懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

shanbbmami

老實講, 樓主你係咪大陸落黎架???
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

複式洋房

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 16:25 發表
事實上我都睇到好多大陸孕婦吾好既行為,又難怪好多香港媽咪會甘激動,之前一直到而家我都睇到好多關于對大陸孕婦來港產子既好激烈既睇法,或者到時我都會面對呢D比人爭資源爭福利既情況,我只系登我既朋友吾底,就算距老婆系 ...

我仲登嗰d好似我同我老公都是香港人,仲要兩個人都要交稅的人吾底:tongue: 。我同我老公兩個夠係大學生啦,生仔要比人攪到訓走廊就係底???!!!就是呢d吾well-plan的人攪到唔夠資源,我夠要避開呢d人比多d錢去私家生啦。

如果真是一個成熟的人應該well-plan 啦,結左婚咪申請佢老婆落泥囉。等成為香港居民,你生一打都無人話你啦。因為到時你是香港居民,有義務(可能要交稅....等等)就有權利啦。生仔有無咁唔等得呀?如果真係為左個老婆同個bb好,個"香港老公"就應該好好計劃下先結婚生仔,生仔唔係你一時歡愉的副產品,bb係上天的寶貴禮物同係一世的責任黎架。父母都唔係一個成熟同well-plan的人,見一步走一步,點樣好好教育下一代呢。

洋房

原文章由 KUROMI-BB 於 07-12-28 17:21 發表
成日話我哋歧視大陸人,問心嗰句,我只係歧視佢哋D所為,換轉係一個香港人(講真,佢哋如果唔出聲,有D真係分唔倒佢係香港定大陸人,甚至有D出咗聲都以為佢係香港人)有D咁嘅行為,我都會歧視佢。但偏偏大部份大陸人D所作所為 ...

我覺得KUROMI-BB講得好對, 我朋友娶左個大6人, 佢老婆落黎生仔都要俾錢, 佢地全無恕言=因為佢地明白食得鹹魚低得喝! 呢d咪係負責囉!

複式洋房

回應朝日太太我系個香港人,我自己都深受其害架,我去聯合產檢,有對夫婦兩公婆都系內地人,距老婆自己個肚未大,距先理得你,夾硬推開人來行,我都覺得好吾憤氣,野蠻到死。我知朝日太太你好憎大陸人,見你系其他版鬧過果個乜也麥兜媽媽,不過我只系聽我朋友講到甘吾底,出來講下野者。

複式洋房

我而家休緊產假,同埋都好少出街,而且老公幫我約好去私家生,所以我都吾明出面D醫院資源有幾緊張架,不過我又系無念到交稅呢個問題既,吾好意思。

大宅

其實大唔係有心歧視大陸人, 我記得我姨媽 生表弟時,成醫院都係大陸人, 佢要訓走郎~

版主話 佢朋友係香港人,老婆係大陸人, 咁點解唔留返係大陸生呢?

香港咁細又咁多人,醫院都唔夠用, 相反大陸咁大, 唔會一間好醫院都冇架嘛

點解唔好心d係返自己國家生呢? 唔淨做到d醫護人員咁慘啦

如果話佢老公係永久居民應該有這個褔利, 我相信佢將也會黎香港做永久居民的, 咁又點解唔等自己變成永久先堂堂正正咁享有這個褔利呢?

伯爵府

其實好多香港媽咪唔係完全憎D大陸人,如果D大陸人做好佢自己應有既義務、責任,香港媽咪先唔會理你呀。
但係佢地自己又唔諗下,佢地自己做過D乜,下下都等到生先至入醫院,又唔做產檢,到BB出左世勒,知道有問題又唔要,擺底個BB你醫院,自己走左去,不負責任。
又要黎香港生,又想唔使錢,又想得到香港身份證,邊度有咁著數架,咁對我地香港媽咪咪好唔公平囉。
我今年9月生仔仔個時,本來可以早D生架,你知啦,有時唔係話生就生架嘛,要生個時,你忍都忍唔住架嘛。
知唔知名呀,醫院D姑娘話喎,產房冇位呀,唔好生住呀,忍下先啦,點知要我等到夜晚先至生得,真係幾咁痛苦呀,生完之後,重要8個媽咪一間病房呀,幾迫呀,之後重要生完第二日(9月22日生,9月24日要走)就問你有冇事,冇事就要你出院,要留比其他就生既媽咪喎,你話幾離譜呀。
香港政府就真係.....唉.....

