自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-10-08 發表兩

原帖由 小小bb 於 14-10-08 發表
這是很嚴重的民生問題,政府真是要想想辦法。

順便問問,你讚不讚成政府的東北發展計劃?如果起好大量公共 ...
我讚成架,不過我冇資格。上次花園街大廈火警,見到d房仔幾咁危險。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-10-08 發表兩

這是很嚴重的民生問題,政府真是要想想辦法。

順便問問,你讚不讚成政府的東北發展計劃?如果起好大量公共 ...
我讚成架,不過我冇資格。上次花園街大廈火警,見到d房仔幾咁危險。

伯爵府

回覆:小魚3b 的帖子

今日灣仔運動場隔離間starbuck比學生哥霸晒。

男爵府

小小bb 發表於 14-10-8 21:00
係。我兩仔只讀地區屋村名校, 但有部份的的家長一放假就同孩子們去歐洲澳洲旅行了, 一去兩三個星期。但我只 ...
...我果個D同學仔又是, 一個暑假周圍去, 又歐又美...一是一年去幾次日韓....我地一年都未有一次去,...

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

carrie_piglet 發表於 14-10-8 17:11
有時諗返身邊的朋友,大多都係年年去旅行,周不時換新電話,
成常都有好多社交活動,而家時下的年青人覺得咁樣叫做正常生活。

⋯⋯又唔願意去犧牲社交生活..咁樣真係呻嚟都冇用。
而家D女仔,最驚嫁唔去,冇人養,所以咪咪一定要參加多D社交生活囉!

男爵府

SabrinaR 發表於 14-10-8 20:48
其實我都聽過d朋友/ 同事話咁錫d仔女,買咁多野,學咁多野,有一部份係因為細個自己冇,想補償比子女。
...

同感...可惜是新一代無"恨' 過野, 未自己努力過儲錢, 父母樣樣都為佢準備好...自己都是.. 所以都唔真惜擁有....以前, 重是學生, 為左想買自己想要, 日日食淨麵, 早餐又唔食, 慳得就慳去儲, 但儲起左又唔捨得買, 想完又想...因為真是好辛苦儲起來, 想清楚先用....

小小bb  Me too  發表於 14-10-8 22:32

公爵府

我愛Corina 發表於 14-10-8 17:26
我自己係80後,身邊大學畢業朋友係出於2004年至2007年左右,而家有物業的一群,都係慳加勤力,得返黎。

當 ...
2004 年輕至 2007 是樓價就平的時候! 呢D咪係運氣多於一切囉!

大宅

回覆:我與時代脫節了嗎?

時代的確不同了,大家始終要適應,不要做古老石山。

小小bb    發表於 14-10-8 22:32

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 小小bb 於 14-10-08 發表這是

原帖由 good_pig 於 14-10-08 發表
剛查過,原來得萬七圓限額,限額太緊了,難為了努力工作的香港人。政府真是應該檢討房屋政策,新加坡的房屋政策好過香港好多,香港值得借鏡。

真是要我們上下一心才有機會辦到,其實看得出梁振英是有心攪好住屋問題,但比班政棍挷手挷腳,連地都攞唔到,又點起屋呢?至於有人話東北起私樓、商業……其實不可能只起公屋,因為城市規劃上應該什麼都有

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-10-08 發表我

剛查過,原來得萬七圓限額,限額太緊了,難為了努力工作的香港人。政府真是應該檢討房屋政策,新加坡的房屋 ...
,所以邊個做都麻煩

公爵府

慘得過我個代? 慳埋慳,父母要你全上繳,比佢地歎世界,冇得反抗。

子女,是這樣利用的。

上一代父母,冇錢養子女架!

大宅

回覆:我與時代脫節了嗎?

吾係樓主脫節,係現今年青人不切實際,好高騖遠,想有收穫但又不願付出,莫講話刻苦耐勞,少少苦頭都吾想!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina 發表於 14-10-8 17:26 我

原帖由 jodyfan 於 14-10-08 發表
2004 年輕至 2007 是樓價就平的時候! 呢D咪係運氣多於一切囉!
岩岩畢業搵咩買?除非屋企有錢

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:szehang420 發表於 14-10-8 20:19 我

為什麼會講到綜援? 我唔清楚你的問題。又唔明"真係好龍門呀"點解? 我真脫節, 請再解釋下, 謝謝!

東北發展 ...
仲有一份方案係比大陸人做免簽證特區呀

小小bb  吓!咁都得:surprised   發表於 14-10-8 22:35
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

侯爵府

我是八十後,無經歷過五六十後個種要同屋企人一家十幾口逼一間籠屋個種感覺。不過細個家庭環境都唔好,住公屋讀政府學校。我讀中學個時啱啱開始多直資學校,讀大學時社會開始標籤年輕一代為八十後,後來仲有埋九十後,就係呢五至十年社會開始聲討啲年輕一代話他們好食懶做,憤青甚至廢青。一方面我覺得啲中老年人咁討伐啲年輕一代唔公平,因為他們上曬岸,唔明白宜家真的好難climb up個social ladder,因為現在已經變成一個知識性社會,無知識無大學學位等於輸在起跑點上。另一方面,我不否認有不少年輕人只顧及時行樂,無為將來打算,但係咁樣可能因為父母好溺愛啲兒女,咩都比最好啲兒女,啲年輕人無受過苦,又或者宜家個樓價已經太癲,點儲都追不上。一層樓宜家點都要300萬up,當你一個大學生搵15k一個月,4k家用,4k自己使,當唔使還loan扣埋mpf最多儲到6k,一年儲到七萬幾都要差不多5年先儲到首期,還未計stamp duty按揭保險個啲,可能要7,8年先上到車,重要望他唔好再升。男人就話等得,女仔如果25歲同個男仔拍拖,想買樓可能拍拖要過56年非人生活,你問幾多個可以熬得住呀。租樓就更加儲唔到錢買樓啦。

小小bb  我只是70後  發表於 14-10-8 22:54
agnesbee_308  Agree, add oil~  發表於 14-10-8 22:49

子爵府

好媽媽勳章

引用:80年代經濟好,梗係儲到食到啦,今時今日大

原帖由 szehang420 於 14-10-08 發表
80年代經濟好,梗係儲到食到啦,今時今日大部份納稅人d錢去左邊佔中學生=不知疾苦???咁點解仲 ...
同意第一句,以前經濟起飛,份人工同而家一樣萬零蚊一個月,都可以好好洗,但而家又通漲,人工得1萬,已經屬於窮人!樓價高到離譜!以前幾十萬一層樓,而家最少2,300萬!一個大學生都要儲好耐!

小小bb  幾十萬層樓時,得1.5K  發表於 14-10-8 22:58
終於有褲着!

子爵府

回覆 小小bb 的帖子

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

monmon108 發表於 14-10-8 22:21
吾係樓主脫節,係現今年青人不切實際,好高騖遠,想有收穫但又不願付出,莫講話刻苦耐勞,少少苦頭都吾想! ...
都不能盡怪年輕人的, 我們童年時什麼物質都無, 所以我們很自然把所有小時候沒有的, 都給我們的孩子, 我們的做法是溺愛, 不是真正的。我以前曾經都給太多的物質孩子, 以為請兩個工人照顧他們, 給大量的玩具就是幸福, 最後發現愛不是這樣的....... 現在已經改掉了五年多, 孩子變得很乖。

所以孩子變成怎樣, 身為父母有不可推卸的責任, 市民現在變成這樣, 身為政府也是有責任。

monmon108    發表於 14-10-9 12:00

首頁

尾頁

跳至