自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:版主提示: 唔好再攻擊用簡體字既會員

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

我系土生土長既香港人,但我讀書时,老师已经教寫簡体字,唔系会考根本唔夠时间做哂份卷,因为我寫字慢 用簡体字唔應該比人鬧,同样,正常黎香港旅行既中国人,都唔應該受攻击我地d文化去哂邊讀咁多書連基本上礼貌都唔識

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

公爵府

hashtag影視迷勳章

引用:我系土生土長既香港人,但我讀書时,老师已

原帖由 motherlau 於 15-03-29 發表
我系土生土長既香港人,但我讀書时,老师已经教寫簡体字,唔系会考根本唔夠时间做哂份卷,因为我寫字慢:not ...
同意

子爵府

版主英明,真心吾想親子王國越來越膠登化

男爵府

同意版主!推!

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

redhot 發表於 15-3-29 17:47
下?!原來聯合國指定中文係簡體字咩?咁真正的中文字過多一兩代咪沒落消失?!

...
唔關事, 香港台灣都會用繁體字, 應該可見的一兩代都不會改吧!
你可以睇下聯合國網頁, 有六種官方語言, 其中一種係簡體, 相信有此安排都係因為最多人使用吧!
http://www.un.org/

珍珠宮

回覆 edea 的帖子

大宅

咁衰?!大陸人又點,唔比人上bk的嗎

伯爵府

回覆:edea 的帖子

其實用手寫嘅話好多時都會寫簡體字,因為真係快好多。無論係咩地方嘅人,大家都係有文化嘅人,係應該互相尊重

大宅

禁止訪問

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

我百分百香港人,中七考A level時怕寫吾切,專登去學簡體字。所以同意版主所言。

珍珠宮

大宅

推!講得好!其實真係吾好針對!我以前大肚坐地鐵好少人讓坐俾我,但有兩次喺深圳坐地地鐵,d人9秒9讓个位我坐

大宅

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

並不是攻擊或歧視,正如有繁簡中文有英文有日文,只是草民無咁高上學歷,只睇得明由細到大在香港學校所學識既中文字,其他文字,只好唯有當透明睇唔到覆都唔覆免得有人誤會。

侯爵府

littlebaby1987 發表於 15-3-30 00:22
推!講得好!其實真係吾好針對!我以前大肚坐地鐵好少人讓坐俾我,但有兩次喺深圳坐地地鐵,d人9秒9讓个位 ...
大陸讓座文化確實比香港好,老人家,孕婦,小朋友,搭公共交通工具基本上一定有得坐。試過有小朋友讓半邊位比我小朋友,感激之餘,我小朋友亦學到嘢,而家大個d,很自動自覺讓座。

放下成見,多了解大陸人大陸文化,避免以偏概全,香港人唔應該再自我膨脹,本是同根生,相煎何太急

子爵府

引用:無錯!我用九方,繁简任玩,不代表什麼!

原帖由 See 於 12-12-05 發表
無錯!我用九方,繁简任玩,不代表什麼!
好多自以為「額高一線」的「香港人」,見到簡體字好似見到鬼一樣!

首頁

尾頁

跳至