自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

JM,你係咪都係用15g的SHEA BUTTER呀?點解你可以整到咁大兜o既?我整完得少少咋,係咪我搞錯咗.....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:回覆+motherlau+的帖子樓主,多謝分享!我都

原帖由 Feimuichai 於 13-12-16 發表
回覆 motherlau 的帖子

樓主,多謝分享!我都成功整咗俾屋企長老,開心!
精油可以唔落!落左香d 啦,唔会好多~因为唔系化学野…
落花水就要加乳化劑,防菌劑等,份量有d分别既…

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

子爵府

引用:JM,你係咪都係用15g的SHEA+BUTTER呀?點解

原帖由 Feimuichai 於 13-12-16 發表
JM,你係咪都係用15g的SHEA BUTTER呀?點解你可以整到咁大兜o既?我整完得少少咋,係咪我搞錯咗..... ...
唔係15g,我用咗好多,大約有150g,但油我跟足,如果唔係就好水!我靠感覺咋,feel下個質地,邊樣唔夠就再加!我和女女都全身塗,所以預多d!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Feimuichai+於+13-12-16+發表

原帖由 princessally 於 13-12-17 發表
唔係15g,我用咗好多,大約有150g,但油我跟足,如果唔係就好水!我靠感覺咋,feel下個質地,邊樣唔夠就再加!: ...
Sorry!打錯!係「油唔跟足」,即少d!

大宅

哦~~原來係咁!我原本都想整多D,但又唔肯定係咪多D BUTTER就係直接按比例落油 (因為我從來冇研究開diy護膚品,所以唔敢亂整...) 其實係咪keep住個比例 1:1 就可以?

大宅

[quote]motherlau 發表於 13-12-16 22:48
精油可以唔落!落左香d 啦,唔会好多~因为唔系化学野…
落花水就要加乳化劑,防菌劑等,份量有d分别既…

我去咗jurlique都搵唔到你果隻精油,可能冇賣了‥‥
你有冇其他精油好介紹?我想要d味道香d (因家中長老喜歡香噴噴)... 感激感激!

男爵府

複式洋房

回覆:乾燥冇有怕~~自家制護手霜

我係ihxxb訂的油到左啦!但係因為我想買你果隻butter佢冇貨,要係香港再買,明天先有時間去睇。希望可以快啲開始整啦!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:呢d+我都系上网學,樂意分享,呢个簡單做法

原帖由 motherlau 於 13-12-10 發表
呢d 我都系上网學,樂意分享,呢个簡單做法!

用料:
想問你支甜杏仁油邊到買,thx

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:已收貨,明天開工!但我第一次買Shea+butter

原帖由 princessally 於 13-12-12 發表
已收貨,明天開工!但我第一次買Shea butter,係咪本身係咁硬嫁?
請問你係邊個買?見你整左 用成點a?thx

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

材料係邊喥買

男爵府

子爵府

引用:Quote:原帖由+princessally+於+13-12-12+發

原帖由 0811 於 13-12-17 發表
請問你係邊個買?見你整左 用成點a?thx
我都係係網上ihxxx訂嫁!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 motherlau 的帖子

請問邊度有手工皂用品店?我住九龍區.thanks!!

伯爵府

2018復活節勳章

motherlau 發表於 13-12-10 09:31
我在网上買,please check pm
請pm埋我,唔該晒!!

複式洋房

回覆:motherlau 的帖子

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:我係ihxxb訂的油到左啦!但係因為我想買你

原帖由 小咪食西瓜 於 13-12-17 發表
我係ihxxb訂的油到左啦!但係因為我想買你果隻butter佢冇貨,要係香港再買,明天先有時間去睇。希望可以快 ...
期待中

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

子爵府

引用:哦~~原來係咁!我原本都想整多D,但又唔肯

原帖由 Feimuichai 於 13-12-17 發表
哦~~原來係咁!我原本都想整多D,但又唔肯定係咪多D BUTTER就係直接按比例落油 (因為我從來冇研究開diy護膚 ...
唔係,d油相對地落少d!自己溝,我自己feel咋!

複式洋房

引用:哦~~原來係咁!我原本都想整多D,但又唔肯

原帖由 Feimuichai 於 13-12-17 發表
哦~~原來係咁!我原本都想整多D,但又唔肯定係咪多D BUTTER就係直接按比例落油 (因為我從來冇研究開diy護膚 ...
唔系,每个牌子既Shea butter 硬度唔同,所以做既时候要自己加減少少,但唔难,想硬d加shea butter,想軟d 就加油 一定打到,放心

大宅

畀面勳章

回覆:motherlau 的帖子

樓主我都想知材料在那裡訂呀。
可以PM啲資料給我嗎?謝謝!

人生真的就如 曇花一現 很短暫... 很多話 還來不及說出口 很多夢 還來不及實現 所以要把握 祝大家都幸福

首頁

尾頁

跳至