自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

子爵府

caa 發表於 20-12-19 09:16
石修有多餘錢就話幫啫,如果要勉強加按真係唔應該幫,佢理性認為現在蝕三十萬好過供唔起兩層樓兩頭唔到你岸 ...

琴晚睇得太投入仲鬧埋老公:你哋啲男人就係咁架喇,成日話乜嘢兄弟,識咗幾十年,佢地講乜都信

珍珠宮

caa 發表於 20-12-19 09:16
石修有多餘錢就話幫啫,如果要勉強加按真係唔應該幫,佢理性認為現在蝕三十萬好過供唔起兩層樓兩頭唔到你岸 ...

幾愛都會被時間生活消磨
agree
結左婚已經係現實

子爵府

牛年勳章

白毛毛 發表於 20-12-19 09:32
我都唔會幫。石修已退休無收入。已知的就係Katy夫婦手頭本來就緊,萬一佢哋真係供唔到,係一人失業6人瞓街 ...

有時真係要買個教訓。好多嘢我都好想,但係冇咁嘅條件或暫時真係做唔到,就要慢慢嚟或退而求其次。

Astra00    發表於 20-12-19 13:59

伯爵府

Mrs.Chan 發表於 20-12-19 09:41
層樓600零萬,羅龔有20%首期約120萬,借80%,銀行最多借60%,佢哋爭20%120萬,石修肯按樓借120萬俾佢 ...
石修一早已表明佢唔睇好羅,認為佢不可靠,事實佢份工有咩衣郁點算,石認為羅養唔掂老婆,編劇寫石修個角色唔幫好consistent,呢套戲沒有像一般TVB的大製作前文不對後理

水晶宮

jollyma 發表於 20-12-19 09:17
我覺得佢演得好好,仲有嗰句: "錢?我有大把!" ,真係聽下都開心
...

所以疏財
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

caa 發表於 20-12-19 09:48
石修一早已表明佢唔睇好羅,認為佢不可靠,事實佢份工有咩衣郁點算,石認為羅養唔掂老婆,編劇寫石修個角色 ...

石修分析得好清晰,撻訂係唯一選擇,明智。
羅轉工後雖然人工多咗,但日日OT壓力大,唔開心,長期咁樣生活容易生病,到時因為生病而失業層樓邊個供呢?
龔亦都唔應該响呢個時候提買納米樓,傷痛未復完,太急進了。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 20-12-19 09:32
我都唔會幫。石修已退休無收入。已知的就係Katy夫婦手頭本來就緊,萬一佢哋真係供唔到,係一人失業6人瞓街 ...

咪係囉,重要講到老豆唔借好唔應該咁。咁做父母一定要幫仔女咩,幫都要睇餸食飯啦。
咁情況下,唔借唔加按層樓先係正路囉,借左比佢2公婆,我預見佢2公婆未來只會更大壓力,因為要供2層,重要還錢比老豆。

公爵府

caa 發表於 20-12-19 09:48
石修一早已表明佢唔睇好羅,認為佢不可靠,事實佢份工有咩衣郁點算,石認為羅養唔掂老婆,編劇寫石修個角色 ...

現實生活裡,如果我係石修我會按120萬借俾個女
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

2024年龍年勳章

亞B女 發表於 20-12-19 09:24
石修角色最有能力幫,可惜只顧自己,無辦法,求人係咁

一世人兩父女,都唔幫,最多咪簽借據。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果借錢比人,就要預左唔還。否則最後好可能朋友、親戚都無得做。

Astra00    發表於 20-12-19 14:00

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

都幾離地

幾親的朋友....唔會借咁大筆, 120萬喎,走咗數就要硬食。同埋有幾多人有咁多鬆動錢放係度?

石修,講真......睇唔出佢有幾愛個女。由女結婚都係無乜表示,起碼都要講一句,以後就算有咩事,阿爸都會支持你。無收入,都可以按咗先,再唸辦法.........三十萬喎,真係唔係錢咩!!

果經紀...........真係要閙爆佢,等佢幫下手....每人借40萬, 石修, 上司, 經紀、阿叔(借錢受氣都頂唔到?)我唸呢一關可以過........之後10年8年就慳D洗LAW!!!!

珍珠宮

Mrs.Chan 發表於 20-12-19 10:05
現實生活裡,如果我係石修我會按120萬借俾個女

現實生活,我唔會按樓,但會因應能力比2-30 萬佢,叫佢搵過層平d
果層樓兇宅同層,住都風水唔好

Astra00    發表於 20-12-19 14:04

象牙宮

一講到要借錢,自己兄弟姊妹都無情講

男爵府

rolandbb 發表於 20-12-19 10:00
石修分析得好清晰,撻訂係唯一選擇,明智。
羅轉工後雖然人工多咗,但日日OT壓力大,唔開心,長期咁樣生活 ...

係....估唔到轉個鏡頭即刻講佢想買納米樓....
岩岩先冇左幾十萬....儲得咁辛苦....個心情真係要沉澱下

公爵府

uhtcl2006 發表於 20-12-19 09:22
咁情況點幫呀,比我都會勸佢地撻訂啦,雖然層樓按唔足唔係佢地既問題,但石修講得好啱喎,萬一佢2公婆份工 ...

佢哋個情況,就算唔駛俾多120萬首期都唔應該買樓住!計埋羅轉新工,加左人工都係剛剛好,而且又未過試用期,最少都要等新工穩定左先。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

其實按石修層樓120萬,自己層樓借少120萬,條數一樣咁計,點會話供兩邊,要供兩層樓,講到好似要供多百二萬咁,最多都係按揭利息差少少,如果我係石修就一定會比佢加按,自己個女都唔幫,好自私

伯爵府

睇咗呢度討論咁耐,發現真係無人提呢個係觀點。我老公係咁話明智一定係撻訂,因為層樓同層有人自殺,分分鐘樓價跌幅仲多過撻訂D錢,而且住都住得唔安樂。

我唔覺得盲目幫個女係愛佢嘅表現。愛人永遠都要顧掂自己先。好記得有個報導話一個前女藝人本來嫁得好有錢,後來離婚而前夫唔比錢養佢同個女,佢個女嘆慣豪慣,一向學開馬術,個阿媽不忍佢因為無錢而要停學呢個咁昂貴的興趣,但阿媽個朋友提醒佢,搭飛機遇事時,廣播都會叫大人先幫自己搞掂先才幫細路,個女藝人一言驚醒。自己搞唔掂,細路都唔會有好結果!

我愛我的家    發表於 20-12-19 17:21
Astra00    發表於 20-12-19 14:05

大宅

亞B女 發表於 20-12-19 09:24
石修角色最有能力幫,可惜只顧自己,無辦法,求人係咁

石修冇應力幫,佢層樓是退休金買,如果加按,還款就落條佢女身上,變咗要還兩層 貸款

伯爵府

回覆樓主:

借係一個問題,點還先係重點,佢地話人工只係剛剛過壓力測試,個120萬點還?分20年還?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

sasa@uk 發表於 20-12-19 08:37
人情冷暖,雖然問人借錢真係幾friend 都要諗清楚
天宇d friends, 好夠義氣
龔嘉欣 d friends, 即閃

我覺得佢石修都冇錯,係我都會叫個女撻訂

首頁
12345...22

尾頁

跳至