自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嘩,我一路睇,你就好似我咁。。。
不過,我仔11 歲。。。
我每日返學放學都問佢,今日有冇同人玩

翡翠宮

回覆樓主:

都讀大學啦
仲管得幾多?

零食狂    發表於 24-4-27 03:36

水晶宮

BK Milk勳章

maggie789 發表於 24-4-25 12:30
佢好奇怪,唔玩Social Media,所以唔會有網上「朋友」冇得揀我都想佢有,傾吓偈都好!
佢只睇ig 啲笑片、 ...

打機都有機友
我仔經常同機友去行街睇波鞋

但成年人你
唔會管到

公爵府

maggie789 發表於 24-4-25 12:30
佢好奇怪,唔玩Social Media,所以唔會有網上「朋友」冇得揀我都想佢有,傾吓偈都好!
佢只睇ig 啲笑片、 ...

唔怕,我個女都係。冇Facebook, ig, 話浪費時間。
但耐不耐都有同朋友出去。不過比亞妹少。我有時都會同佢地一齊出去。
仲有佢可以唔睇message架。
但之前都有返下工,而家中五準備考試,停左產

大宅

maggie789 發表於 24-4-25 12:00
仔一向內向,唔主動,中學期間都有同學朋友,自從上了大學已少出來見面,之前每隔兩個月都有約去玩,整整吓 ...

不如你試下约阿仔同你一齊去做義工,有你倍住,等佢接觸多啲陌生人,當幫下有須要既人,又幫到阿仔,佢會開朗啲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但係佢成長時,你斷估都識d家長有仔女差唔多大,你唔可以約佢哋出來嗎? 類似family bbq咁,我覺得咁你到時有人同你傾偈,又可以等佢同對方仔女傾下咁得唔得? 我間中都約朋友出來,咁我哋吹水,仔女自然一齊打機social

男爵府

rayrayus 發表於 24-4-27 08:10
但係佢成長時,你斷估都識d家長有仔女差唔多大,你唔可以約佢哋出來嗎? 類似family bbq咁,我覺得咁你到時 ...

小學階段經常約架,大家小朋友在打機,bbq咁!到升中就冇再聯絡了!估唔到到大個左社交會係咁弱!愈大愈靜!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

一家人得閒打吓麻雀,玩吓board game, 打牌好容易定期有人約
咁多年有冇同學住屋企附近?你整嘢食請佢上嚟屋企坐吓,玩吓

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

其實做朋友講緣份

大宅

maggie789 發表於 24-4-26 12:51
希望係咁

睇哂你個case , 我仔同你仔完全相似。
又係而家大學讀緊工程,沒朋友好難識到。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我自己係過來人,似你仔仔咁 ,個人唔鍾意面對面社交,就算知心好友,閨蜜,都係幾個月見一次。
我鍾意柄埋係屋企,同網友傾計。可能出於自卑心理,唔靚唔smart,同網友交流我自在啲..我自己唔希望父母逼迫我去識新朋友...

大宅

記得一個節目講過

如果係無朋友佢覺得舒服就係佢個人選擇

如果佢想有而無朋友既 就睇下會唔會係性格上等問題

最靜既人都會有朋友 佢地一齊出黎可以唔太講野的

男爵府

同我啲仔女一樣。出到去比較內向,由細到大都冇乜朋友。我都有擔心佢地冇朋友而唔開心

男爵府

siuhungw 發表於 24-4-27 10:02
睇哂你個case , 我仔同你仔完全相似。
又係而家大學讀緊工程,沒朋友好難識到。
...

會唔會同一班

子爵府

明既。我家中果個,而家中學,以前都係內向、唔主動,如果佢有朋友約我地係超鼓勵佢去玩,玩得開心d。而家大少少又好d。
家長其實都要多聯絡其他家長,搞d活動、gathering,幫佢地建立一個network。

男爵府

maggie789 發表於 24-4-27 10:31
會唔會同一班

H i,我路過的,冇細閱你內文…..
如果你仔仔覺得冇問題的話,作為家長的,也不必過份擔心,(除非你仔最近有些異常行為啦)。其實,Ummm,獨處時光也令人嚮往的呀,試想想,浪費時間予一些無謂的酒肉朋友呀,偽朋友呀有用嗎?

男爵府

linglingba 發表於 24-4-27 13:34
H i,我路過的,冇細閱你內文…..
如果你仔仔覺得冇問題的話,作為家長的,也不必過份擔心,(除非你仔最 ...

明白你的意思呀!我只不過墮入年青人心態,冇朋友係比較可憐,嚮往獨處時光係中年人嘅心態,因為已曾經歷過年青時多姿多彩歲月!

男爵府

maggie789 發表於 24-4-27 14:08
明白你的意思呀!我只不過墮入年青人心態,冇朋友係比較可憐,嚮往獨處時光係中年人嘅心態,因為已曾經歷 ...

咁你仔有冇出聲話佢自己冇朋友好可憐? 如冇的話,你應該太緊張你仔仔了。 如有的話,他應該都知道他自己的弱點了,慢慢都知道怎去改善的了⋯⋯你仔讀大學係叻仔來的,不用太擔心吧!

男爵府

linglingba 發表於 24-4-27 14:16
咁你仔有冇出聲話佢自己冇朋友好可憐? 如冇的話,你應該太緊張你仔仔了。 如有的話,他應該都知道他自己 ...

可能我真係太緊張佢,無時無刻都諗佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maggie789 發表於 24-4-26 18:53
小學階段經常約架,大家小朋友在打機,bbq咁!到升中就冇再聯絡了!估唔到到大個左社交會係咁弱!愈大愈靜 ...

你既然擔心就主動約吓啦,搵個比較熟的媽咪,你又覺得雙方仔都啱傾的,叫佢哋過來坐,再唔係一齊玩board game. 我都係我全家最主動嗰個,有時男人係要人push, 你就做push 嗰位啦,問吓人哋最多咪唔得閒,總有一兩個比較真誠d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