自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

amazing 發表於 19-8-27 09:51
我父母有綠卡都放棄了,我同佢地去過好多美國政府機構辦手續,的官員歧視嚴重,連保安也對我們無禮,白鴿 ...

我又唔係好覺歧視嚴重, 我剛剛先去左Government federal大樓整D嘢, 樓下保安同樓上staff都好有禮貌, 其實會唔會係佢地個樣serious D 令你覺得佢地歧視啊?! 我剛到埗時, 有D鄰居好shy, 初時唔打招呼唔望我ga, 但見多2日, 佢地開始會有eye contact, 我就捕足呢一刻同佢地打招呼, 跟住大家就會傾下計. 其實我地有時見到外國人或陌生人都會扮睇唔到唔想有contact啦, 未必係因為種族膚色ge

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

restahaus 發表於 19-8-27 10:12
基本上美國是有種族歧視, 如果你說美國種族歧視不存在或不嚴重, 我認為沒有什麼可以進一步討論.

我在美國 ...

可唔可以分享一下,點解可以係咁唔舒適嘅環境之下生活咁多年?會唔會考慮回流?

伯爵府

bettylovingbb 發表於 19-8-27 10:13
我又唔係好覺歧視嚴重, 我剛剛先去左Government federal大樓整D嘢, 樓下保安同樓上staff都好有禮貌, 其實 ...

你使錢就好一點,我們在shopping mall supermarket 見到的市民同職員就少一點這種感覺,我們住在三藩市一小時車程downtown ,少中國人,鄰居ok 。所以政府機關人員並不是shy 是真歧視。
就好似香港人歧視新移民,諗住我地來搶資源。

珍珠宮

restahaus 發表於 19-8-27 10:12
基本上美國是有種族歧視, 如果你說美國種族歧視不存在或不嚴重, 我認為沒有什麼可以進一步討論. 我在美國 ...

十幾年,亦住過唔同州
一般西岸會比較liberal
如果在NY住得不開心,美國咁大,可以嘗試其他州
唔否定每個人種都有好人壞人,種族或階級歧視呢個應該係global問題。但唔會一口咬定所有黑人都係壞人,亦唔覺得白人就高人一等。

伯爵府

stkyo 發表於 19-8-27 10:21
可唔可以分享一下,點解可以係咁唔舒適嘅環境之下生活咁多年?會唔會考慮回流?
...

當時為了讀書. 已經回流多年.

伯爵府

充裕 發表於 19-8-26 17:48
佢地老作啦,習近平而家可以長期連任,佢老婆同個女使乜去第2到做二等公民,如果係真,一早比傻侵拎黎攻擊 ...

男爵府

amazing 發表於 19-8-27 10:24

你使錢就好一點,我們在shopping mall supermarket 見到的 ...

我住近Cleveland Ohio市郊都好少Chinese, 可能我好彩, so far都未遇到, 又可能我唔係好在意佢地點, 還有一樣係我老公都係foreigner, 我比較insensitive to佢地面口但同時又好familiar with佢地面部表情, 可能慣左佢地唔笑個串樣所以真係唔多覺有歧視.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

restahaus 發表於 19-8-27 10:41
當時為了讀書. 已經回流多年.

好難想像你可以捱到咁多年,比我一定抑鬱,頂唔順書都唔讀就標返香港

伯爵府

mizuho 發表於 19-8-27 10:39

十幾年,亦住過唔同州

我二十幾年, New York 住得開心, 但是很危險, 後來搬到 New Jersey. 我沒說過所有黑人都是壞人, 我中學 65% 的學生都是黑人, Friends 都是黑人 & 西班牙裔. 但是如果你只認識一兩個黑人, 我認為您對黑人的評估不具代表性.

伯爵府

stkyo 發表於 19-8-27 10:56
好難想像你可以捱到咁多年,比我一定抑鬱,頂唔順書都唔讀就標返香港
...
我從來沒有感覺 "捱咁多年", 這是我生命中的一段 interesting & 豐富經歷. 我永遠不會在 HK 有這個 experience.

大宅

[quote]viviencwc 發表於 19-8-25 22:34
美國會否脅華人以令中國?
["華人"是指平民百姓 "中國"是指中國政府嗎?]

珊瑚宮

anna59 發表於 19-8-25 22:36
美國治安差過香港, 吾系自己地方, 去黎做乜

睇下住邊忽啫

珍珠宮

回覆 chuiyeebird 的帖子

吾系中國人嘅社會,無發展,有乜咁好住?

珊瑚宮

anna59 發表於 19-8-27 12:24

咁去邊個地方都一樣 但d人諗可能點都好過留香港

珍珠宮

但香港點都糸自己地方,點都好過住外國

公爵府

anna59 發表於 19-8-27 12:24

咁又睇下做邊個範疇,如果做科研,相信即使唔係中國人社會嘅美國都好過中國人社會嘅香港,但如果做金融,咁唔使諗,一定係香港發展好

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

可以買支槍保護自己

翡翠宮

沒完沒了的問題

珍珠宮

2024年龍年勳章

hennyyoyo 發表於 19-8-25 22:48
美國冶安好,又有合法監控。

仲有可以買槍自衛

有個美國客話,可以自由帶槍州份,冶安會好些。

首頁

尾頁

跳至