自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

rose-mag 發表於 21-3-29 08:13
以前有個同事買屋,佢話要搵一層過冇地庫冇樓上嘅果種town house,我問佢點解唔搵有兩層果種,樓下客廳飯 ...

上樓梯冇落樓梯咁易出意外,老咗腳冇力,落樓梯好易滾落。

至於煮食,馬死落地行,會得嘅,問題係好唔好味啫。係外國,真係咩都靠自己,請人做都好貴。

琥珀宮

bettylovingbb 發表於 21-3-25 04:53
回覆 shirley784 的帖子

香港嘅教育真係好差,精英制汰弱留強,家長唔跟的話普通小朋友跟本冇可能追得上,其實咁樣學野會學得好有挫敗感
成個教育制度唔係for大部分人,只係for小部份精英,雖然叫普及教育,但跟本一d都冇普及過,只係比未夠年紀出黎做野嘅人有個地方困住佢地咁解

珍珠宮

2024年龍年勳章

Rickymom 發表於 21-3-25 09:14
現於溫哥華生活,悶到快死了!
這裏的冬天太漫長,經常下雨或陰天,四點便天黑,難得一天陽光普照,會感到 ...

聽講溫哥華已經係加拿大天氣最好嘅一個地方,其他地方天氣仲差

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

住過加拿大5年+, 如果賣樓,有人睇樓,屋主要離開間屋,淨係agent 帶入屋睇,屋主同買家冇機會見面。

另外去旅行好麻煩,冇巴士直達機場,如果call taxi or uber, 會比人知道屋企冇人,怕爆格,所以下下要搵朋友車,都幾麻煩人。

伯爵府

cjess111 發表於 21-3-25 16:07
我住咗澳洲十年,頭幾年迫自己睇本地電視,真係幾(emoji),現在人人睇Netflix,同香港冇乜唔同。
食方面我成 ...

之前對澳洲冇乜好感,睇咗幾頁覺得for小朋友生活成長幾好,舒服自然健康,唔錯

侯爵府

回覆樓主:

我只係細個每個暑假都會比呀媽send去悉尼住2個月。細個覺得好悶好悶,次次都不想去。基本上每天就係屋內同後花園活動。星期六日先會出去行下超市但要坐1個鐘車。之後我一直都不愛外國生活,覺得唔適合。
到而家我有小朋友,我會想大個把小朋友送去讀書。但點都冇得同香港比。
香港太多娛樂。
但有一點係,我次次去完個2個月回來都會肥好多。可能真係空氣同水好。

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 21-3-29 00:12

外國既老人家,因為後生慣左乜都 DIY, 所以真係 8x 都會自 ...

聽你咁講,你真係唔適合外國生活,外國比較慢,而且稅重。

係外國,好多野都係self-serve, 例如油站入油,唔似香港有專人服侍幫你入油。我記得好勝Gigi 話自己唔識入油,我外國個表妹話自己入油有幾難呀? 無疑香港係一個要service 嘅地方, 外國好多野都係自己來。

Retirement village 好似有自理能力才能入住。我個疏堂親戚,佢老公去世前有病, 要人照顧,所以入咗aged care, 佢話幾好, 有廣東話照顧人員,有駐場醫生護士,有人煮三餐洗衣服,唔記得佢老婆有冇跟埋入去住,不過就自己二人一間房(唔係一間屋),而且價錢唔平,但佢政府老人金夠cover,所以佢嘅子女就輕鬆啲。

伯爵府

彥彥媽咪 發表於 21-3-29 00:12

外國既老人家,因為後生慣左乜都 DIY, 所以真係 8x 都會自 ...

至於鬼佬,一啲啲啦,好多唔興儲蓄亦只係租樓,先洗未來錢;但亦有好多鬼有至少兩三層樓收租,佢哋興買好遠好平嘅屋,自己動手裝修,even 鬼妹都係咁,之後等基建,轉賣好價。

珍珠宮

2024年龍年勳章

littlesister 發表於 21-3-28 13:07
馬拉排華一向未停過,有錢個班都出國讀書,移埋民,無錢個班聽講狀元都入唔到大學,前幾年去KL 聽講有個華 ...

