自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:我有一對無慾無求的好父母,但都唔會天真到

原帖由 guardianangel 於 16-04-27 發表
我有一對無慾無求的好父母,但都唔會天真到覺得人哋母女不和,一定係個女不孝,咩天下無不是之父母等等,始 ...
你都唔好放大「死咗去邊」來睇啦?冇恶意架。仔女有時冇交待去咗邊到,父母心急想知,見到佢地平安返來,個心定咗。都會怪罪一句:死咗去邊?冇咀咒意思架。

tkkmama    發表於 16-4-27 19:14

侯爵府

引用:回覆+142526+的帖子以前係同個女係間屋住,

原帖由 kayen 於 16-04-24 發表
回覆 142526 的帖子

以前係同個女係間屋住,但為錢反目,亞婆般咗出去留返間屋比女,自己訓後巷,有個好心餐廳 ...
其實有D位唔明,阿婆出走,阿女又出走,誰繼續交租?無交租又無收樓?

男爵府

supperwing 發表於 16-4-27 17:53
對你最後既觀點不太認同。每個人到咗老年,尤其果個婆婆咁高齡,好多野都睇化晒,佢依家只係想個女搵番佢 ...
婆婆聲淚俱下訴苦已經有個好鄰居同情加落力幫助,[不知道之前訓後巷及醫院時的經歷,有冇加強左婆婆會攻心計能的元素]
,所以表達修改實情的陳述未嘗沒有可能,當然自己獨居無助時會特別思親,
理性同感性既抒出都有唔少比重,至於上鏡吸唔引到個女返來,我就覺得佢已經心裡有數,唔似太過真情培白,

等如有好多阿婆阿伯都會係公園發表子女不孝既故事/吹噓自己的成就,當得到伶者支持,他們都樂此不彼繼續自我陶醉.

公爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+TiffChan+於+16-04-24+發表冇

原帖由 mimi005 於 16-04-24 發表
Agree 居然咁多人幫口
家家有本難唸的經, 只可以話世上唔係個個媽媽都咁好,有因必有果

KK20010609    發表於 16-4-28 16:20

侯爵府

supperwing 發表於 16-4-27 14:46
對你既經歷深表同情,但每個家庭都有吾同狀況,故事中的婆婆講過跪係度求佢女讀埋最後一年書,就算佢想去外 ...

佢講啫,我識有啲阿媽都講得好大,個女想去讀書我賣埋層樓都比佢去,但事實係佢女一提,就比佢日日媽到趴街

男爵府

引用:Quote:TiffChan+發表於+16-4-27+10:13+好多

原帖由 zoie_w 於 16-04-27 發表
對! 人,點可以輕言放棄自己親人(無論父母兄弟仔女)
因為牛皮燈籠咯!

公爵府

回覆:鏗鏘集:唉!婆婆個女死咗去邊?

其實我覺得樓主都係心地善良既人,佢見到婆婆現況咁,所以同情婆婆啫!

但是樓主,一家唔知一家事,外人好難理解的

男爵府

再睇返條片,好明顯感覺到婆婆後生時個種[霸氣]仲餘溫未散,
尤其話[唔通劈妳]個句

sillykaka    發表於 16-4-28 23:32

首頁

尾頁

跳至