自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

如果功課太困擾,不如試下停學一段時間,可能大啲會肯再做功課

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

channba31 發表於 19-3-8 23:12
咪係,我仔,讀寫障礙,專注不足,就算食藥都幫唔到幾多,成績比心機同佢溫都一落千丈

科科都個位數…… ...

我身同感受呀,我屋企果個係專注力不足,睇左醫生都未有藥食因為話唔嚴重,依家呢間聲稱就有支援,查實就放養,上到小三就零support,好想轉校但係冇能力,真係科科都炒晒
次次都好比心機教同溫,但次次返黎都係咁,真係好崩潰

侯爵府

好媽媽勳章

1998Ruby1998 發表於 19-3-8 22:50
可能你仔輕微問題,我屋企果個一斷藥就晴天霹靂。
亦有可能係醫生冇為意,我屋企都要主動問醫生試邊隻藥。 ...

我仔係見Cp
[img align=right][/img]

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 yanfaifai 的帖子

喔,咁應該你仔仔問題好輕微。我係見油麻地,S 類小朋友,所以一開始已經食 3-4 粒,唔食會控制唔到情緒。希望你仔仔有改善同學校有新政策幫幫手。

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

1998Ruby1998 發表於 19-3-8 19:50
學生係最幸福但亦最辛苦。
返學要坐係位到唔準離開座位,老師唔俾去廁所,有時候小息休息權利都被奪走,午 ...

講中晒有時多功課到要小息午飯後都要做功課,如果唔係根本趕唔切天黑前完成功課,仲有要溫默書一日時間,玩都無玩過,仲慘過大人返工,大人都有時間撳下電話同朋友傾下輕鬆下

侯爵府

好媽媽勳章

1998Ruby1998 發表於 19-3-8 23:37

喔,咁應該你仔仔問題好輕微。我係見油麻地,S 類小朋友,所以一開始已經食 3-4 粒 ...

唔出事就正常人一個
所以老師更不能發現他的需要
他的情緒不懂表達
往往到爆才知

侯爵府

好媽媽勳章

1998Ruby1998 發表於 19-3-8 23:37

喔,咁應該你仔仔問題好輕微。我係見油麻地,S 類小朋友,所以一開始已經食 3-4 粒 ...

我仔也是油麻地看,由4歲確診到現才10歲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

係學校有能力做到
係屋企就冇

男爵府

回覆樓主:

good, that means he can do it.

子爵府

親子王國15週年勳章

既然共融實際唔work,點解唔爭取開特殊學校比呢類學生。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

老師點可以罰唔比學生食飯架?最多罰佢食完飯的小息抄啫!咁太離譜喎!如果萬一小朋友連早餐都無食,分分鐘暈架喎!

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yanfaifai 發表於 19-3-5 20:07
我仔是 抑鬱症狀
抄不到是,已定定抄了1時,
之後 開始谷住谷住 自言自語話咁多功課發神經做死人

雖然我仔唔係SEN, 但唔知呢個方法幫唔幫到你,我仔舊年最憎做寫帖的功課,即是中文copy book嗰d, 每次都要做好耐先完成(已經專心咁寫,但佢好抗拒)有一排佢好鍾意玩指尖陀螺,一個可以轉幾分鐘,於是我喺枱上面轉一個,話睇吓佢轉一次可以寫到幾多,佢覺得好好玩,所以寫得好快,仲唔覺辛苦,跟著好快就完成功課,可能有家長覺得做功課時唔應該咁玩,但我覺得如果小朋友對抄寫功課覺得納悶,搵d方法提起佢地嘅興趣,又未嘗不可!

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

李豆豆 發表於 19-3-5 18:56
咁點解唔咪罰小息,而係罰食飯? 飯都唔俾食真係太過份!

係lu,罰冇飯食又過份左嘅,餓住個肚上埋下午啲堂 真係好陰功架!罰小息去埋洗手間返去補抄好過啦!

伯爵府

yanfaifai 發表於 19-3-5 21:00
去咗學校無數次,校長正式面談也起碼3次,
只可以講校長態度明確
要幫助學生

其實話你知,小學已經比中學輕鬆好多好多...小學有啲唔順利時,要學習妥協,中學已經多左資源處理sen, 但唔代表會所有事都就你小朋友。到時你一日喊一場都無用。

珍珠宮

罸無飯食?
無諗過有老師/學校會咁做

首頁

尾頁

跳至