 什麼動物睇醫生好貴, 要千幾蚊一次.. 所以唔坐的士之類..
呢D理由.. 同我買車, 話油已經好貴, 拍車貴, 隨街拍車唔阻人就唔緊要啦... 有咩分別?

當然, 情理上, 如果小動物裝盛好, 亦不擾人, 大家也應有包容心..
樓主只係事後提醒人, 大家就圍攻他/她, 我真係覺得好唔啱..

希望大家理性少少, 如果覺得巴士條例不合理, 應該向巴士公司或政府反映..
而唔係以自己觀點, 喜好作批判...

大宅

回覆:如果見到有人帶寵物上巴士,你哋會點做

無問題!

子爵府

畀面勳章

回覆:如果見到有人帶寵物上巴士,你哋會點做

如果無臭味,不隨處便溺不亂吠我唔介意

侯爵府

kkan 發表於 13-7-30 12:27
養得寵物...帶寵物去睇醫生...但係俾唔起的士錢

不過...影響唔到我...我都唔會出聲既 ...
多謝你的包容.
養寵物平時駛費唔太貴,
但係睇一次醫生係好貴架,
每次都起碼1500元落樓,
如果要覆診仲唔止呢條數.
撘2次來回的士要800元,
如果可以慳返車費用在醫療上,
寵物是否更能得到理想的治療呢?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Locherry1215 發表於 13-7-29 14:51
說得好。寵物病了,盡力帶牠去睇e生,好過有得牠死算數。唔係人人都比得起的士錢。唔騷擾到人就大家互相體 ...

養得寵物...帶寵物去睇醫生...但係俾唔起的士錢

不過...影響唔到我...我都唔會出聲既

大宅

回覆 halookmama 的帖子

其實包住晒又唔出聲, 我覺得可接受,如果話有病,人既感冒、皮膚病重易傳人,因為病人冇被入籠同環保袋。不過個主人被提醒後就唔應該禁冇禮貌

大宅

人地都入左袋仲想點 人類仲多傳染病啦 SARS果D咁勁又係因為傳人傳
咁驚就自備口罩先好上公共交通公具

我有時坐MTR都自備 勁多人一直咳同"黑次"又唔掩口

男爵府

引用:我隻狗岩岩病了,抽血照x+ray葯費,成為$3x

原帖由 Locherry1215 於 13-07-29 發表
我隻狗岩岩病了,抽血照x ray葯費,成為$3xxx, 真係幾金架!唔騷擾到人,大家包容一下。

...
同意

侯爵府

唔會理

大宅

2018復活節勳章

如果影響唔到其他人,我覺得無問題。

男爵府

環保接龍勳章

回覆:如果見到有人帶寵物上巴士,你哋會點做?

唔影響你咪得囉。
寵物有病點解就有問題?你怕會傳染

男爵府

回覆 Laima 的帖子

好痛心...

禁止訪問

侯爵府

我覺得而家的公共交通唔比動物上車,
變相令到養寵物只係有錢人的玩意或專利.
其實,如果用袋或籠可以載到的小動物,只要佢唔嘈唔騷擾到人,條例係咪應該放宽一D呢?
利申: 我有養寵物,但係我係CALL VAN或撘的士的. 車費來回一次要400,真係好金! 真係唔係個個尽責的主人都有能力比完醫藥費再比咁貴車費架.
唔騷擾到大家,就請大家包容一下啦 (除左寸咀主人外)

bb081090  其實真係好慘,唔通無錢搭的士,寵物連去個動物公園玩都唔得咩!  發表於 13-7-30 10:33

首頁
12345...6

尾頁

跳至