使乜死呀,大馬華僑點解唔返祖國讀書/發展,始終大家都係華人,內地處處機會

子爵府

2024年龍年勳章

zxzx 發表於 21-3-29 15:16

聽你咁講,你真係唔適合外國生活,外國比較慢,而且稅重。

所以我就係在衡量我兩公婆已開始踏入退休既階段、發現更難在外地長居,因為我先不會預細路來幫自己,咁自己體力上,精神上是否能應付同 enjoy 是另一回事。老實講,人身健康行得走得梗係無問題,但到我見屋舊毛病多(同人一樣)又無力處理(叫人都有排等)個種無助感會好大。山山水水到呢刻唔會說服到我,快d 整好個廁所有水沖廁會重緊要d

可能有人講呢類情況(壞呢壞路)不是常有我知,但當你試過 44 度高溫時才無電(南澳隨時可以 power outage) 忍佢整雖只3幾日,但真係度日如年時,又或寬頻死直,你就會似與世隔絕咁既時候,我就知我只可旅居不可長住,咁我就會記得澳洲既美。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SandyKL 發表於 21-3-28 18:08
上樓梯冇落樓梯咁易出意外,老咗腳冇力,落樓梯好易滾落。

至於煮食,馬死落地行,會得嘅,問題係好唔好 ...

上樓梯落樓梯都可以有意外,有親戚就係上樓梯時扑倒,口鼻都要縫針,佢住果度係三層樓嘅公寓,樓梯比較直,同埋有金屬包邊喺樓邊,所以一扑落去就爆缸,好彩係好多人住嘅公寓,一聽到聲左鄰右里好快出嚟睇佢,之後送佢去醫院。我爸爸都試過過馬路,隻腳唔夠力踩上路邊個curbside果級,結果扑落地,街上有行人,即刻打911叫救傷車,咁啱果日我老公請假有嘢整,整完準備返工,經過果頭見到有一堆人圍住一個阿伯,望真D原來係佢外父,於是就即刻去公司接我去醫院。

馬死落地行呢樣唔只係煮食,基本上咩嘢都係,如果下下靠人整唔係唔得,但有時要等,不過等都已經成為生活上一部份,去銀行排隊要等,開個戶口兩個火鐘,等排去teller櫃位半個鐘,超市排隊俾錢睇你好彩定唔好彩,不過買唔過10件嘅可以去express line,而家又有好多設有自助付賬。。。我最初移民都唔係好慣,點解銀行職員同D客咁多嘢講,點解Starbucks買個咖啡要問我叫咩名,點解巴士司機請假唔會有下一班嘅可以頂替早D開工,點解紅燈過馬路司機仲要讓行人,點解。。。住得耐咗就發覺不如著眼欣賞下慢活同種種點解後面嘅意義。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

2023年兔年勳章

FJmom 發表於 21-3-29 10:50
住過加拿大5年+, 如果賣樓,有人睇樓,屋主要離開間屋,淨係agent 帶入屋睇,屋主同買家冇機會見面。

另外 ...

Call車問題,你提一提又係喎!長知識!

我最近都乘機趁熱門多人講可再睇多d移民左去外地的華人分享,增長下見聞
例如原來英國馬路邊有的CCTV係可清楚影埋司機喺車內有無犯規、住有D屋有機會漏水,要點處理、閣樓擺野要分散擺放、小心過重
我鐘意外地的慢活,但到要求人做野時可能又想對方快認為有能力、勇氣能移到自己喜歡的地方居住都算部分好事,難過係可能要同有d家人分開

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

FJmom 發表於 21-3-28 18:50

另外 ...

