自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

多謝分享,希望你成功生兒女!

複式洋房

回覆 Rainbow_soso 的帖子

現實係香港唔係太多診所或者醫院有得做,因為香港嘅婦科已經爆棚,我做資料蒐集嘅時候搵唔到相關資料,通常都係醫治不孕問題或有cancer 所以雪孕問題優先,好少cater 單身女性雪卵需要,香港並不流行雪孕。
后來我在香港請教婦科醫生,佢話仁安有得做,但我上website 都係for 夫婦不孕問題居多。另外又問過香港大學話只幫夫婦。

事實香港不止貴1-2 萬。每一次見醫生都1仟未計照超聲波等。重有藥物,台灣俾最好最貴我(例如個支排卵筆)但香港俾個隻係兩支薬水自己溝已經$1200 一次。

我並唔知道香港實際要幾多,但當然各有各好。

另外將來真係做解凍,要老公飛去台灣留精子,跟住脴胎要3-5 天形成再植入老婆身體,我諗點都會留係台灣1-2 星期。衣個過程都係台灣做便宜d,重有佢地可以pgrs 等揀比較好嘅胎同時間植入。如果真係為咗生仔,將來我會預幾星期去做。

宜家畢竟係一個後備方案保險,將來唔一定用。

重有,香港凍卵最多十年,每年港幣8000 。台灣可以凍超過十年,每年港幣2000

複式洋房

回覆 我愛Corina 的帖子

並唔係越早雪越好。
一來香港女仔好多三十歲左右結婚,個時自然受孕已經可以,所以太早雪係浪費金錢同一輪辛苦。

另外香港规定最多雪十年,十年后唔可以延長。台灣可以多過十年。

可以等過30 歲先考慮,同埋驗下amh 知道自己卵巢健康與否。有啲女人40 歲卵巢都好健康。但我亦聽到好多案例39 歲想生生不到,到時其實個個月打排卵,生理壓力又大。早啲準備之後無咁辛苦。

大宅

Bri_che 發表於 19-12-27 22:40
想分享番之前嘅經驗,睇吓大家有冇興趣,有問題可以問我

上網爬了很多文章,見香港人講關於去雪卵 ...

Thanks for sharing!

伯爵府

其實雪左將來quality都未必好,都係天然啦

首頁

尾頁

跳至