自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我幫唔到妳D乜嘢 只可以係網上同妳加油

男爵府

原帖由 cramimi 於 09-6-26 15:57 發表
解除婚姻關係 - 由排期審訊至實際聆訊 - 50日

想請問你,我有個fd,佢入左紙(唔知佢入咩紙,佢話係兩個同意離婚,),佢要排4個月喎,點解佢排咁耐既?
同埋佢自己搞,佢唔想搵律師,e + 因財產問題有爭議,另一方已請左律師出律師信,佢都係唔想請律師,其實唔請律師咁佢會唔會好蝕低呀?

複式洋房

如果兩個人都同意, 基本上都唔需要特別搵律師

在尋求法律意見時,可考慮利用法律援助署提供的法律援助計劃(查詢電話:2537 7677),亦可自行延聘律師。有關詳情請參閱「怎樣申請民事訴訟的法律援助」單張。該單張可在各法院大樓、法律援助署辦事處及各區民政事務處諮詢服務中心索取。香港律師會每年都會出版一本「香港律師行指南」,當中載有處理婚姻訴訟案件的律師行名單。如欲參考該指南,可到各區民政事務處諮詢服務中心、公共圖書館及香港律師會辦事處查閱。

複式洋房

咁呢個我真係答唔到你wor
因為一般都係只需50天, 有抗爭既都係110天, 係唔係因為依家多左人離婚呢?
原帖由 樂樂 於 09-6-26 17:13 發表

想請問你,我有個fd,佢入左紙(唔知佢入咩紙,佢話係兩個同意離婚,),佢要排4個月喎,點解佢排咁耐既?
同埋佢自己搞,佢唔想搵律師,e + 因財產問題有爭議,另一方已請左律師出律師信,佢都係唔想請律師,其實唔請律師咁佢會 ...

子爵府

畀面勳章

回覆 1# 彤b^^ 的文章

彤b~~咁大件事
++++ oil

check pm~~
^.^

伯爵府

搵律師攪, 傾好晒, 都要約6個月

男爵府

原帖由 cramimi 於 09-6-26 17:20 發表
咁呢個我真係答唔到你wor
因為一般都係只需50天, 有抗爭既都係110天, 係唔係因為依家多左人離婚呢?

你所指50天係唔係50天左右可以上庭呀?

複式洋房

yes r!
原帖由 樂樂 於 09-6-26 17:37 發表

你所指50天係唔係50天左右可以上庭呀?

珊瑚宮

好媽媽勳章

彤 b , 加油 ar ...........

禁止訪問

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

彤b加油呀
雖然唔知你發生咩事
但你要加油好好照顧自己+仔仔

別墅

樓主, 一個女人要帶住兩個小朋友,你都可以堅強面對, 真係好叻! 加油啊!

男爵府

如果雙方談好晒條件,無何任爭議. 而又想不花太多錢辦離婚,雙方一齊上家事法庭攪. 上到去填表格,若不識填可問當值職員. 填完之後不記得多久會收到一封暫準離婚令, 之能會再寄一封信叫雙方再上一次家事法庭, 便會出一封絕對離婚令.

樓主, 加油!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

兩個大人真係唔可以再一齊和平分手都好過日嘈夜嘈,大打出手先來分開.

總之唔好比仔女見到父母鬧交個樣,而家呢個時世都冇話邊個錯對定架啦,離左婚唔等於大家斷絕,始終d細路流緊大家的血.

至於間屋以人多為先架,如果女方有小朋友多數會轉比女方住,但男人如果冇辦法搬出都有權暫時同住架.
<br><br>

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

彤b^^,
我雖然唔知你同你先生發生乜野事,但係知道你同佢一齊唔係咁開心,你係一個好媽媽,加油加油!支持你!

複式洋房

原帖由 彤b^^ 於 09-6-26 14:58 發表
想響短時間內搞好離婚手續,搵私人律事搞(事前傾好晒小朋友邊個照顧,唔會爭,總之一去到只係簽紙)
一般要幾耐?同埋要幾多錢?
仲有如果唔夠錢,搵法援/家事法庭,又係點樣?要去邊度搵? 係咪一定要經社工轉介?
同埋,離左婚,間公屋係咪一定係會留番申請人(戶主)個名? 而唔係戶主既(即另一半要除名)要搬走?

如果雙方同意去家事法庭自己搞會平好多,total都係千幾元左右,唔需要社工轉介
房署係會睇法庭判左小朋友比邊個就比邊個做戶主,即係如果判左比你,你就係戶主,到時你拎埋d乜乜令物物令去房署,房署會再同你做過一張剔除左另一方的屋契比你,到時你就係戶主,其實名義上係你做戶主,實質上小朋友先係戶主,
教你一個方法,你可以去家事法庭用不合理行為去申請離婚,你將同你開始老公冇搞野既日子填上去(大概時間),縮短個時間,咁就避開晒呢d時間 ↓

在提出離婚呈請前,呈請人與配偶已分開居住最少連續1年,而其配偶也同意離婚。
在提出離婚呈請前,呈請人與配偶已分開居住最少連續2年。(在這種情況下,無須配偶同意離婚。)
在提出離婚呈請前,呈請人已遭配偶遺棄最少連續一年。
就共同申請而言,申請雙方必須向法院證明(a)在申請離婚前,雙方已分開居住最少連續1年;或(b)在申請離婚前不少於1年

唔犯法架,好多人因為金錢問題分居都要同一屋簷下,總之由冇搞野當日開始就可以當分居,咁就可以好快離婚,半年左右,最耐係等法庭出張最終離婚令

禁止訪問

珍珠宮

彤b^^, 努力加油, 祝你同小朋友都幸福生活下去
好好過每一天......

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

彤b媽

我聽倒這消息都好唔開心...點解身邊咁多人咁既...

你搬左無耐..就發生咁既事...希望你日後開開心心...

子爵府

好媽媽勳章

離婚既事冰封三尺,但發生彤b身上就好似事出突然
加油,天外有天,明天會更好!
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

首頁

尾頁

跳至