別墅

原文章由 朝日太太 於 07-12-29 07:39 發表
shanbbmami

其實睇大家行文所用的字(尤其係廣東話字,例如"係","啲","唔"等等),係咪已經可以略知一二?

大宅

原文章由 阿藍2006 於 07-12-29 03:33 AM 發表
所以唔係我地香港人歧視佢地呀
而係佢地自己做嘅嘢要佢地自己負責任
唔好乜都話係我地香港人

...

面係人地比既, 架係自己丟既.
人必自侮而後人侮之.

民房

shanbbmami

我都覺得係,啲語氣仲同麥兜媽媽好似tim...

別墅

shanbbmami

hehe! 我第一個反應都同你呢個問題一樣!
事關樓主打字好"大陸化"!
不過佢冇打簡體字囉!

P.S. 樓主, 如果你唔係, 真係得罪哂!

[ 本文章最後由 LittleXStar 於 07-12-29 22:03 編輯 ]

伯爵府

醒目開學勳章

agree... 一開始已經係咁諗
原文章由 godloveus 於 07-12-29 15:50 發表
其實睇大家行文所用的字(尤其係廣東話字,例如"係","啲","唔"等等),係咪已經可以略知一二?

侯爵府

畀面勳章

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 18:28 發表
嘩講到去玩比錢,其實或者我地香港收多人地好多呢,去玩個D景點有收貴到咩?其實其他大陸孕婦點衰都好,我都覺得我朋友老婆幾好,讀過大學,做份好工,講句話都驚講錯,我念就吾系個個大陸女人都甘衰既。我陪距去產檢,去廁所個D都好小 ...

唔好再分老公係唔係香港人啦~~
阿Kit都解釋得好清楚香港政府提供俾市民既福利係以個人黎計算,即係要根據有香港永久居留權既身份啦~~所以無論妳朋友既太太係再好既女仔,佢始終因為無香港永久居留權,佢黎香港生BB係政府不能預計到,所以係無分配到福利俾佢架~~
如果想得到同香港孕婦同等既福利、待遇,就只能等到佢真正得到香港身份証既時候啦~~

男爵府

原文章由 大豬既老婆 於 07-12-29 05:52 發表

我 覺 得 你 搞 錯 左
從 來 都 無 人 話 過 你 朋 友 老 婆 吾 好 系 衰 女 人

但 距 可 吾 可 以 享 受 醫 療 福 利 同 距 有 無 讀 大 學﹐ 系 吾 系 做 緊 份 好 工 系 無 關 係 架 窩。
距 有 幾 吾 抵 呢 ...

複式洋房

我聽過d大陸媽咪黎香港生仔..係因為佢地響大陸唔可以生第二胎..D醫院唔收佢地..

我都會睇走數..唔做產檢果D孕婦唔順眼..但係唔會話晒所有大陸媽咪唔0岩..將心比已..我係大陸人..有錢唔通唔想生好D咩..就算俾所有人鬧都照做啦..話晒係自己個B...怪只可怪香港既制度令大陸媽咪有機可乘...鬧佢地都於事無補

複式洋房

回覆 #25 shanbbmami 的文章

你有錢就可以去私家啫, 唔係個個都可以負擔私家果個價錢, 同埋我地有交稅, 有權力去享受係政府生bb的福利, 唔會因為要避開d大陸孕婦而要俾多d錢去私家生, 留返d錢俾bb第二時用仲好。
既然佢地要來香港生, 就要付出應付嘅代價, 有d香港人唔小心要係大陸生呀, 都要俾晒錢, 醫院先收你啦, 佢地更加係見死不救啦...
所以冇話歧視佢地, 各地政府有各自嘅政策, 至於呢度嘅bk媽咪都係'受害'者。
同埋 "要人地尊重自己, 首先要學識尊重人地"

男爵府

原文章由 iamkit 於 07-12-28 14:39 發表
我和我女朋友也要在內地上班,我們也有一班內地的同事及好朋友,相處是很開心的。無論在內地或是在香港,也有不正經的人,你知道你的內地朋友是正經正當的,那就不用理會那一些針對不正經人士的留言。

在這裡的媽媽,對內地 ...

認同認同!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!*
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

無錯~~~

原文章由 vvcc 於 07-12-29 19:20 發表

面係人地比既, 架係自己丟既.
人必自侮而後人侮之.

大宅

原文章由 shanbbmami 於 07-12-29 11:37 發表
回應朝日太太我系個香港人,我自己都深受其害架,我去聯合產檢,有對夫婦兩公婆都系內地人,距老婆自己個肚未大,距先理得你,夾硬推開人來行,我都覺得好吾憤氣,野蠻到死。我知朝日太太你好憎大陸人,見你系其他版鬧過果個乜也麥兜媽 ...

