自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

立夏 發表於 17-3-5 08:21
想傳教嘅jm暫時唔需要先
唔信嘅亦可稍移玉步
呢個post想講有過疑惑嘅心路歷程

既然有疑惑,點解一定要有信仰?

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我唔算有宗教,但會聽佛家既哲學同道理。覺得博大精深。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有好多人仍然分唔清楚佛教同道教,天主教同基督教
連最基礎都未搞清,難怪會有無所適從

珍珠宮

回覆樓主:

其實我對基督教真係有所保留~
我覺得宗教可以令人放下執著,就係得著!
但基督教係,令人更加執著,執著只有教會嘅事,教會嘅人,先係好嘅~
當然唔係全部教徒都係咁,什至其他宗教都有尼類人,但如果係咁,無必要去信從任何一種宗教啦~

伯爵府

kittynleo 發表於 17-3-5 09:37
天主教學校大,同意樓上jm所講,佢係小愛的一種。

長大後,因家人的關係,接觸佛經多了,反而有種心境平和 ...

同你一樣由幼稚園到中學都係天主教學校,但自己無法投入,而家沒有任何宗教,但比較喜歡聽佛教師傅講道理,聽完心中有平和感覺

大宅

回覆樓主:

我返過兩間教會,
覺得教徒好恐怖所以Byebye了

公爵府

信基督教十幾年,已受洗,有返教會,但覺得返教會唔知點咁,no peace,nothing to pay and gain,呢排想試下返天主教彌撒,我讀天主教小學,呢排成日諗起廿幾年前小學早會、聖經堂的事,原來好多嘢仲好深刻,其實我只係想connect to God,唔係教會班人,無奈老公同佢地由細玩到大....

公爵府

回覆 BBG1 的帖子

我同你好似,我曾想信基督教,返過教會,但人事令我好矛盾好煩擾,我依家轉睇彿經

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

宗教跟信仰是不等同的。

我以前返基督教会和基督教学校。
现在有是去参加禅修班,但我不是佛教徒。

我喜欢佛教的思想。

当我告诉基督徒朋友我参加佛教禅修,大部分都异口同声告诉我小心走火入魔。我好强烈的觉得他们全被洗脑了。太可怕了,完全没有包容性。。。

喜欢佛教思想 (信仰)不一定 convert 做佛教徒。我反而觉得这样好。
心盲最可怕。

禁止訪問

開心吸收勳章

公爵府

回覆 vivian468 的帖子

我都覺得教徒好恐怖,我只返過一間,怕咗佢哋,唔敢再返二間,以後都唔會再返,轉信彿教,睇彿經

子爵府

我曾唔太虔誠番教會 依家諗番主日崇拜既感動係個氣氛 好似演唱會咁

我依家覺得靠自己最實際 其實咩事最終都係自己面前 包括死亡

珍珠宮

nganc9 發表於 17-3-5 09:37
我係基督徒,对自己嘅信仰無疑惑,只係对人有疑惑,所以冇再返教會,只要自己心裏相信就好了,我不會理會別 ...

一樣!!

珍珠宮

claudia 發表於 17-3-5 08:53

金剛經好勁

子爵府

畀面勳章

feifei_baby 發表於 17-3-5 15:32
信基督教十幾年,已受洗,有返教會,但覺得返教會唔知點咁,no peace,nothing to pay and gain,呢排想試 ...

Connect to God
可是教會教導基督徒要再加上connect 埋一堆人
唔合群真係就代表個人出了問題嗎?

子爵府

feifei_baby 發表於 17-3-5 15:32
信基督教十幾年,已受洗,有返教會,但覺得返教會唔知點咁,no peace,nothing to pay and gain,呢排想試 ...

Good point, connect to god.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

曾經我有返過基督教小組,崇拜,但我真係投入唔到,啲人仲怪怪的,我同佢哋溝通唔到,而且心裏有好多疑問,所以我放棄咗。
認同樓上jm講聚會氣氛影響咗心理。

而家嘗試接觸佛理,尋求平靜。

侯爵府

回覆樓主:

人,都係脆弱,揾個人依靠下,人之常情,但我唔鍾意有人係我身邊同我講:你唔信又點,你信又會點,你咁樣又唔岩。。個個都係所謂神既兒女,咁點解要刑恐我唔信要落地獄?點解裝柱香俾親生父母,係拜偶像?點解唔視你為唯一,就係有異心?我都見你唔到,摸你唔見,我都走去信啦。。咁我個父母生藕藕係度,你叫我視你為人生之最?講唔通呀?同埋,太多所謂基督徒既行為,衰過一個正常人。。愈令人覺得可恥。。你唔講你係,反而仲舒服D...

子爵府

在小學時住屋村,住我隔離的婆婆是拜觀音等(好似有幾個像,應該佛教加道教),有日佢哭著找我媽媽,佢話佢個仔信了基督後,將婆婆所有佛像、香爐等全部掉哂,婆婆喊住求阿仔唔好,佢個仔話婆婆入魔,又話婆婆拜偶像係魔鬼婆婆好傷心,所以同我阿媽哭訴,當時我只是小學生,但我已覺得那個哥哥才是魔鬼,我覺得佢好不孝好恐怖!

之後,我讀天主教中學,上過暮道班,未能信服我。到出嚟工作,有個同事係超級基督徒,成日同我洗腦式講耶穌,要我一定要信基督睇聖經,我話比佢聽,我屋企都有聖經,佢都係要送本細聖經比我叫我一有時間就睇!最後我告訴佢真係唔係好信,結果,佢每日見到我就話我魔鬼,拜偶像(因我媽信佛教,佢就話我拜偶像),仲要每日話我死後會落地獄受苦,因為我唔相信主!我已經覺得好恐怖,再加上那段時間成日出街等車或等朋友,都會有教友走來扮friend 同我傳教,我更覺反感。(其實我都有返過教會聽過講道的)

所以我一直無宗教信仰,我阿媽雖然係好誠心的佛教徒,我有同阿媽去聽佛法,只覺好好聽及有意思,直到我阿媽過身前一晚,我在家沖涼及瞓覺都聽到好似有人諗佛經的聲,我以為因為那排係醫院陪我阿媽聽得多所以有幻覺,但越近我阿媽離開,聲音就越明顯越大聲,我心好唔舒服,覺得我阿媽有事,果然,阿爸call 我叫我即刻去醫院,當阿媽離開後不久,我就再無聽到諗佛聲,後來才知我聽到的是凡音,是眾佛前來接我阿媽時,牠們諗的佛曲聲,叫做凡音,不是人人都可以聽到的,自此之後,我開始想多些接觸佛教,因我親身體驗到佛的存在。

不好意思!講了好多!

首頁

尾頁

跳至