論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 pollyw 於 09-1-30 01:53 發表
我亦会考慮加两湯匙未希色漂白水落去同イ巨消一消毒!然後成lot放回イ巨床!

三年前我幫一個《僱主復仇記》,幫佢照顧一個已炒而擁有30幾對鞋o既工人,一次過放哂一枝豉油走樽

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 02:16 發表

三年前我幫一個《僱主復仇記》,幫佢照顧一個已炒而擁有30幾對鞋o既工人,一次過放哂一枝豉油走樽
咁攢鬼?!咁d鞋咪有排洗?!下次可考慮整三幾匙熟油落去,相信会更可ロ!

我剛看無線半夜套劇,黄子華説:「有仇不報正人渣!!!」

大宅

" 你敬我一尺,我敬你一丈" 英雄本色. WELL DONE
原帖由 winnie_sh 於 09-1-30 02:16 發表

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哇,你地班友仔真是“橋王”!!!“魔高一尺,道高一丈"!!!!好野!!!!

winnie姐,您有空事請在這裡連載一下您的“雇主復仇記”!!!

收視率必超姣菲前傳和中女就職精華!

別墅

原帖由 pollyw 於 09-1-30 00:37 發表
其實唔駛理咁多,你責任係比張机要送イ巨返原居地(菲律賓)。另加$100元(話知イ巨轉坐火箭返家門都係100)。我上次上到庭,隻印就好似你劇屎咁,又要呢ヌ要路,於是個官醒イ巨:「僱主只係有責任送你返原居地,而唔係送到你 ...

pollyw 其實我都知, 我可以買香港到馬尼拉+比錢佢再搭車番屋企, 但佢話只可以搭車然後連車帶船一齊過河, 而且我根本無林過要待溥佢, 我係cebu check到內陸機都係$27x, 如買雙程就$5xx-$7xx, 視付日期而定, 我無林過要節省依d錢, 但點林到劇肥野貪得無厭, 要撘菲航姐, 我依家可能會考慮照買cebu, 香港到馬尼拉+內陸機, 但內陸機回程去馬尼拉唔係我份內事, 亦唔須要做.
尋晚比我家姐鬧我, 係勁插果果, (你請工人, 要自己煮飯, 洗衫, 夜晚要同亞仔蓋被, 早上要叫亞仔番學, 早餐佢比白面包亞仔食, 抺窗, 大掃除, 咩都要自己做, 同佢一齊買送, 佢成日要你買有機菜, 晚晚8:30睇電視睇到10:30, 打親電話比你, 你都你做緊野, 佢嘆過你, 重有咁樣攪亞B, 姐夫臨死重要耍野, 臨時唔去醫院比粥佢食, 咁無愛心, 晨早就要炒, 重要我開到口, 你先take action, 死得la, 咁既工人, 咁對佢, 唔係代表你係好人, 係累死下手僱主, 佢今日咁離譜, 你應該檢討下).
家姐講完, 好似故事重搵咁, 真係騮.
我己經搵左裝修老報價, 合共$4xxxx大元 , 重未計佢整壞d電器, c6話等佢走佐g買過wor.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 09:41 發表
哇,你地班友仔真是“橋王”!!!“魔高一尺,道高一丈"!!!!好野!!!!

winnie姐,您有空事請在這裡連載一下您的“雇主復仇記”!!!

收視率必超姣菲前傳和中女就職精華! ...
我忽發奇想,大家合資出本書/雜誌,大爆呢d奇人異事,相信可殺出一條血路!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-30 10:33 發表

pollyw 其實我都知, 我可以買香港到馬尼拉+比錢佢再搭車番屋企, 但佢話只可以搭車然後連車帶船一齊過河, 而且我根本無林過要待溥佢, 我係cebu check到內陸機都係$27x, 如買雙程就$5xx-$7xx, 視付日期而定, 我無林過 ...
如你所講全部是事實,你的確是不應該。你自己做哂d野,可能真的有你原因,但這些都過去了,無得追究。(我都是這樣的,總有原因,牠到頭來甚幺都不曉,講真双方都慘,不過你慘好多)。不過到了昵一刻,你能剰下的操控權就在机票上,你應張牠應得的都反映在機票上。如不是這樣,她到走的一刻仍是一丁点也不知自己的不是。反而害了牠呢!做好人是好的,但不要好心做壞事啊!

