自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實份工唔算好辛苦(比以前),咁當然人事鬥爭就邊度都會有架啦。份工仲要係5 day,人工幾好。局外人會覺得份工好perfect,但唔知點解c6成日話唔想返工,呢d係咪人到中年既正常現象?

我地先四十,仲有十幾廿年至退休,點算?

[ 本文章最後由 love_dreaming 於 08-5-27 11:27 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

你同佢傾下計, 睇下佢係唔係有邊度唔開心. 多 D 開解下妳先生. 可能佢唔會再有此想法. 多口問句, 妳地洗唔洗供樓 ? 妳地有冇小朋友啊 ?

原文章由 love_dreaming 於 08-5-26 10:14 發表
其實份工唔算好辛苦(比以前),咁當然人事鬥爭就邊度都會有架啦。份工仲要係5 day,人工幾好。局外人會覺得份工好perfect,但唔知點解c6成日話唔想返工,呢d係咪人到中年既正常現象?

我地先四十,仲有十幾廿年至退休,點算? ...

別墅

有小朋友,要供樓

有傾呀,佢話唔知自已想做乜,話冇目標喎!

原文章由 tingchichi 於 08-5-26 10:23 發表
你同佢傾下計, 睇下佢係唔係有邊度唔開心. 多 D 開解下妳先生. 可能佢唔會再有此想法. 多口問句, 妳地洗唔洗供樓 ? 妳地有冇小朋友啊 ?

禁止訪問

侯爵府

其實... 我自己同 C 6 日日都話唔想返工...
不過日日都好準時就去返工...

好似細個果時, 日日返學, 都話唔想返學...
會唔會係因為日日如事, 指定動作, 生活好悶咁咋....

不如放個大假去 travel... 開心下...

子爵府

Maybe mid-life crisis?

Maybe 份工是否他的理想?

我也認同「人事鬥爭就邊度都會有」,but how is it, give him more support & encouragement。

In my case, same。This is my dream work but I am very un-willingly being involved in 班工室政治,the worse situation is the pin-pointer is my direct supervisor。This is the third times 比隻黑鍋我,i am very stressful that really do not want to go back to work。Lucky that my hubby support me a lot。

樓主,have a good talk with him but do mention regarding 供樓呀、供車呀、孩子學費呀等等 after understand his situation。

有危先有機--> better relation with your C6,right!

珍珠宮

畀面勳章

可能人到中年,好多時係公司做到咁上下開始悶,轉行又真係無可能,因為再轉無公司俾到衣家既人工,職位又唔上唔落,所以無左動力姐。

子爵府

原文章由 love_dreaming 於 08-5-26 10:28 發表
有小朋友,要供樓

有傾呀,佢話唔知自已想做乜,話冇目標喎!

Mid-life crisis。
Have a good talk with him & plan ahead。
Take a break before starting a new plan。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-5-26 10:36 發表

不如放個大假去 travel... 開心下... ...

exactly呀, 我同我隻6又係咁架~

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 ha8mo 於 08-5-26 12:21 發表
當你返工時
上面俾死貓你食
下面唔聽你支笛
出面狂凶你拎著數
真係好唔想do

當你返到屋企時發現
仔細老婆蠢
n條數未找
老婆外家gigigutgut
唔想do都要頂硬上

...

嘩~~~~你咁話你老婆?

大宅

環保接龍勳章

其實我覺得男人到中年, 會好想有自己既成就, 唔想成日受制於人, 所以好多時都想自己攪一番佢認為有把握既事做

男爵府

me & my c6 2, but no work no money ah!

禁止訪問

別墅

其實我地每年都有一至兩次外遊,佢一年有成廿日假,相比之下真係算唔錯囉,佢咁都唔知足既話,我都冇野講喇

原文章由 RonicaKwok 於 08-5-26 10:36 發表

不如放個大假去 travel... 開心下... ...

別墅

我都有諗係中年危機呀,但我唔要要做d咩至幫到佢!
請問你hubby做d咩令你覺得舒服d,有support呢?

又請問有冇咩書對處理呢d人生階段有幫助呢?

原文章由 bbfish1992 於 08-5-26 10:43 發表
Maybe mid-life crisis?

Maybe 份工是否他的理想?

我也認同「人事鬥爭就邊度都會有」,but how is it, give him more support & encouragement。

In my case, same。This is my dream work but I am very un-willing ...

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

既然改變唔到事實,為有接受喇......

別墅

我都覺得c6有咁既心理,但無論你幾高級,出來返工,又有咩可能唔受制於人?傾又傾過,佢自已放唔任低包袱,我都唔知點做好!

原文章由 winnie335506 於 08-5-26 14:24 發表
其實我覺得男人到中年, 會好想有自己既成就, 唔想成日受制於人, 所以好多時都想自己攪一番佢認為有把握既事做

禁止訪問

別墅

請問以男人角度來講,我應該做d咩可以幫助到c6呢?
返工比人gut對中年男人來講係咪好大心靈傷害?
應該點樣recover?

原文章由 ha8mo 於 08-5-26 15:30 發表
唉,真係好唏噓
但自尊心係唔可以當飯食
做契弟咪做契弟囉
自己紮都唔可以餓死埋老婆仔女架

我有個單身寡佬同事
佢05年辭職果陣其實都晌度做左十幾年架喇
屋企只係得老豆老母要養
兄弟姊妹都有自己家室
佢儲儲埋埋有5 ...

首頁