自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

紫草膏...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

引用:Quote:原帖由 waiyeee 於 14-04-22 發表我

原帖由 belgiumchoco 於 14-04-22 發表
請問呢隻止到痕嗎?係唔係永安,千色店有得買?
止到!係呀,一田都有,有時會做85折

子爵府

回覆:BB俾蚊蟲咬, 查咩可以止痕消腫

癢即消,萬寧有,25蚊一支。

子爵府

我兩個小朋友用保心安油ok

子爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

茶樹油,消腫,消炎

大宅

回覆:bongbongpatty 的帖子

X2

侯爵府

防蚊就噴花露水,止痕就無比滴,
加埋把靚靚摺扇,夏天三寶,冇走雞!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我地用 Anthisan,屈人寺有售。大肚時醫生

原帖由 zitzai 於 14-04-22 發表
我地用 Anthisan,屈人寺有售。大肚時醫生叫我用呢隻安全,仔出世後都有俾佢用 ...
我都係用佢好多年了

edohoi  Good!!!!  發表於 14-4-23 02:18

伯爵府

多謝哂各位既意見

男爵府

回覆:belgiumchoco 的帖子

我用澳洲趣樂,全天然,密密查都冇問題,囡囡出世用到而家……

公爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 zitzai 於 14-04-22 發表我地

原帖由 blackberry 於 14-04-22 發表
我都係用佢好多年了
呢隻ok架,上次個仔係法國睇醫生,個藥劑師都介紹我比仔仔搽

別墅

引用:Quote:原帖由+zitzai+於+14-04-22+發表我地

原帖由 blackberry 於 14-04-22 發表
我都係用佢好多年了
請問你地搽呢隻要幾耐先消紅腫呀?我囡俾蚊咬到又紅又腫,搽左兩三曰都係好紅腫

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+blackberry+於+14-04-22+發表

原帖由 Baby@baby 於 14-04-23 發表
請問你地搽呢隻要幾耐先消紅腫呀?我囡俾蚊咬到又紅又腫,搽左兩三曰都係好紅腫

...
會唔會唔係蚊咬? 近年有隻野叫「蠓」,好細粒, 細過黑芝蔴, 一飛落黎就已經咬左, 之後會腫起紅色一大粒硬硬地, 起碼5日都未退晒紅, 但就無腫同硬。 我個女今年咁快已經中左, 塊面有5大粒, 查緊緊生開既藥膏

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 14-04-22 發表

原帖由 Baby@baby 於 14-04-23 發表

...
蚊叮就兩日左右,有時蠓針既要搽三日
我個仔呢兩日都被針左好多粒
唯有勤d幫佢搽

男爵府

回覆 waiyeee 的帖子

我都係用呢支
我仔次次俾毒蚊咬, 就算只係一粒仔, 都可以變豬手豬腳咁, 上星期六晚右眼被咬, 第二朝又紅又腫到變咗青蛙眼, 只剩一條線, 但因外遊只有啲皮膚敏感膏頂住先, 只能止少少痕, 但繼續腫, 星期一返香港夜晚臨瞓前搽咗一次, 星期二朝已消腫一半, 今朝睇佢已冇咩事

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

屋企止痕消腫都只係用癢即消

另外,介紹防蚊方法
(剛收whatsapp即share)

防蚊密法: 滴麻油
既然這麼好用就試試看,別讓偏方給失傳了,尤其不傷身。
今天下午去幫兒子買一雙鞋子,老闆看了兒子的腳說,怎這麼多紅豆冰呀!我只好無奈說 :
蚊子真的好多哦! 市面上賣的防蚊液每家都說很天然,但裡頭還是參了一些化學成份,雖然我有買了一瓶,但最後還是沒在用,他就告訴我一個最天然安全古老的防蚊方法,他說,他們常常去爬山,山上蚊子很多,但是只要用一滴麻油滴在手上,兩隻手抹下,拍打在手上和腳上,最後手上沒油了, 但還有麻油的味道,就輕輕拍一下, 爬一個山下來,蚊子都躲的遠遠的哦! 我聽了這個方法後,很高興的回家試驗看看! 把麻油塗在兒子手腳和臉上, 就帶去公園看! 哇!天啊!居然發現有3 隻蚊子一直想咬兒子,但卻只敢在旁邊飛來飛去,兒子身邊突然好像多了一層防護罩耶! 蚊子僵持了 5 分鐘還在飛,但就是不敢靠近,最後居然跑來咬我這在旁邊試驗的媽咪,因為我沒擦,真的有效耶! 好高興哦現在弄了一個小瓶子,隨身帶著,且只要一滴麻油哦! 弄上身體一點都不油,且有香香的麻油味! 才發現原來最天然最安全的防蚊方法,是隨身可得的,且不用花錢去買哦 !

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 Baby@baby 於 14-04-23 發表

原帖由 pikupi 於 14-04-23 發表
會唔會唔係蚊咬? 近年有隻野叫「蠓」,好細粒, 細過黑芝蔴, 一飛落黎就已經咬左, 之後會腫起紅色一大粒 ...
被呢隻嘢咬到洗唔洗睇醫生嫁?

伯爵府

環保接龍勳章

引用:我地用+Anthisan,屈人寺有售。大肚時醫生

原帖由 zitzai 於 14-04-22 發表
我地用 Anthisan,屈人寺有售。大肚時醫生叫我用呢隻安全,仔出世後都有俾佢用 ...
有相嗎?

男爵府

引用:其實蚊咬可以可以用皂液止㾗的

原帖由 Yubi.T 於 14-04-22 發表
其實蚊咬可以可以用皂液止㾗的
針咗後,唔掂唔抓佢,跟住用皀液(alkaline)按摩患處才成!好掂!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

呢隻好好用

首頁

尾頁

跳至