自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

only for 1 year, not enough

男爵府

醒目開學勳章

agree!!

人地分分鐘考咗個牌N年, 但一次都未揸過出街, 睇怕有D雪藏牌人士, 連架車點開都唔記得...

雪藏牌, 真係你想防都冇得防。

原帖由 sweetcouple 於 09-2-3 23:01 發表
傻啦, 香港養車咁貴, 根本好多後生仔女考完牌的第一年都唔會買車 (尤其未夠25歲果d, 連燕梳都貴過人), 到佢地儲夠牌齡又足夠年齡同能力買車, 已經唔駛掛p牌, 但, 佢的駕駛能力"雪藏"左幾年, 咪仲得人驚.... ...

男爵府

好過無啦

大宅

原帖由 AA媽媽 於 09-2-4 11:22 發表
agree!!

人地分分鐘考咗個牌N年, 但一次都未揸過出街, 睇怕有D雪藏牌人士, 連架車點開都唔記得...

雪藏牌, 真係你想防都冇得防。

你講我呀...

我個牌都成十幾年喇...計落都有成十年冇揸過車...
真係連架車點開都唔記得架...

大家放心..我冇車架...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 let_itbeeee 於 09-2-3 23:31 發表
.............真係唔好意思,我看到個topic以為我們既政府效法人們派 .....

我都係

整唔整p牌都無用架, 整左都有d人唔守法

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

讚吓啦, 都ok呀
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

低B正苦

伯爵府

我覺得作用未必太大, 佢不如加強超速, 醉駕罰則仲好啦

子爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

P牌真係無用架! 我細妹個牌夠十幾年啦, 一年揸唔到三次呀, 佢又唔認得路, 叫我帶頭, 我鬼咁驚佢 "隊" 到我車尾, 佢架車行先, 我又驚佢突然停, 架車係HIGHWAY行, 唔係直線架, 左傾右斜,

早上星期行青馬, 嘩, 前面條粉腸(係個光頭肥佬), 佢架車真係兩邊擺, 但車速唔快, 但都嚇得我一頭汗, 有機就立即超前, 都唔知佢係醉駕, 定係新牌!!

珍珠宮

原帖由 newcook 於 09-2-3 23:16 發表

exactly, 所以呢單既野純屬低能之作~

agree...完全睇唔出有幾好..

即時已經俾記者問啦. 個官幾面懵呀...

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-3 19:38 發表
雪藏牌其實仲得人驚過新牌......

絕對同意~~~ 
入了雪櫃9年
考左=冇考

男爵府

睇到topic,仲以為嚴查拿綜援tim!

子爵府

原帖由 kiki530 於 09-2-4 12:06 發表
低B正苦

至低 b 係個白痴女人話
佢覺得 ng 會好多人為左避個 p 牌而 ng drive 一年
我心諗.......大把呢 d 人 la
考左牌實有車係手 meh

條友個腦都生係個 pat 度

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我係其中一個過度期要掛p牌既人...

我前幾日passed調頭泊位, 肥左路試, 想叫師傅排快期, 點知昨日已經立例, 對我黎講5係掛5掛p牌問題, 我個人覺得有好有唔好, 不過我最不滿係, 政府點知有無揸車記錄, p牌仔又多條例遵守, 點解一年內唔揸車都可以發牌, 考到牌為左p牌一年內唔揸車全無路面經驗, 一年後先去揸車, 咁更加危險啦...

考得牌合格邊個新牌仔唔想吸收多d經驗, 我話我掛p牌都一定會揸車, 如果5係考個牌=雪藏牌...

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雖然你講得好啱, 但總好過咩都唔做, 即使100個飛車新仔只得1個收阻嚇作用, 都叫有1%有效, 起碼其他司機見到你個P字都行遠d, 事實上渣車自律好緊要.
BTW, 我自己都係新牌仔, 就算唔掛P牌, 其他人一睇都知我係新牌仔
原帖由 sweetcouple 於 09-2-3 23:28 發表

直頭係政苦做戲, 愚弄廣大市民添啦.....

當佢有100個新牌仔,
會買車同埋駕車的, 可能廿零卅個都冇, 而呢d, 多數係夠歲數又有經濟能力的 (例如bk都唔少專登學車、買車接送子女的全職媽咪啦), 邊會渣快車丫.....
其 ...

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我諗佢意思係就算有冇p牌都大把人考完唔車, 但考左想車既唔會為p牌而唔.
原帖由 PrettyBlackRose 於 09-2-4 14:11 發表

至低 b 係個白痴女人話
佢覺得 ng 會好多人為左避個 p 牌而 ng drive 一年
我心諗.......大把呢 d 人 la
考左牌實有車係手 meh

條友個腦都生係個 pat 度 ...

首頁

尾頁

跳至