自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

IloveJJ 發表於 20-3-5 15:30
你唔肯俾錢買啫!肯俾錢點會無?
你計下小學有幾多學生先.
現時個個唔使返, 先至有炒價.

大人口罩價錢叫穩定左. 小童肯定唔係.

到全面復課, 就唔係呢個價.

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

chanhayee 發表於 20-3-5 09:25
冇辦法㗎!我都想他們有學返
我可回復正常shopping ,afternoon tea等生活
但我仔女命就得一條,書就大把時 ...

真心,佢哋停課,媽媽仲忙我夠想佢哋快快返學,但係真係命最緊要。
我識人個仔好慘,佢媽覺得冇返學等於世界末日,日日俾壓力個仔,佢自己又好大壓力話要追功課,佢忍唔住响group度講佢好燥,燥到打個仔,怕佢落後。我哋盡力安慰佢都冇用,佢真係勁擔心

子爵府

世事無常 發表於 20-3-5 01:09
我認同你
我覺得如如果真係太擔心小學生食飯高危或唔係咁多人有足夠口罩比佢哋換,小學生可以返上午唔係學 ...
係...cut 咗食飯時間, 最多少咗2堂, 好過係學校咁多人一齊食, 要除口罩, 風險減低咗d, 都好過完全停學停咁耐。

大宅

回覆樓主:

不過復課除咗喺學校聚集問題,仲要考慮到一班人迫喺交通工具、校巴,呢啲又係高危,如果一有學童感染,又真係好慘,喺醫院連探都冇得探,唉,呢個問題真係好難解決

子爵府

IloveJJ 發表於 20-3-5 15:48
唔該睇下隔離啦!donki有兒童口罩,10元4個,政府俾1萬元,仲唔夠買口罩呀?
...
點睇下"隔離"??
你當左復課都係等同現時停課一樣咁細需求?

如果唔增產兒童口罩, 到時幾多錢都買唔到

你係咪講你會快人一步, 趁早大量入貨?
到時全班得你仔女有, 同學個個無. 一樣上唔到堂.v

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 20-3-5 00:28
我覺得4月20日應該要復課囉!
問題沒完沒了,不能無了期停課呀!只要做足防疫措施,就可以復課啦!
...

十分讃同!怎可以左等右等

禁止訪問

子爵府

chanhayee 發表於 20-3-5 16:15
有人堅離地,以為有錢就一定有兒童口罩
根本用炒價買,係助長口價炒風
有啲只懂叫仔女死讀書嘅家長
香港暫未有生產.
外國購入一定係大人特別係醫護優先. 甚至外國廠商都係生產大人優先.

現時大部份小朋友都唔外出, 先至可以肯俾錢就有.

中學生用大人口罩, 或者ok.
小學難度好大. 60000學童六級, 當半日制, 一日用一個, 返22日, 一個月要消耗800萬個兒童/中童口罩.
要等港產生產線, 有部份專門俾兒童至得.
4月20趕唔到啦

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 20-3-5 13:30
想復課唔係因為驚追唔上,我小學嗰個仔成績好,已經讀晒下學期課程。

我認為停課不能沒完沒了,咁樣等於 ...
認同, 問題始終要解決, 不可能這樣一直停下去, 4.20 我覺得差不多了

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

如果小朋友只係初小,甚至幼稚園,其實家長可以自己決定請假,復課停課根本可以唔理。

講緊仲有中學生,根本冇需要停課停足2個月,佢地應該有最基本嘅自理能力,中學課程直接影響DSE, 停咁耐,點追?唔好話講停課不停學,老師唔駛教自學都識,咁老師可以炒哂,學校更加可以殺哂,有唔明就問google.

高小都係,點解家長咁緊張呈分試?學校教完唔夠,仲要外補?一路停課,照考又唔得,唔考唔呈分純靠運氣派又唔得,咁點解決呢?

呢度都大把家長話復活節book咗去旅行啦,有幾多個會取消呀?根本就沒完沒了,所以,一切應該歸零,學校復課,學生繼續返學。

子爵府

pauljr 發表於 20-3-5 16:59
如果小朋友只係初小,甚至幼稚園,其實家長可以自己決定請假,復課停課根本可以唔理。

講緊仲有中學生,根 ...
仲諗復活節去旅行家長肯定離地

現時各國至開始爆發, 或者開始限港人入境, 仲點旅行?

象牙宮

回覆樓主:

聽聞係分批復課復課唔會全部

侯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

回覆樓主:

其實個班誇境上學既學生而家在哪? 在深圳? 但深圳好多日零個案, 有都唔係兒童, 要病發都發左啦~點解講到班誇境學生一回來上學就係細菌咁呢?
咁一開學和全面復工可能又出現番啲個案可能因為帶菌者本身沒有任何病徵, 就如佛堂既住持一樣, 如不是那90歲既婆婆病發連隨佢都要檢疫, 根本抽不出帶菌者出來㗎。 咁唔通因為唔知邊啲係隱形帶菌者要永久停課咩?

首頁

尾頁

跳至