大宅

市面上真係有兩三本講非常工人的書. 真實個案, 有一本係在法庭審完的case的個案; 不過,未及bk上的case咁有趣同咁detail.............pollyw, 你真係有腦,我覺得有機架,加上pollyw及亞西的攪笑野; 亞Fa同pollyw的插圖, winnie的實用資料及經驗, 掂呀! 預埋我一份呀!
原帖由 pollyw 於 09-1-30 10:35 發表
我忽發奇想,大家合資出本書/雜誌,大爆呢d奇人異事,相信可殺出一條血路!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 11:01 發表
市面上真係有兩三本講非常工人的書. 真實個案, 有一本係在法庭審完的case的個案; 不過,未及bk上的case咁有趣問咁detail.............pollyw, 你真係有腦,我覺得有機架,加上pollyw及亞西的攪笑野; 亞Fa同pollyw的插 ...
我大大話話都有十單八單Case,真係「十大奇案」…單單都笑爆肺・・・如有人有搞作,我樂意分享!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,
你發生咩事呀?
佢工人洗衫掉M巾?!

大宅

可能成為十大暢銷書添 .而且再版,加印又再版.......我都有幾個經典個案架!
原帖由 pollyw 於 09-1-30 11:07 發表
我大大話話都有十單八單Case,真係「十大奇案」…單單都笑爆肺・・・如有人有搞作,我樂意分享!

別墅

原帖由 pollyw 於 09-1-30 10:46 發表
如你所講全部是事實,你的確是不應該。你自己做哂d野,可能真的有你原因,但這些都過去了,無得追究。(我都是這樣的,總有原因,牠到頭來甚幺都不曉,講真双方都慘,不過你慘好多)。不過到了昵一刻,你能剰下的操控權就在机票 ...

肥野前日問我, 如果佢搵到新僱主打電話比我, 我會唔會support佢, 我話會, 但如果人地問得好detail, 我亦唔會講大話.
其實我已錄起佢平日點樣粗暴對待我d家具, 點樣整爛我d野, 又唔認. 點樣non-stop煲電話粥, 我會張錄起既野, 合成一部影片, 到佢走果日, 我會同佢一齊觀看, c6話佢會有立體聲配合, 張佢平日避開鏡頭講電話既部份, 都可以發揮得林離盡至, 所以佢走既時候, 會知道自己係死因.
我平時做曬d野, 係因為對佢無信心, 唔會覺得佢做得好, 最重要因為佢隻手係衰手, 點親咩都爛.

大宅

我平時做曬d野, 係因為對佢無信心, 唔會覺得佢做得好, 最重要因為佢隻手係衰手, 點親咩都爛. 就係咁就中了計. 車.人. "人善被人欺", 真係唔駛太厚待呢種工人.[quote]原帖由 車.人. 於 09-1-30 11:14 發表

肥野前日問我, 如果佢搵到新僱主打電話比我, 我會唔會support佢, 我話會, 但如果人地問得好detail, 我亦唔會講大話.
其實我已錄起佢平日點樣粗暴對待我d家具, 點樣整爛我d野, 又唔認. 點樣non-stop煲電話粥, 我會 ... [/quote]

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 11:11 發表
可能成為十大暢銷書添 .而且再版,加印又再版.......我都有幾個經典個案架!
I'm looking forward to this day to come. But unfortunately I know nothing about making it.....Are Fafa, Saiwanho, Winnie, Ella,.... also interested too?? I'm really eager to join!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 車.人. 於 09-1-30 11:14 發表

其實我已錄起佢平日點樣粗暴對待我d家具, 點樣整爛我d野, 又唔認. 點樣non-stop煲電話粥, 我會 ...
This kind of thing can collectively be called "Rubbish". If I were you, I would promise her that I will definitely be her referee, and encourage any enquiries from her potential employers, so that she really ask her employers to cotact you. It ends up you will have the chance to count her negatives.

男爵府

原帖由 qqqqqq 於 09-1-30 11:01 發表
市面上真係有兩三本講非常工人的書. 真實個案, 有一本係在法庭審完的case的個案; 不過,未及bk上的case咁有趣同咁detail.............pollyw, 你真係有腦,我覺得有機架,加上pollyw及亞西的攪笑野; 亞Fa同pollyw的插 ...

擡舉了,我的CASES未及阿普洱姐的搞笑!

男爵府

原帖由 車.人. 於 09-1-30 11:14 發表

其實我已錄起佢平日點樣粗暴對待我d家具, 點樣整爛我d野, 又唔認. 點樣non-stop煲電話粥, 我會 ...

這套立體身歷聲大電影應該上載到這裡,讓阿肥野一擧成名,跟姣菲死過!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 12:06 發表

擡舉了,我的CASES未及阿普洱姐的搞笑!
怎幺抬舉?西姐的个案有科幼、有匪夷所思、不可思議…怎能決少你一分兒??

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 saiwanho 於 09-1-30 12:08 發表

這套立體身歷聲大電影應該上載到這裡,讓阿肥野一擧成名,跟姣菲死過!
讚成!不過我隻SofaYan都係對手之一!

子爵府

unbelieveable!

同工人掉M巾、洗衫!!不可思意!!!

點解唔放係佢張牀,又或佢個櫃,
仲要話佢知:say thank you to me la, i tidy your stuff for you though i don't know your habbit.

首頁

尾頁

跳至