自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

7好難攞,可能係6,轉校只多一分就免了,不過樓主話轉要多8,9千,好想知原校係邊間咁抵讀。英文好讀law都得,law大把案例味又係history,過2,3年女女又变!順其自然便好!
行到水窮處 坐看雲起時

珍珠宮

sabun 發表於 17-3-18 09:24
我都以前問過老師,他們都說只要ib考到某一分數,就算ibdp冇修讀history,都可考入歷史學院的。 ...

唔應該只靠問老師,老師唔代表大學。
你女心儀邊間大學歷史系,應直接查問該系收生要求,如果冇選core subjects, 其他condition offer如何?

侯爵府

LanguageA 應該唔係 English Language,應該係 EnglishLanguage & Literature,我個女話有五、六篇 literature,好過無。
d U English Faculty要求 Literature,有d Lang & Lit 已經ok,要自己 check下心儀大學。例如 Durham Eng Lit HL min 6 分,Cambridge d colleges Lang & Lit okHKU 無要求。

History 無特別研究,因為個女轉去讀 Anthropology

順帶一提,English /History 入香港d大學唔太難,相反英國 entry requirements高,競爭唔細。

IB考試分數可能只差一、兩分,但如果能夠多讀兩、三科自己心愛科目,個人意見值得考慮轉校。

首頁

尾頁

跳至