自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小ice 發表於 23-11-3 10:28
睇過一些視頻好好笑,講如果一些男人後生時對女人唔好,到個男人老左照顧唔到自己時,個女人終於有機會反 ...

咁個視頻,個老男人被打後咩回應,咩表情?

大宅

Sebastian@ 發表於 23-11-4 00:07
我夫家那件,真係玩到我哋死,日日打來問你去咗邊,9X了身體多毛病我哋明白的,佢想我哋多啲睇佢我明白的 ...
叫佢搵返佢個仔.

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇完個心酸咗一下

珍珠宮

2024年龍年勳章

honeyfamily@@ 發表於 23-11-4 00:44
咁個視頻,個老男人被打後咩回應,咩表情?

呆了一下 支拐杖放番低,唔出聲

男爵府

lojo11 發表於 23-11-3 09:39
應該唔洗咁耐... 3-5年左右... 可以的話, 一合資格就排左先...

要8-10年,經驗之談

男爵府

小ice 發表於 23-11-4 01:17
呆了一下 支拐杖放番低,唔出聲

其實係個女人好彩。如果調轉,個女人無人照顧之餘,可能仲比人虐待

珍珠宮

2024年龍年勳章

honeyfamily@@ 發表於 23-11-4 03:46
其實係個女人好彩。如果調轉,個女人無人照顧之餘,可能仲比人虐待

無錯,調轉嘅話,個男人會理個女人咩?如果後生時已經對個老婆唔好,老左只會對老婆更加衰

大宅

上天嘅安排,人只有接受

侯爵府

哈利媽 發表於 23-11-3 11:47
呢個係事實, 我自問算係好孝順嘅人, 從第一日返工開始到依家從未停過比家用父母, 就算雙糧花紅都照比, 總之 ...

我同你嘅情況差唔多, 我依家就係肩負緊呢啲責任, 樣樣嘢都自己一個搞, 冇人可以畀意見, 有兄弟姊妹都冇用, 都係得自己一個處理, 經濟上嘅壓力當然有, 但係我覺得都唔及心理上嘅壓力, 再加上老人家脾氣唔好, 我亦都唔夠耐性, 成日都會有拗撬, 我有時都好擔心唔知過多幾年會點。

珍珠宮

mariefish 發表於 23-11-3 21:22
結果係收留呀,所以auntie 先向我媽呻咋,係好慘㗎,佢當年冇錢跪求家用,都唔比,拎晒去包二奶,調返轉好 ...
叫個女自己照顧佢
男人注重利益,厚顏無恥。
只怪個女無自尊,好賤,自私,吾尊重亞媽,不過,個男人有病,都可以用陰招玩死佢。

水晶宮

回覆樓主:

sad but true

珍珠宮

artai430 發表於 23-11-3 22:19
做家庭主婦咪好慘
呢個年代,吾應該做家庭主婦,除非你系富豪

伯爵府

他已經照顧左十幾年了, 怎樣都是孝子, 應該搵社工幫忙送佢入護理院, 香港政府把10幾億放在非法入境者身上, 還有那些欺騙政府資源的人身上, 有好多比唔起錢買藥的人在等死, 我唔覺得房屋是甚麼重中之重, 病人的生命比一切重要

伯爵府

小ice 發表於 23-11-3 02:52
可以想像照顧者已經去到臨界點好辛苦,無耐 未經他人苦,莫勸他人善。。10年不容易

...

其實對個媽媽都係負擔,每日睇住個仔為自己受苦。兩個都唔好受,兩個都被不同原因折磨。所以久唔久就有新聞話看顧者自首殺咗病者。但係經濟環境唔好,咩都做唔到,我相信佢哋都唔想。呢啲真係民間疾苦,好可憐。

伯爵府

imlcc 發表於 23-11-4 10:04
我同你嘅情況差唔多, 我依家就係肩負緊呢啲責任, 樣樣嘢都自己一個搞, 冇人可以畀意見, 有兄弟姊妹都 ...

我哋都有差唔多情況。老公嘅婆婆生咗十幾個細路。生到最後係弱能人士。公公婆婆已經走咗好多年,十幾個兄弟姐妹各自有自己際遇,有啲死咗,其他全部移民。照顧呢個呀姨嘅責任居然去咗我老公度。仲要呢個呀姨都唔識我老公同我哋。但每個月起碼5萬蚊以上嘅生活費都係我哋自己負擔。其實就係上一代嘅自私。幸好我哋暫時仲可以有呢舊錢可以畀好好嘅生活佢。但係小數怕長計,自己都仲有小朋友要養。我有時都諗,如果無收入自己一家四口都有生活問題,我要點樣去每個月搵呢幾萬蚊養佢呢? 每次諗佢同我哋嘅將來個人就好灰

公爵府

milkteabb 發表於 23-11-3 12:53
非常同意。其實老人家應該係年輕既時候自己儲定錢應付退休,而唔係老奉當子女係自己既退休工具。將金錢既 ...

好多上一代父母都唔係咁諗,佢哋真係旨意子女養老,包括我四大,我老豆同我講佢成世人都冇計劃所以冇儲錢,佢仲話好彩仔女肯俾錢佢駛,聽完佢咁講我敢怒不敢言,佢真係好自私。

子爵府

mommyli 發表於 23-11-4 13:16
我哋都有差唔多情況。老公嘅婆婆生咗十幾個細路。生到最後係弱能人士。公公婆婆已經走咗好多年,十幾個兄 ...

Jm你地好偉大。阿姨有無排緊政府院舍?

子爵府

26days 發表於 23-11-4 02:10
要8-10年,經驗之談

未排到政府院舍之前,預10年住私家老人院。當月費20000/月, 10年要預240萬。

好多人無概念其實要由後生時就開始儲定呢舊錢比自己養老用,寧願洗左去/買樓/享樂,其實每人退休前應儲夠2百幾3百萬比自己老時搵人照顧,唔好比下一代經濟負擔。

大宅

回覆樓主:

相信冇一個人願意入老人院 但遇到真正需要照顧的長者 實際情況根本不能容許佢自己有得選擇 無可奈何最後都要入去 親戚是個癌病康復者 出院的時候不能行動 大小二便都要人照顧 根本沒有可能可以回家中 佢69歲都要入老人院 全老人院之中最後生是佢 大家共勉之 及時行樂

男爵府

mommyli 發表於 23-11-4 13:16
我哋都有差唔多情況。老公嘅婆婆生咗十幾個細路。生到最後係弱能人士。公公婆婆已經走咗好多年,十幾個兄 ...
你有沒有小孩?如有,他們看到父母如何照顧親人,潛移默化後他日也會用相同方法對待你們。

可能上天看到你們積的陰德,他日才回饋給你們或子孫,子孫又反過來回饋給你們也不定。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