嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 chma 於 08-10-8 12:49 發表
其實無話過左3歲就一定ok, 係要佢地已經儲夠足夠的安全感和自信, 有信心去面對日常生活的事情, 即係就算無父母在身邊, 佢都takecare 到學校的事, 就會好轉。我的經驗係, 孖B需要的時間較耐, 因自小乜野都要同人分(或 ...

我對孖女而家3歲1個月多d, 今年k1我接受老師意見幫佢地分班.頭果一個月真係麻煩,因為大家舊年同一班,屋企學校什麼都習慣一齊,所以最初返學分班時細孖成日唔肯入自己班房,要去家姐度.有時家姐又想入妹妹班房.不過因為唔係我帶佢地返學,係工人姨姨,所以我由得佢地自己慢慢適應.

佢地Nursery時都要用好耐時間去適應,果時姑奶湊佢地返學,日日都喊,日日都唔比我姑奶走.老師就日日都要抱住佢地黎安慰,好似都要成個幾兩個月適應期.之後間唔中都會發作.佢地0-2歲呢段時間係o係我姑奶屋企住,我地星期五帶返屋企,星期日又湊返去姑奶度.我姑奶果時又唔可以帶佢地去街,係我地自己湊返先同佢地去下街.唔知係咪o甘,佢地好怕生保同好冇安全感.佢地2歲返黎我身邊後,好痴我同daddy. 真係連o係屋企都會痴住.慌死唔見o左我地.我o係屋企真係咩都做唔倒.我同佢地去 K1 interview, 冇一間成功.間間未入到去課室都巳經喊哂唔肯入,就算入o左都要我地抱住坐.結果冇一間收佢地.為有o係原先讀Nursery果間幼稚園繼續讀.果時我都好失望,點解兩個女會有o甘o既表現,我對佢地好有期望,好想搵一間好o既幼稚園比佢地.我成日想係咪我當初做錯o左,我係咪唔應該比其他人湊佢地,係咪應該唔做野自己帶返呢???我真係唔開心o左好耐好耐.

直到而家佢地3歲一個多月都仲痴身o架.不過比之前叫做好好多啦.我一直都問點解我對女o甘難適應新環境,點解o甘痴身,o甘易喊,o甘易情緒波動??佢地好似同單個小朋友好唔同.睇完你地o既分享,我都釋懷o左d.

別墅

好想放棄!孖女不願自己睡覺 (終結編)

各位孖B 媽咪...好耐無上BK 啦..

我2隻女終於可以自己瞓啦,每晚9点我會帶佢地入房,cuddle 2隻女, say goodnight..轉身走人..雖然有時仲要夜晚起一次身check 吓佢地,but so far 己比以前好好多啦..train 咗有成半年終見成果,下一步要佢地夜晚起身vivi就可以介夜片..

回想過去一年(2歺到3歺),轉變真係好大,佢地而家知道自己係little girls 而唔再係 baby, 好多事要講道理而唔係發皮氣,而我自己亦學到唔少..同佢地点相處..做个全職好mami..

好多謝大家呢年比我咁多idea and comments..thanks.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mingger 於 09-2-28 11:25 發表
各位孖B 媽咪...好耐無上BK 啦..

我2隻女終於可以自己瞓啦,每晚9点我會帶佢地入房,cuddle 2隻女, say goodnight..轉身走人..雖然有時仲要夜晚起一次身check 吓佢地,but so far 己比以前好好多啦..train 咗有成半年 ...

恭喜晒!!!!!!!
咁你而家晚晚實好好瞓啦~

首頁

尾頁

跳至