論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個印印來港一個月,前天出糧,昨天下午四時多,留下我一對仔女在家,自己靜雞雞收拾東西走了。昨晚她沒回來,也沒有到 agent 去,她的護照仍然在我這裏,請問我要如何處理?

請給意見,謝謝。

TYIP

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

快d報警備案

別墅

同意, 快D去報警備案. 仲有揾定果工人姐姐, 最好可以即刻返工, 若她回來見妳的話, 唔好聽佢解釋咁多, 就同佢講 "You are FIRED", 唔通比機會佢走佬多一次咩 .......

男爵府

好似甘樣係唔得....
千萬咪話你炒佢, 否則你炒佢要補番一個月代通知金比佢, (佢會屈你要比)
應該係要 fax 去入境署報失話個工人由邊日起離開了你屋企,
再去報警備案及要去勞工署度備案, 証明係佢自己走左去, 唔關你事...
跟手先再補請工人, 否則佢突然番來話返工, 你就大件事啦....

男爵府

MonMonLam is right. 仲要去勞工處追佢代通知金。 佢番來博炒你都唔駛補一個月俾佢, 因為佢咁dum低兩個細路不顧而去係嚴重失職。

大宅

可唔可以告埋佢疏忽照顧兒童?

別墅

好媽媽勳章

我個姐姐3星期前半夜走左, 我第2日去左警局備案, 又fax信去入境署, 信中用will terminate, 後來入境署來信問確實termination date. 我都有打去勞工署, 但佢問我有乜證明個工人走左, 我話我去左警局備案, 佢話佢地冇野可以做, 要有證據證明個工人走左.....結果我去左搵管理處睇返錄影帶, 佢地唔俾我地睇, 只係話姐姐早上6:30走. 但o的帶只keep2星期, 所以要叫管理處第時作證.

如果唔寫term 佢, 如果個姐姐借左錢, 你有機會被拖累, 但如果term 左個姐姐, 入境處會出信證明, 可將封信交給借貸公司申報已和姐姐無關係. 我督係怕煩, 所以為左安心, 我都係term左佢.

男爵府

Moon1, 咁佢哂嘢, 無返僱主屋企, 無電話, 無請假咁都唔係走佬? 勞工處條友究竟想要咩呀? Terminate就梗, 不過一定要攪清楚d次序, 如果唔係好蝕底。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你term佢,佢會追你1個月代通知金.

咁事實你你咪想比嗰1個月錢佢吖,唔係就唔好提炒佢呢個字啦.

重有點解佢個passport喺你度呀,keep passport係刑事罪行嚟架.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

回覆 MonMonLam 的帖子

Monmonlam 講得岩.
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

大宅

回覆:急,印印走佬,怎樣做?

吓?keep passport係刑事mouth:

sillything  係呀  發表於 11-8-11 01:54

大宅

仲要要寄封掛號信去佢家鄉, 追佢1個月通知, 千其唔好單方面term佢,否則佢可要你賠一個月。 

別墅

係呀 工人passport係唔可以keep架
不過 記得番工第一日 係a準到接佢個陣
叫a準同佢講 叫姐姐手寫一封信 內容係話驚自己唔見左passport
所以自願交比僱主保管.. 記得仲要用番佢地既語言..
跟住叫a準番釋一份做英文或者中文..
肯定內容冇錯... 要佢自己簽埋名 同護照或者合約既簽名一樣!

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mom懵地 發表於 11-8-11 01:48
係呀 工人passport係唔可以keep架
不過 記得番工第一日 係a準到接佢個陣
叫a準同佢講 叫姐姐手寫一封信 內 ...
封信都無用架.
佢轉頭報失已經可以攞過第2本啦.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

回覆 sillything 的帖子

You need to remember first you keep her passport is not illegal you have her request letter.
If she repost loss of the passport she needs time to process in consulate that means she cannot leave HK immediately . (Indonesia Consulate Morning for apply passport and afternoon for take back the passport).

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

My friend 's agent said that she will keep maid's passport for employer's safey sake. 1. They cannot borrow money. 2. They cannot find another job. But the agent seems that no request the maid to write this kind of letter.

大宅

而家好多工人走佬,大把意見可以比,我嗰個上兩個月走咗,佢一d野都冇羅,之後印尼領事館去信agent公司攞返passpor。佢夾埋第二間agent公司告我屈我錢

大宅

肥豬媽, 點屈法??

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

冇passport 都可找到新工嗎?

大宅

初初佢同個新agent去勞工處講話我一豪子都都冇出糧比佢禾,又咩生活費、機票、大假、一個月通知金(係佢突然走佬)..........,之後我唔so佢,佢米減d囉.......如果我冇出糧比佢,佢應該去搵印尼領事館,而唔係新agent囉:;pppp:

首頁

尾頁

跳至