心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

真係有感而發!
小一份自行分配學位表都填唔掂,學校名都攪錯!第日點跟小朋友功課,仲要想入谷嘅學校!
真係太盲目啦!
辛苦係個小朋友!
自問個仔係幼稚園表現都算唔錯,都唔想入谷嘅學校!
當然我唔會過問別人!但真係為小朋友難過!

大宅

好媽媽勳章

唔係抽籤咩?

抽到先算啦

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:小一份表都填唔掂,第日點跟小朋友功課,仲要入谷嘅學校!

補習咪得囉!

大宅

引用:有補習咪得囉! +

原帖由 kitbebe 於 13-09-23 發表
有補習咪得囉!
無問題呀,唔通家長唔識字唔可以讀書咩!

kitbebe  我冇話有問題喎  發表於 13-9-24 12:08

珍珠宮

kitbebe 發表於 13-9-23 17:42
有補習咪得囉!

你講得啱架!有補習無話唔得!

所以我強調唔係想過問別人嘅選擇!只係覺得小朋友慘D,由早到晚返學,跟住去補習社,然後回家食完飯再溫書!
咁樣做小朋友那會開心?我姪女就係咁樣生活底下,六年級入了精神科醫院!

子爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

問題是每個小朋友的承受能力各有不同,做父母的只能量力而為,千萬不要勉強孩子去做根本不是他們可以負擔的事情。其實學習的生涯是一段長途馬拉松,今天超前不代表可以永遠保持這個位置,每天都和別人比拼結果是苦了自己又苦了孩子,只和昨天的自己比就好了,跌倒要懂得如何吸收經驗,下次避免再去做錯,這才是今天教育界和家長應該好好教孩子要學懂的事!
mc <()>

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wan_sosin 發表於 13-9-23 22:37

所以我強調唔係想過問別人嘅選擇!只係覺得小朋友慘D,由早到晚返學, ...

我侄仔都係咁過左六年, 而他入的小學, 還不是什麼名校呢!! 現在去了外國升學, 他說香港老師都很惡, 不願教學生, 永遠也不想回港讀書

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:kitbebe+發表於+13-9-23+17:42+有補

原帖由 wan_sosin 於 13-09-23 發表

所以我強調唔係想過問別人嘅選擇!只係覺得小朋友慘D,由早到晚返學, ...

男爵府

BK Milk勳章

我朋友個女,佢個同學小一同埋家姐小三兩個都搵左私人補習英文同國語,讀名校,佢地阿媽係聽人講邊間補習社好就去邊間,邊個老師好就補嗰個,結果兩姐妹英文主科唔合格,齊齊留班,佢阿媽想轉校,但阿爸就認為名校唔應該唔易轉,同埋驚兩姐妹入band 3 學校,所以補習唔係一定得,佢兩姐妹入得名校,成績都唔差,但如果補習補到咁就真係.........
讀書唔係迫就得,最緊要係識得令小朋友自己主動學習,呢樣先最重要

大宅

大廚勳章 BK Milk勳章

其實要令小朋友明白讀書既重要
佢就會乖乖自己努力
有時候愈迫愈有反效果
不過講就易.....
小朋友唔易教...

wan_sosin  你講得啱,不過呢個程式唔容易輸入到比個小朋友!  發表於 13-9-24 22:52

珍珠宮

mc 發表於 13-9-24 11:11

問題是每個小朋友的承受能力各有不同,做父母的只能量力而為,千萬不要勉強孩子去 ...

我認同你的講法,我有時都會同我個仔講,我唔係要你好叻,只要你有進步,今日比尋日好就得架啦!

珍珠宮

kitbebe 發表於 13-9-24 12:08
我侄仔都係咁過左六年, 而他入的小學, 還不是什麼名校呢!! 現在去了外國升學, 他說香港老師都很惡, 不願教 ...

我自己讀書時,都很不喜歡香港的教育制度!害咗嘅學生,分分鐘多過教到嘅學生!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

add oil!!
work together with 小朋友 la.
Not necessary got to 谷嘅學校. 校風好 is okay

珍珠宮

VCMS 發表於 13-9-24 17:21

我朋友個女,佢個同學小一同埋家姐小三兩個都搵左私人補習英文同國語,讀名校,佢 ...

証明補習唔係萬能!

珍珠宮

我自己其實唔擔心!我幫我仔報嘅學校,班主任都好同意!佢話讓小朋友係普通學校考前D係好事!
但見到其他家長嘅情況,就很為小朋友擔心啦!
見到身邊有不少讀小學嘅小朋友,比父母指住鬧,覺得很難過!
幾時鬧到青少年反叛期,個小朋友到時鬧反個呀爸呀媽轉頭?

男爵府

BK Milk勳章

讀得多不是一定好的,最緊要是吸收與否!精神又足夠嗎?有時我覺得d呀媽多餘,自己可以趁小朋友返學去飲茶,午睡,難道小朋友唔需要嗎?

可能會得罪不少jm.. SORRY

wan_sosin    發表於 13-9-25 22:18
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

大宅

要取得一個平衡, 小朋友當然要注意他們的學習同功課, 但都不能迫得透不過氣, 壓力越大反抗越大, 我都學習緊呢樣野.

wan_sosin  一起加油!  發表於 13-9-25 22:26

侯爵府

wan_sosin 發表於 13-9-23 22:37

oh... poor little girl .... bless for her....
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

wan_sosin 發表於 13-9-24 23:04
我自己其實唔擔心!我幫我仔報嘅學校,班主任都好同意!佢話讓小朋友係普通學校考前D係好事!
但見到其他家長嘅 ...

very true....

青少年反叛期,個小朋友鬧反個呀爸呀媽轉頭...... this is my story... very sad indeed....
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

maynjune 發表於 13-9-25 12:13
oh... poor little girl .... bless for her....

Thanks!

只可惜佢而家都有成18歲啦,依然醫唔好,而家連造節,佢父母都唔會帶佢黎,因為佢情緒唔穩定,小小事可能已大吵大鬧!好無奈!

首頁

尾頁

跳至