自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我覺得我地香港市民真係好慘, 人地既保障仲多過我地本土人, 究竟點解佢地喺香港會咁大勢力, 佢地喺星架坡都無得咁巴閉啦!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係喎,好似亞曾生請佢地都有呢個數喎

原帖由 pollyw 於 09-4-5 23:04 發表
就算你僱主才昷8、9千个月,イ巨地都覺得你要分哂比イ巨!!:;pppp: イ巨地既道理係:無錢就咪學人請エ人!!:;pppp:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 54heima 於 09-4-5 22:00 發表
已經講左冇巨地份啦...

但問題係萬一最低工資政策施行後, 她們一定會申請法援去告政府歧視, 場官司她們分分鐘會勝訴.

伯爵府

就算+多d, 佢地都唔滿足ga la.

佢地當初嚟打工時, 就已知係幾$人工ga la, 你簽得contract 就代表agree, e+又係度嘈, 真係多鬼fish.

大宅

冇問題,如果將佢地工資同本地工人體齊,咁咪同本地工人一樣,叫佢地自己出去租地方住(如果喺我屋企住要交租同水電),唔包食,唔包醫療,唔包交通,僱主支付佢地嘅工資可以扣稅....
問吓佢地肯唔肯?

原帖由 yukico 於 09-4-6 10:05 發表

但問題係萬一最低工資政策施行後, 她們一定會申請法援去告政府歧視, 場官司她們分分鐘會勝訴.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

珍珠宮

畀面勳章

真係唔明點解香港呢個地方,d外人勢力係大過本土人....咪尤佢立最低工資囉..
等香港人請返香港人做囉..到時唔使怕佢地有病要佔錢醫,又怕佢大肚,咩都要重頭教過..等..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 -joejoelam 於 09-4-6 11:47 發表
冇問題,如果將佢地工資同本地工人體齊,咁咪同本地工人一樣,叫佢地自己出去租地方住(如果喺我屋企住要交租同水電),唔包食,唔包醫療,唔包交通,僱主支付佢地嘅工資可以扣稅....
問吓佢地肯唔肯?

...

講得好,雖然我無請工人...最好由佢,到時d香港人就唔用佢地,咁最大得益人咁會係本地人囉!!!!!!!!!

大宅

醒目開學勳章

如果爭取到, 時薪津$30x16x26 days =12,480.
至於食住要包的,因為是她們的福利.

原帖由 mrsright 於 09-4-5 21:52 發表
最底工資五千, 包住當二千, 包食當一千, 包電費水費煤氣電話. 包機票, 包機票, 包保險, 包睇醫生.

咁平均每個月咪要八千九千先掂

到時真係要好多媽咪自己搞掂, 放棄菲印傭, ...

男爵府

lee班友仔,以為我地d僱主開金擴呀......不如同特首既人工睇齊啦,不如返菲律賓做皇帝啦 ~~ 家下香港人自己都未必揾到8-9千蚊啦.
諗起佢地d衰野就火滾 ~~ 唔鐘意就返菲律賓啦.

珍珠宮

其實唔明點解佢地要咁做.....貪心得咁冇腦?? 乜佢地唔知結果會掀起炒人潮架咩???

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 無眼睇 於 09-4-6 12:21 發表

講得好,雖然我無請工人...最好由佢,到時d香港人就唔用佢地,咁最大得益人咁會係本地人囉!!!!!!!!!

咁又未必, 如果外傭工資去到咁高, 好多在職媽咪揾o既人工同俾外傭係差唔多, 不如唔做嘢自己湊返BB, 再講, 唔好講本地工人質素, 剩係講佢哋o既工作時間, 已經未必能切合到本身請外傭家庭o既需要(如果係得o既, 晨早已經係本地工人巿場, 唔好講薪金, 工作時間已經係一個問題), 到時可能係媽咪回歸返個家庭, 自己湊返個BB, 唔駛擔驚受怕驚得罪外傭, 令到BB受苦.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

佢地一早就實施最低工資啦~
仲要食,住,行, 醫療全包, 我老細都未包我呢d,
加埋巳同hk人工資差唔多.
如果最低工資同hk人一樣, 更係唔請啦!
佢地有無諗過自己會失業?!

大宅

醒目開學勳章

如果最低工資真係包埋外傭,咁係咪可以同佢地逐日計返d伙食+住宿?

我唔介意比5-6千一個月,但係我唔要佢留宿,同埋唔包佢伙食得唔得? 叫佢每日7am來到我屋企整早餐+take care小朋友起床,之後照做家務,但唔比佢係我屋企食lunch,叫佢1-2pm落街lunch,跟住2:01pm開始做到我放工返來,我地一家人食完飯(佢無得食),幫我洗埋碗,咁佢就走得喇!

仲有唔準係我屋企沖涼吹頭,charge電話,唔準用我d水,電煤tim 呀!

幫佢地爭取果d議員/團體, 不如轉呔去幫d獨居老人or虐兒果d case ,又或者係bk呢到比d 意見書我地填左先去抗議啦.

原帖由 millmill 於 09-4-6 01:16 發表
落實咪仲好,大家炒晒d菲傭,
請本地鐘點,咁香港o既失業率咪唔跌反升?!

大宅

我第一時間炒佐佢.

子爵府

原帖由 pizzahut 於 09-4-6 13:52 發表
如果最低工資真係包埋外傭,咁係咪可以同佢地逐日計返d伙食+住宿?

我唔介意比5-6千一個月,但係我唔要佢留宿,同埋唔包佢伙食得唔得? 叫佢每日7am來到我屋企整早餐+take care小朋友起床,之後照做家務,但唔比佢係我屋企 ...

非常同意,我一定炒咗佢請本地part-time:;pppp:

男爵府

原帖由 w_y 於 09-4-5 22:23 發表
包埋佢地?到時佢地第一個反對呀,我估至少有一半人會放棄請菲傭. 如果係要請, 倒不如請本地人啦, 起碼煲個中國湯都唔使教過.
講得好.

子爵府

原帖由 hpcheung 於 09-4-6 00:46 發表
請到個好既幫到手既就話姐,請到個垃圾返來,嘔血不特止,還激到命都短幾年

AGREE, 請到極品真係貼錢買難受!

首頁

尾頁

跳至