自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

直頭離譜啦,我竟然係便利店見到罐頭會平過百佳
不嬲都係便利店貴架,都唔知有無攪錯

原文章由 esmehouse 於 08-4-2 10:35 發表
完全同意

珍珠宮

原文章由 renren 於 08-4-2 09:44 發表
我又係呀,你越加越搶果d情願唔食唔買,又唔係得果樣食,個個好似我地咁咪加唔到囉.
不過香港人係好奇怪架,唔搶好蝕底

me2
愈加價我愈唔買,冇生意時佢地就會減價

大宅

家下物價究竟真係貴定被人托價?

我覺得d商人係襯火打劫﹐尤其係d大型超市,都話有調查超市的物品比外面貴好多,但係香港就好似比呢d超市壟斷晒咁,諗起有咩需要,第一時間都剩係諗起超市。我覺得現在將有可能令士多翻生,因為佢地賣d嘢又真係平d!

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我可以好肯定講,有人係從中托高個價,特別係超市。

我買批發麵粉,前年同舊年個價同今年個價比,最多都只係升左15-23%左右,但係0係超市ge同一個牌字麵粉竟然加左至今50%!你地話係邊個係度作怪!
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

家下物價究竟真係貴定被人托價?

我係超市買開的通粉,由十蚊包加到十五蚊包,不知所謂

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 ha8mo 於 08-4-2 02:42 PM 發表
你係批發買嘛
點同人地零售呀
零售除左入貨成本
仲有舖租同人工成本
批發商晌哩方面既支出一定少好多

佢地唔會加人地上架費ge呵?
會唔會信佢地從中冇賺多左?

禁止訪問

別墅

原文章由 麟媽媽 於 08-4-1 21:10 發表
d 超市標價日日都唔同,
而且仲可以差得好鬼遠!!
琴日我買左蒙牛盒裝奶,
6 盒250ml 賣$19.90,
我見有手拎,買左2 pack。
點知頭先入番呢間超市買對手套,
亞仔見到一模一樣既蒙牛盒裝奶,
已經由琴日既$19.90變成$38.90!!
真係離晒 ...

真係離晒大譜!!

洋房

一定係被人托價啦

傳聞: 有個係xx地產商果度做的sales (果時樓價冇透明度架) 佢話: 上頭只係講最低樓價, 即賣樓唔可以低過果個價就得. 到時執生, 人家愈想買樓, 就 say 個價愈高

[ 本文章最後由 a1234 於 08-4-2 15:27 編輯 ]

洋房

原文章由 a1234 於 08-4-2 15:14 發表
一定係被人托價啦

傳聞: 有個係xx地產商果度做的sales (果時樓價冇透明度架) 佢話: 上頭只係講最低樓價, 即賣樓唔可以低過果個價就得. 到時執生, 人家愈想買樓, 就 say 個價愈高 ...

唔記得講, xx地產商 同 xx 超市 係有dd 關係

超級版主

原文章由 ha8mo 於 08-4-2 03:05 PM 發表
我唔係話佢冇機會賺多左
而係你話係批髮商個本一定低過超市
你估批髮同士多仔係好人咩?

起碼佢地唔會兩頭賺丫!

禁止訪問

超級版主

原文章由 ha8mo 於 08-4-2 03:40 PM 發表
佢地係大連鎖型式經營
有個廣告效應
我覺得佢地係有理據收上架費

我覺得賣咁多廣告係多餘ge,只要多分店,賣得夠平,d人就會幫襯,再加上而家後生一代個個都上網,有好野好快就一傳十十傳百(當然有d係唔係'媒'我唔敢講)。

禁止訪問

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我抵制左豆豉鯪魚同五香肉丁好耐喇

伯爵府

有托市成分, d野真是貴得好離譜, 但品質好差, 買唔落手

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 登!登!登! 於 08-4-2 16:50 發表
有托市成分, d野真是貴得好離譜, 但品質好差, 買唔落手

Agree

男爵府

原文章由 召藥師 於 08-4-2 15:47 發表

我覺得賣咁多廣告係多餘ge,只要多分店,賣得夠平,d人就會幫襯,再加上而家後生一代個個都上網,有好野好快就一傳十十傳百(當然有d係唔係'媒'我唔敢講)。 ...

e.g. 價真俴

首頁

尾頁

跳至