烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:蒸出白白滑滑饅頭+豬頭嘜饅頭

真係超級靚同滑啊,多謝分享

水晶宮

2024年龍年勳章

Liuliu,終於的起心肝學做饅頭了。跟你食譜,仲專登買個蒸籠。
請指教下,我用日本低粉,麵糰本身唔係呈白色,少少黃黃地的,所以蒸完唔會好似你的白色?
請看看饅頭面上的,是氣泡嗎?我已經好用力去擀麵皮,擀得好薄下架啦,係唔係仲要再薄d呢?謝謝先

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

引用:Liuliu,終於的起心肝學做饅頭了。跟你食譜

原帖由 Rita 於 15-09-29 發表
Liuliu,終於的起心肝學做饅頭了。跟你食譜,仲專登買個蒸籠。
請指教下,我用日本低粉,麵糰本身唔係呈白 ...
Hi Rita,long Tim no see
我係用美國玫瑰低粉,記得以前miss講過,好多酒樓中點蒸包都係用呢隻,夠軟熟又夠白。以前我見過另一食譜,話可以將部分水改用牛奶代替,蒸出來會白d,但我未試過。
另,包面的凹吼,我覺得是擀皮擀得太薄而導致,遇熱膨脹而扯破了包皮。基本上你嗰饅頭都蒸得好靚,無滴倒汗水、無氣泡,只是擀皮時,麵皮預留適當的厚度,便會成功的。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Rita+於+15-09-29+發表Liuliu

原帖由 liuliu 於 15-09-29 發表
我係用美國玫瑰低粉,記得以前miss講過,好多酒樓中點蒸包都係用呢隻,夠 ...
係long time no see
補充:買唔到美玫,改用韓低粉,效果都唔錯,軟熟又幾白(不至於黃)。至於麵皮厚度,我估有1-2mm厚度左右會好些。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

多謝樓主分享, 我都要試下。

水晶宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Rita 於 15-09-29 發表Liuliu

我係用美國玫瑰低粉,記得以前miss講過,好多酒樓中點蒸包都係用呢隻,夠 ...
謝謝呀,原來擀得太薄會反效果,又學到野啦
會再試,希望做到你的級數

大宅

引用:Quote:原帖由 liuliu 於 15-09-29 發表Hi R

補充:買唔到美玫,改用韓低粉,效果都唔錯,軟熟又幾白(不至於黃)。至於麵皮 ...
我想問,可以搓好粉團,第二朝先蒸?

複式洋房

回覆:liuliu 的帖子

勁得!

珊瑚宮

推...好野
玩具萬歲!

男爵府

別墅

水晶宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 liuliu 於 15-09-29 發表Hi R

補充:買唔到美玫,改用韓低粉,效果都唔錯,軟熟又幾白(不至於黃)。至於麵皮 ...
liuliu,交功課呀~今次比上次靚,但同你的仲差好遠呀~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+liuliu+於+15-09-29+發表係lo

原帖由 Rita 於 16-03-26 發表
liuliu,交功課呀~今次比上次靚,但同你的仲差好遠呀~
Hi
超掂吖

伯爵府

liuliu 發表於 13-4-7 00:17
知道好多jm喜歡蒸饅頭,但蒸出黎效果既皺紋又黃色,甚至有氣泡出現。多番嘗試和請教高人,終於掌握到蒸出白 ...

好好味咁

子爵府

2018復活節勳章

大宅

跟食譜, 但冇用布com住, 加多左2匙奶粉, 蒸出嚟好黃, 但食味尚可, 都叫軟, 不算太硬, 樓主可否解答, 謝!

大宅

引用:跟食譜, 但冇用布com住, 加多左2匙奶粉, 蒸

原帖由 肥俾 於 16-04-10 發表
跟食譜, 但冇用布com住, 加多左2匙奶粉, 蒸出嚟好黃, 但食味尚可, 都叫軟, 不算太硬, 樓主可否解答, 謝!
...
補多張相是個包裡面

大宅

多謝分享

侯爵府

引用:跟食譜,+但冇用布com住,+加多左2匙奶粉,+蒸

原帖由 肥俾 於 16-04-10 發表
...
呢個情況(發黃又皺皮),關健在我post #1 ,做法第8點,紅色字要注意的事項解釋了!望落應該搓得唔錯,下次再試

大宅

引用:Quote:原帖由 肥俾 於 16-04-10 發表跟食譜

原帖由 liuliu 於 16-04-11 發表
呢個情況(發黃又皺皮),關健在我post #1 ,做法第8點,紅色字要注意的事項解釋了!望落應該搓得唔錯,下次 ...
謝謝妳回答, 我會再接再厲=)

liuliu    發表於 16-4-11 18:21

首頁

尾頁

跳至