興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都係用HP既notebook﹐但係唔可以裝XP﹐因為在XP installation時﹐要用floppy drive(USB﹑CD-ROM都唔可以)去裝一個driver﹐我部notebook點會有floppy drive呀﹐現在都係用Vista﹐無計。

大宅

原文章由 happy_kaka 於 08-8-6 11:07 發表
I don't feel the same way, anway, because I use Vista and I hate it very much, and I want to change the computer!!

卡卡姐你可能誤會左我個意思,我係指呢度D人話Vista好用,但我已經一早講左Vista係好差,我現在都係一直用緊XP,超級穩定,除非等到Windows 7面世啦,不過到時又要先等到佢出SP2先轉,睇怕都已經係201x年了。

另外,我都睇緊第二D操作系統,好似Ubuntu,雖然現在佢都仲係跟我要求嘅仲有一段距離,但佢真係行得好順,所以未來會唔會轉左用佢都係未知數架。

大宅

原文章由 PaPa 於 08-8-7 10:48 發表
我都係用HP既notebook﹐但係唔可以裝XP﹐因為在XP installation時﹐要用floppy drive(USB﹑CD-ROM都唔可以)去裝一個driver﹐我部notebook點會有floppy drive呀﹐現在都係用Vista﹐無計。
...

點會呀?我部腦已經冇哂Floopy Drive,只係得CD-ROM,有隻CD,個腦又識認CD Boot機嘅話,一碟可以走天涯。

珍珠宮

2024年龍年勳章

因為我部機係用SATA硬碟﹐所以要安裝一個driver比佢先裝到XP﹐而這個driver一定只可用floppy drive。

珍珠宮

剷左vista, hp仲包唔包保養架?

好苦惱, 都唔知剷唔剷vista好!!!!!!!!!!!!

大宅

通常出得Notebook嘅生產商,Software佢地係唔會保養,硬件就包。

但你最好Keep番佢原廠嘅影像碟或Drive,因為當你部機一壞,你真係拿俾佢地整嘅話,你要用番佢地嘅影像檔案啤番成個出廠個樣俾佢地睇,等佢地冇藉口話你因為用第二D操作系統而整壞左電腦硬件。

(其實玩電腦都知:軟件點會整死硬件?只係佢地想做少D野)

大宅

HP 機轉xp, 搵齊driver先好, 我最近轉左後, 發覺好多野用唔反....lan card, s card, USB等......
上網搵..發現係冇driver for xp......, 咪插反兩張pci lan card / s card, 但最後連USB driver 都冇埋......都係轉反vista算啦.......

別墅

用落仲未有事,
可能我剩係用黎上網掛.
.......USB都work 喎.
但每次開機,
一定會出
"Auto Config
Please wait"????????

原文章由 BBHim 於 08-8-8 16:33 發表
HP 機轉xp, 搵齊driver先好, 我最近轉左後, 發覺好多野用唔反....lan card, s card, USB等......
上網搵..發現係冇driver for xp......, 咪插反兩張pci lan card / s card, 但最後連USB driver 都冇埋......都係轉反 ...
各有前因莫羨人

首頁

尾頁

跳至