自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

實在忍唔住要share

想笑,但又覺得巧驚驚

近日內地一位大媽興奮跳廣場舞期間,突然失禁兼子宮掉出陰道,翌日求醫揭發患上子宮下垂,需即時接受手術治理。有婦產科專科醫生接受《晴報》訪問時表示,多產、生過「巨B」的婦女較易患上子宮下垂,同時長期便秘、咳嗽及經常提取重物等,都會增加患病機會。

據內地《梨視頻》報道,江蘇徐州市婦幼保健院主任醫生宋紅娟指出,涉事60歲姓李婦人,當日趕至醫院時眼淚已奪眶而出,以為有腫瘤從體內掉出來,她引述女病人指:

「我正跟幾個姊妹在小區廣場上跳廣場舞,鍛練身體,突然感覺像是漏尿,然後褲子濕了。」

水晶宮

milky_red 發表於 19-4-30 23:39
實在忍唔住要share

李婦慌忙到廁所除褲子檢查,赫見一個肉狀物體由陰道掉出,還有一半連在體內,翌日便趕往醫院求醫,宋醫生為她檢查後,證實為子宮脫垂及壓力性尿失禁,李婦經手術治療後正逐漸恢復中。

婦女多產易致子宮下垂

婦產科專科醫生靳嘉仁接受《晴報》訪問時表示,子宮下垂患者多為多為45歲以上的產後女性,因盆骨底肌肉鬆弛所致,而以下因素都會增加病發機會:

—多次生產(生3胎以上、生產4公斤以上的巨嬰,病發機會更大)

—肥胖

—長期便秘

—長期咳嗽

—經常提取重物

—遺傳因素

水晶宮

milky_red 發表於 19-4-30 23:40
李婦慌忙到廁所除褲子檢查,赫見一個肉狀物體由陰道掉出,還有一半連在體內,翌日便趕往醫院求醫,宋醫生 ...

靳嘉仁指出,當盆骨底肌肉鬆弛,跳舞或做運動時都有機會因腹部用力,將子宮逼出陰道,出現子宮下垂情況,同時亦可引致失禁或尿道阻塞。

嚴重需做手術移正

至於在治療方面,靳嘉仁指如情況輕微的第一期患者,醫生一般會先將子宮托回陰道內,並建議接受物理治療,包括盆底肌肉運動及電擊治療,第二、三期患者則會建議使用子宮托,或接受手術將子宮位移正。

靳嘉仁表示,至於曾患上子宮下垂的女性,則可透過以下方法避免復發,

—避免進行粗重工作

—避免進行劇烈運動

—避免長期咳嗽

—避免用力谷便

—肥胖人士應減輕體重

水晶宮

milky_red 發表於 19-4-30 23:41
靳嘉仁指出,當盆骨底肌肉鬆弛,跳舞或做運動時都有機會因腹部用力,將子宮逼出陰道,出現子宮下垂情況, ...

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2339584/%E5%A4%A7%E5%AA%BD%E8%B7%B3%E5%BB%A3%E5%A0%B4%E8%88%9E%E5%A4%AA%E8%88%88%E5%A5%AE%E3%80%80%E8%A4%B2%E5%AD%90%E4%B8%80%E6%BF%95%E6%8F%AD%E5%AD%90%E5%AE%AE%E8%B7%8C%E5%87%BA%E9%99%B0%E9%81%93%E3%80%90%E9%99%84%E9%86%AB%E7%94%9F%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E5%8F%8A%E9%A0%90%E9%98%B2%E6%96%B9%E6%B3%95%E3%80%91

子爵府

2018復活節勳章

喂呀有舊野係下體跌左落黎點解第二日先睇醫生佢係咪想自己剪左去就算

珊瑚宮

2024年龍年勳章

milky_red 發表於 19-4-30 23:40
李婦慌忙到廁所除褲子檢查,赫見一個肉狀物體由陰道掉出,還有一半連在體內,翌日便趕往醫院求醫,宋醫生 ...

咁大件事竟然第二日先去醫院

伯爵府

好恐佈,佢無理由唔知有子宮下垂,因為自己會感覺到的,話時話,香港D大媽喺公園開大個咪又唱又跳又露肉,真係鄧附近D居民慘

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

希望有阻嚇作用啦

水晶宮

回覆樓主:

其實好多老人家都有,突少少出嚟 (大部份人都係突少少,好少成個子宮去到子宮頂都跌晒出嚟), 自己縮得返入去,好多老人家都唔理或者到唔縮有唔舒服先睇醫生。
奇怪咁嘅嘢都好報道,根本好常見。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢嗰晚想自己塞返入去?点解要第二日先揾医生

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

佢居然可以翌日先去睇醫生。
真係高手在民間。

男爵府

回覆樓主:

其實好恐怖

水晶宮

好恐怖
但個大媽跌咗舊嘢出黎仲連住下面,點解仲可以等到第二日先睇醫生?!

珍珠宮

回覆樓主:

我嫲果年代的人生得好密, 所以佢都有子宮下垂的問題, 其實都好痛的。

珍珠宮

2018復活節勳章

Nbs 發表於 19-5-1 00:01
其實好多老人家都有,突少少出嚟 (大部份人都係突少少,好少成個子宮去到子宮頂都跌晒出嚟), 自己縮得返 ...

有聽過呀,舊公司個清潔姐姐都係咁講,嗰陣我哋成班女同事聽到都覺得不可思議, 同埋係無可能嘅事,個子宮點可能跌出嚟呀 但姐姐話係真㗎,話以前啲人生得多又勞累兼又無保養身體,所以老咗就會咁

水晶宮

nainaitze 發表於 19-5-1 00:28
有聽過呀,舊公司個清潔姐姐都係咁講,嗰陣我哋成班女同事聽到都覺得不可思議, 同埋係無可能嘅事,個子宮 ...

水晶宮

nainaitze 發表於 19-5-1 00:28
有聽過呀,舊公司個清潔姐姐都係咁講,嗰陣我哋成班女同事聽到都覺得不可思議, 同埋係無可能嘅事,個子宮 ...

子宮下垂, 不嬲都有,不過以前啲人唔識,而家嘅人多咗留意咪多咗人講。 以前啲人生得多,而且生得辛苦,可能下面爆曬都無理,聯又聯得唔好甚至唔聯,老咗就鬆曬啦。

跌出嚟,都有啲韌帶/ 組織 吊住嘅,唔係真係成嚿跌咗出嚟甩曬。

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

我阿婆都有,有時跌部分岀嚟,又會縮返入去,但諱疾忌醫,到我媽知道時,阿婆已老,身體又有其他問題,無得話開刀去處理啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

上個月睇『最強生命線』有講過,其實患者都好唔舒服架~

子爵府

果然係用生命來跳舞

首頁

尾頁

跳至