自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

男爵府

原帖由 RonicaKwok 於 09-5-19 20:56 發表
親戚wo..........有咩理由唔係請晒成家~

咪係一定係"合府統請"傢啦,人地幾多人到又係一回事,比我咪叫c6一個去囉!

你親戚可能驚你一家5口比$1000-人情!我結婚62個呀哥一家3口嚟比$200-+對藍妹送玻璃杯咋!

男爵府

以前我伯娘就係甘啦佢仔娶老婆 請飲 話唔準帶小朋有 只可以兩公婆到 個時我媽咪好似直接鬧我伯娘啦 個時我都只係8歲左右啦 到去飲個日 個個親戚都有帶小朋友去飲
我伯娘又把小朋友全部叫起 唔畀小朋友坐呀~個個親戚
即刻鬧我伯娘啦 之後我伯娘先畀我地D小朋有全部坐埋
一圍 個一圍全部都係小朋友

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 kay 於 09-5-22 15:55 發表
以前我伯娘就係甘啦佢仔娶老婆 請飲 話唔準帶小朋有 只可以兩公婆到 個時我媽咪好似直接鬧我伯娘啦 個時我都只係8歲左右啦 到去飲個日 個個親戚都有帶小朋友去飲
我伯娘又把小朋友全部叫起 唔畀小朋友坐呀~個個親戚 ...

為咩要結婚時搞到比人圍鬧丫我諗咁做實有排衰
明明係喜事黎
搞到要嘈哂交

等待驗證會員

原帖由 kay 於 09-5-22 15:55 發表
我伯娘又把小朋友全部叫起 唔畀小朋友坐呀~個個親戚 ...

點解大家唔帶小朋友走呢?係我就一定走,理得你係乜娘

伯爵府

佢而家仲係唔係你62呀哥呀?

我結婚62個呀哥一家3口嚟比$200-+對藍妹送玻璃杯咋! ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

上個月有個親戚娶新抱..打比我姨媽問你屋企有幾多人黎?之後講我呀姨咁我呀姨有一家4口..兩個小朋友都好細個?呢個親戚同我呀姨媽講淨係叫我呀姨黎
我姨媽話咁兩位仔女呢?唔通扔走去?呢個親戚無野講..決定唔請我呀姨..跟住問我呀婆一家人幾多人黎?一黎梗係4個人黎啦~!結果,我淨係請我姨媽同我呀媽去飲~我同表姐都無請..咁仲好~慳番~
後來問番其他人..原來呢個親戚周圍問人話屋企幾多人黎..有仔女既最好唔好黎?
呢個親戚係我呀媽既姑姐黎....估唔到佢會咁~~

禁止訪問

男爵府

原帖由 circleda 於 09-5-22 16:34 發表
佢而家仲係唔係你62呀哥呀?

E+62哥唔係到啦,不過我6299又有咩所謂,因為所有錢都係我同c6自己比,佢仲請咗d大陸同鄉都係比$200-/個人
不過如果唔比帶呀女我都一定唔會到囉!:;pppp:

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-5-19 20:51 發表
唔好帶3個仔女黎
發神經
即係叫我唔水到啦
咁講野~人情都唔比
唔係講笑架我

如果張貼寫明 "先生夫人", 理論上係請兩公婆, 除非係"閤府統請" 否則真係唔會帶埋仔女去, 但if開聲叫人唔好帶細路, 就有點那過...

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

最近我表妹結婚 .... 都沒有請我一家. ( 舅父個女 ) 可能媽咪有 9 個兄弟姐妹, 要請晒 d 表兄弟姐妹 (同輩有20 幾人)再加佢地家人, 都要 10 圍 8 圍, 因此我媽咪果邊, 多數只請長輩.

洋房

我妹妹結婚都係請長輩.老表就講到明唔請.
我d老表個個都結曬婚.有仔有女.++埋埋有30-40個.
重點佢地係大陸住,落到黎食住都係我地比.你話邊請得咁多.mouth: mouth:
依家請長輩都10幾人...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 00adafan 於 09-5-19 20:55 發表
佢地係咪一向唔喜歡你三個仔女?
咁又唔係播

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 牛精仔 於 09-5-22 23:57 發表

如果張貼寫明 "先生夫人", 理論上係請兩公婆, 除非係"閤府統請" 否則真係唔會帶埋仔女去, 但if開聲叫人唔好帶細路, 就有點那過...

就係咁講先著...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 魔鬼天使 於 09-5-23 15:04 發表
D人真係好奇怪,又要擺酒,又要計住計住,旅行結婚咪算囉, 死唔蝕抵係都要呃D禮金先得既!!
我都明白請哂咁多親戚的確好多
叫人地唔好黎都可以講得好聽d
*可唔可以搵人講住d細路呀*
都好聽d丫
最多我咪唔到囉

男爵府

原帖由 牛精仔 於 09-5-22 23:57 發表

你講起先記得我結婚時唔記得寫"合府統請",唔怪得個個表哥表姐都無帶細路,我仲心諗係咪唔想帶嚟, 果時真係忙到傻咗!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 peggy@_@ 於 09-5-26 01:13 發表

你講起先記得我結婚時唔記得寫"合府統請",唔怪得個個表哥表姐都無帶細路,我仲心諗係咪唔想帶嚟, 果時真係忙到傻咗!
預錯人數

男爵府

quote]原帖由 揚莉煒媽咪 於 09-5-27 00:09 發表
預錯人數 [/quote]

係呀,我派21圍帖開得13圍,我訂咗14圍要留一圍之後食,不過果年係2000年12月31日所以好多人去咗玩唔得閒!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 醜樣豬 於 09-5-19 21:04 發表

封$101人情過佢

咁都俾你諗到

別墅

2024年龍年勳章

買張賀卡都唔少錢,平平o地揾張紅色紙寫張"揮春"比佢.

我個女學緊書法,佢都好like成日寫完送比我,貼到廳o個幅牆都係,搞到好似"符咒"咁, he he

首頁

尾頁

跳至