你既答案令我好失望, 係咪係囉, 點解要扮o即?

第一, 我唔係問你係咪香港人, 我係問你係咪大陸落黎, 或者你黎左7年, 當左自己係香港人

第二, 如果我無同你傾過, 我唔明點解你會記得我或者留意我
你咁留意我, 咁你知唔知我有好多國內朋友? 我o係某topic提過
我一d都唔憎大陸人, 我憎黎香港生仔既大陸孕婦, ok? get it?

第三, 香港人唔會用
"系埋"->係咪
"大肚妻"->大肚(既)老婆
"距"->佢
"甘"->咁/噤
"者"->o即/遮/je/姐
"于"->於
"念"->諗
"底"->抵

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 16:25 發表
事實上我都睇到好多大陸孕婦吾好既行為,又難怪好多香港媽咪會甘激動,之前一直到而家我都睇到好多關于對大陸孕婦來港產子既好激烈既睇法,或者到時我都會面對呢D比人爭資源爭福利既情況,我只系登我既朋友吾底,就算距老婆系 ...

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 18:28 發表
嘩講到去玩比錢,其實或者我地香港收多人地好多呢,去玩個D景點有收貴到咩?其實其他大陸孕婦點衰都好,我都覺得我朋友老婆幾好,讀過大學,做份好工,講句話都驚講錯,我念就吾系個個大陸女人都甘衰既。我陪距去產檢,去廁所個D都好小心,驚得罪香港人,...

原文章由 shanbbmami 於 07-12-29 11:40 發表
我而家休緊產假,同埋都好少出街,而且老公幫我約好去私家生,所以我都吾明出面D醫院資源有幾緊張架

第四, 呢頭話到時有可能比人爭資源, -->即係而家無啦, 轉頭又話休緊產假? 呢頭話陪朋友去產檢, -->轉頭又話好少出街? 你自己大肚唔出街但又陪朋友產檢? 你自己又唔使去自己既產檢咩?

約好去私家生,所以唔明出面D醫院資源有幾緊張....... 你去邊間私家醫院??唔使你去診所產檢???? 你知唔知正常唔係比$39000既香港孕婦-----產檢既密度同次數?????

原文章由 shanbbmami 於 07-12-29 11:40 發表
我而家休緊產假,同埋都好少出街,而且老公幫我約好去私家生,所以我都吾明出面D醫院資源有幾緊張架,不過我又系無念到交稅呢個問題既,吾好意思。 ...

第五, 正常香港人點會無<交稅既concept----因此應份去享用福利>???唔係下ma? 除非你自己無交, 老公又有無交你都唔知啦, 赤貧既人都知道呢個concept啦下ma?

[ 本文章最後由 朝日太太 於 07-12-30 00:39 編輯 ]

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

原文章由 LittleXStar 於 07-12-29 22:00 發表

hehe! 我第一個反應都同你呢個問題一樣!
事關樓主打字好"大陸化"!
不過佢冇打簡體字囉!

P.S. 樓主, 如果你唔係, 真係得罪哂!

littlexstar, 你睇下

原文章由 shanbbmami 於 07-12-14 18:53 發表
其实我地本质都系中国人啊。点解我地一个国家既人吵成甘呢.我地唔明大陆妈妈既苦处.大陆妈妈都唔明白我地既苦处

原文章由 shanbbmami 於 07-12-27 23:18 發表
點解又講反呢個話題啊?
再游行咯.成日羅大陸人出氣

唔計你呢句無私顯見私既說話喇, 你呢頭07-12-28 16:25 話或者到時我都會面對呢D比人爭資源爭福利既情況但你07-12-28 20:49 又話我自己都比人爭緊呢D應有既福利喇, 幾個鐘咋bor, 變得咁快?

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 20:49 發表
丫飛其實你都可以組織游行喔,我來呢度又吾系幫大陸人講也,我自己都比人爭緊呢D應有既福利喇,只系無人帶頭去有所行佛動啊嘛,而家你又發泄系我身上。你真系。。唉 ...

原文章由 紫嫣媽媽 於 07-12-29 21:24 發表

我都覺得係,啲語氣仲同麥兜媽媽好似tim...

o個種<唔知道自己講緊乜既>特性就好似, 不過無x兜媽媽咁精神錯亂

首頁

尾頁

跳至