咁其實家家有求嘅,朋友車你一程,你下次車番朋友一程,我老公同佢D朋友都係咁。睇新聞見過話有Uber司機車完個客去機場,之後返轉頭爆格,但因為個客屋企有裝防盜,send咗訊息提示去佢手機,於是報警拉咗個Uber司機。有朋友提醒我,如果有用GPS,記得唔好打屋企地址做定位,試過有朋友俾人喺某個遊樂場偷咗鎖匙,因為鎖匙有佢車匙,於是偷埋車,之後用車上GPS定位搵到佢屋企,順便爆埋格。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

我在加州,外國生活比較平淡,當然無香港咁多姿多采,但都有夜生活只是比較早收,呢幾日天氣好,沙灘便人山人海,外國地大,所以車輛出入好重要,所以有車牌比較方便
至於食,一星期買餸一次,食冰鮮食物,想食咩自己動手,或去唐人街食
至於買屋,有好多open house,你可以隨便行入去睇,睇啱可搵agent議價,買樓前先知道自己credit分數有幾多比較好,因為此分數會影響銀行借貸金額。當然亦有auction ,分分鐘可買到平貨

男爵府

講開退休,我有次喺泰國蘇梅旅行識左對美國老夫婦。佢哋賣哂所有野到不同國家旅居。佢哋果時喺蘇梅住3個月,跟著返美國1個月再去葡萄牙...

我都有諗過再老d過類似生活,賣左間屋size down細屋。跟著半年住melbourne 冬季半年住蘇梅或pacific islands...簡簡單單唔駛花太多錢享受不同天氣和生活

侯爵府

0q.cathy 發表於 21-3-25 10:12
我覺得外國生活平靜,每日好優閒,無咁多姿多彩,種下花做下家務煮下野食,多戶外活動。因為平淡所以無咩 ...

香港退休一樣過到呢D生活。條街係多人D,一様種花做家務煑野食,唔會有乜夜生活,香港都可以平淡無咩洗錢,心態平静到到差不多。

行到水窮處 坐看雲起時

伯爵府

rose-mag 發表於 21-3-30 04:28
咁其實家家有求嘅,朋友車你一程,你下次車番朋友一程,我老公同佢D朋友都係咁。睇新聞見過話有Uber司機車 ...

嘩,兩個cases 都好嚇人鄰居幾年前去左個幾月旅行,臨回程之前兩日俾人爆格,仲要係日光日白都無人知

琥珀宮

rose-mag 發表於 21-3-30 03:41
上樓梯落樓梯都可以有意外,有親戚就係上樓梯時扑倒,口鼻都要縫針,佢住果度係三層樓嘅公寓,樓梯比較直 ...

識行後,曾係舊樓又長又直樓梯碌落街,唔死執身彩,但冇哂記憶,可惜潛意識有咗惡懼,變咗下意識要避開危機。老人往往唔記得自己已一把年紀,所以好易生意外。

外國生活適合退休人士,可以慢活,香港人的辦事速度,令市民生活造成好多方便。

香港嘅Starbucks都問名字,第一次好錯愕唔習慣,後生都適應咗。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Paris 發表於 21-3-30 06:23
香港退休一樣過到呢D生活。條街係多人D,一様種花做家務煑野食,唔會有乜夜生活,香港都可以平淡無咩洗錢 ...

剩係種花都難,我家年年一人一花,基本上每年都要先掉上年個盤,但其實無死,先有位種下一盤。 香港d朋友打黎就係叫你出街玩,外國就係在家開party, 個模式唔一樣。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

SandyKL 發表於 21-3-30 09:03
識行後,曾係舊樓又長又直樓梯碌落街,唔死執身彩,但冇哂記憶,可惜潛意識有咗惡懼,變咗下意識要避開危 ...

香港你行慢d,都係死罪,阻住人發達,等二秒都唔得,入lift要立即按關門,前面人行慢d就唔滿意,太多太多,大家好大壓,做野一定要快。

首頁

尾頁

跳至