在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

舊公司
1)英資
2)家庭式醫療
3)9-530
4)ORSO
5 )大假每兩年加2日摸頂18日

新公司
1)馬拉公司
2)醫療包自己
3)9-6
4 )強積金
5 )入職六年先加大假,入職10日

轉工升title,人工約多20%(暫時估計),舊公司錫員工,只係唔多頂倒老細同埋幾多嘢做,講咗話嚟緊四月會升,但應該升唔倒宜家新post個title;新公司其實係食回頭草,但馬拉公司就始終孤寒啲,但1st In時10月尾見寫咗想2016年1月先到職,點知個HR真係特登教啱時間11月尾安排Second In等我可以2016年先過嚟

諗緊轉唔轉?雖然現在經理講咗話會升,但以現時工作量同佢個性,估計只會比更多嘢我做,新公司由於做嘅嘢初步聽冇咁多,應該會冇咁忙,大家有咩意見?

爆愛車縫作

禁止訪問

引用:舊公司1)英資2)家庭式醫療3)9-5304)ORS

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-11-19 發表舊公司

原帖由 QQfishma 於 15-11-20 發表
比我只會著眼人工,title我吾太care!
差20%即是幾多呀?
如果2/3千就—定吾走!
我有小朋友,仲要兩個,未確定新公司會開幾錢,其實我用年薪去估計,舊公司唔洗開OT, 因為我唔會開(大老細唔鐘意同事OT, 所以我經理唔敢迫我哋留)但就在工作時間忙,同埋咩都要你去跟,細至訂文具,大至跟Project都係我要幫手,不過我諗令我有想走念頭嘅係經理問題

爆愛車縫作

大宅

MommyPanel勳章

引用:Quote:原帖由 QQfishma 於 15-11-20 發表比

原帖由 蜜棗 於 15-11-20 發表
我有小朋友,仲要兩個,未確定新公司會開幾錢,其實我用年薪去估計,舊公司唔洗開OT, 因為我唔會開(大老細 ...
只係工作時間忙我就唔會走,淨係ORSO同醫療已經係番度!仲要早半個鐘收工!

子爵府

引用:Quote:原帖由 蜜棗 於 15-11-20 發表我有小

原帖由 sinam 於 15-11-20 發表
只係工作時間忙我就唔會走,淨係ORSO同醫療已經係番度!仲要早半個鐘收工!

...
好有道理,我等埋新公司confirm 個offer先

爆愛車縫作

大宅

俾我都唔會走~因為時間對在職媽媽好緊要
你而定大假,唔駛OT,早半小時,又有醫療包埋小朋友,分分鐘COVER晒新公司多左GA人工

而且新公司大假少左~又唔知駛唔駛OT,做新不如做舊

nieualma    發表於 15-11-20 12:40

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我未必轉, 除非果20%多出的人工好多好多

子爵府

回覆:轉唔轉好?

其實果20%人工唔算多,真係幾千蚊嘅事,當然仲未睇我點R新公司,我就係綜合咗咁多樣嘢嚟睇好唔知點揀,補充:舊公司返港島,新公司返九龍,我自己住北區

爆愛車縫作

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我都KEEP 舊公司, 醫療有埋細路,
早半过鐘走, 收工無咁人迫, 6点至走會塞車塞人
新公司, 定舊公司近鐵路站多D?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

你話頂唔住而家個老細, 但唔排除新公司個老細都一樣難頂嗰喎?

翡翠宮

做生不如做熟,而且都冇非走不可嘅理由

子爵府

引用:我都KEEP 舊公司, 醫療有埋細路, 早半过鐘

原帖由 TwinWong 於 15-11-20 發表
我都KEEP 舊公司, 醫療有埋細路,
早半过鐘走, 收工無咁人迫, 6点至走會塞車塞人
新公司, 定舊公司近鐵路站 ...
舊公司北角,新公司九龍灣工業區,之後會調去九龍城

爆愛車縫作

公爵府

回覆:蜜棗 的帖子

咁做生不如做熟囉

子爵府

引用:你話頂唔住而家個老細, 但唔排除新公司個老

原帖由 vpo0615 於 15-11-20 發表
你話頂唔住而家個老細, 但唔排除新公司個老細都一樣難頂嗰喎?
你講得啱,但係我老細佢喺公司好多人唔like佢

爆愛車縫作

子爵府

先睇睇新公司開嘅offer先,因未肯定,20%就真係好雞肋,如有30%就非走不可

爆愛車縫作

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

蜜棗 發表於 15-11-20 13:07
舊公司北角,新公司九龍灣工業區,之後會調去九龍城
早收唔洗同人迫, 好好多

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

蜜棗 發表於 15-11-20 13:08
你講得啱,但係我老細佢喺公司好多人唔like佢
咁多人唔LIKE 老細, 同事至會團結,
老細好得濟, 個個爭寵, 勾心鬥角仲死

子爵府

引用:Quote:蜜棗 發表於 15-11-20 13:08 你講得

原帖由 TwinWong 於 15-11-20 發表
咁多人唔LIKE 老細, 同事至會團結,
老細好得濟, 個個爭寵, 勾心鬥角仲死
呢個你講中咗,但現在老細明顯在洗血中,有兩個將會調走,餘下我孤雀難鳴.當然我知我老細無意調走我,我自己亦搵過 internal調,但唔容易所以先出去搵

爆愛車縫作

男爵府

唔好走啦

大宅

成家醫療保險真係差好遠,一個人都成萬一年,成家差三萬,AL其實都係錢,所以加20%人工真係唔吸引

首頁

尾頁

跳至