自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我中2升中3,本來讀緊Band1頭中學,但是成績跟不上,又被要求留班,所以轉了一間男校band3尾,但是發現不適合我,是成績最好的,考第一,現在升中4打算轉一間Band2中的中學,因為同學全部都是新來港學生【除了我其他全部都是】,溝通很難,而且上課基本沒有秩序,說粗口老師都不管,我也沒有辦法上課,而且因為是男校,所以同學經常調戲女老師。 。 。所以我想轉個好一點的學校,起碼能讓我安心上课,但不知道得唔得,希望能给点意见,谢谢。

公爵府

回覆樓主:

点解一定要男校

洋房

回覆 bbyou 的帖子

不是一定要男校,但是去找的时候他即時说收,明天来笔试,然后就收了,我爸妈也不理我,我自己去找的学校

侯爵府

fungdaaora 發表於 19-9-4 21:10
我中2升中3,本來讀緊Band1頭中學,但是成績跟不上,又被要求留班,所以轉了一間男校band3尾,但是發現不適 ...

點解band 1 頭一轉就轉左去band 3尾呀

我覺得最好轉返去band 2頭會好d 囉

侯爵府

fungdaaora 發表於 19-9-4 21:43
回覆 bbyou 的帖子

不是一定要男校,但是去找的时候他即時说收,明天来笔试,然后就收了,我爸妈也不理我 ...

真係唔知講乜好

洋房

回覆 Mary媽咪 的帖子

上课都是用英文教,听不懂成绩自然跟不上,最后要留班,我成绩在band1比较难看,我父母不想我留班,所以选了一家几乎被收的学校

珍珠宮

環保接龍勳章

fungdaaora 發表於 19-9-4 21:58

上课都是用英文教,听不懂成绩自然跟不上,最后要留班,我成绩在band1比较难看,我 ...

你講下邊一區? 先可以有人俾到意見你!

同埋宜家已經開晒學, 冇晒位, 最快都要明年5,6月先開始接受轉插班申請。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

上课都是用英文教,听不懂成绩自然跟不上,最后要留班,我成绩在band1比较难看,我 ...

band3咩係幾乎收?直情會收你添啦!可以幫到學校拉高lv嘛!
如果band3係你父母幫你揀既,佢地一係玩你一係唔上心亂咁黎!
你當初要轉就轉band2頭/中
其實如果你係鐘意讀書係band1留班係好事,留班可以跟返足啲進度
你依加轉就轉band2頭/中
但係轉埋呢次好啦,唔好再轉校,否則你個File唔好睇,事不過三。

洋房

回覆 Yanyan0904 的帖子

我係深水埗區嘅,我搵左好多間band3學校但係比較遲所以啲位都冇曬,搵到嚟呢間嘅時候突然間收,所以都冇考慮咁多升到班就得,嗰陣諗嘅係升上中三再考返個好成績轉去band2讀中四,依家 唔知可唔可以转到

洋房

回覆 fungdaaora 的帖子

我係小學嘅時候老师建议我去band2,因為我程度都係喺band2,但是父母要我去band1,於是去叩門,結果攞到學位,佢哋都好開心,但是我并不是太喜欢读书,我個人覺得我系乖嘅人,只不過之前一直被父母逼住溫書,先至有去band1叩門嘅成績,依家覺得band1壓力好大,band3又不太適合我,我係嗰種會乖乖讀書,但係唔鍾意讀書嘅人,我又唔係學霸又唔係學渣,所以我覺得band2最適合我

侯爵府

我女間學校係band 2頭
佢間學校年年都有插班生
你冇奶油入唔到band 2學校反而走去讀band 3
可以既話就去考間band 2 啦

洋房

嗯,我会试下

侯爵府

fungdaaora 發表於 19-9-4 22:35

我係深水埗區嘅,我搵左好多間band3學校但係比較遲所以啲位都冇曬,搵到嚟呢間嘅 ...

band 1去band 2易
band 3去band 2 難
當初就算誇區都唔應該去間band 3學校讀
仲要係band 3 尾.........
你既反差實在太多啦

洋房

唉,當時意識太差,再睇下點啦,轉到就轉,轉唔到就繼續頂落去啦

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

真係揀錯學校累事

侯爵府

fungdaaora 發表於 19-9-4 23:10

唉,當時意識太差,再睇下點啦,轉到就轉,轉唔到就繼續頂落去啦 ...

其實咁講,如果你本身肯讀書又讀到既
就算你係band 3都唔一定入唔到u 姐
就差在你學校本身d 課程深定淺

加油,如果可以同區搵到間band 2讀就緊係好,搵唔到誇區都可以試一試,搭幾個站車唔算辛苦既

洋房

多谢晒

大宅

fungdaaora 發表於 19-9-4 23:10

唉,當時意識太差,再睇下點啦,轉到就轉,轉唔到就繼續頂落去啦 ...

唔好再睇下點啦,拿拿林係學校請幾日假去搵band2啦,揀一間你鐘意既去問左先,然後每一間學校都會同你講話冇位,呢個時候你就要求見學校既主任,求主任俾個位你,你話搵錯學校,真係唔想讀band3既中學,校風太差真係學唔到野,band1太大壓力讀唔到,承諾學校會比心機讀書
主任會問你點解當初轉校要揀band3,你就唔好話父母搵錯學校,你就話父母唔識,而你信任父母,所以俾父母幫自己揀。
入左band3先知道錯左,所以臨急抱佛腳,你真係真心想搵間適合既學校
順便提一提,學校教既政治如果係偏向任何一邊,你就聽一半好啦,另一半用自己既思考去衡量咩係岩咩係唔岩。
希望幫到你啦。

子爵府

Poo得好勳章

fungdaaora 發表於 19-9-4 22:35

我係深水埗區嘅,我搵左好多間band3學校但係比較遲所以啲位都冇曬,搵到嚟呢間嘅 ...

深水埗band3男校?即邊間

伯爵府

點都試下啦!你考得第一咁應有band 2收既我估 不過真係唔好再遲,雖然開哂學都試下打電話問下有無人唔讀插唔插到位?
加油!!唔好放棄群埋果d人呀!而家讀好書只係基本!大學都係入場卷咋!
而家係為將來想做既一切努力!先苦後就甜!

首頁

尾頁

跳至