跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

點解宏信令您大失所望呢?

原帖由 niklaus903 於 09-9-6 22:52 發表
又係我呀!! 我今日都有去保圓既簡介會, 聽落唔錯喎, 又抵讀 我都係target英普, 仲要係直資, 元朗同屯門都唔多選擇, 已在九龍見左2間, 再會交表去另2間, 保圓同李宗德都會試, 但我想一條龍, 所以都係有學 ...

別墅

我昨日去聽完保圓之後, 俆了間學校因為係英普同近屋企外, 我同老公都唔覺得佢有其怹吸引。學舍唔新, 感覺不到老師對小朋友的愛心,我真係唔明點解我一上到一樓, 環境都未望清, 你就要我個小朋友自己走開去玩 ? 有無可能呀 ? 唔需要熱身嗎 ? 你帶走我的小朋友之後, 又無"放學証" , 各家長一窩蜂咁上二樓逐個逐課室去搵番自已個小朋友, 好混亂 !

佢咁混亂, 係咪代表佢行政一樣咁混亂呢 ? 我問自己, 係咪因為佢教學語言係英文, 我就要送呀囡去一間連我自己都無乜信心老師會關心小朋友的學校呢 ?

不過屯門真係無第二間選 , 要直資, 要英文小學, 就只有死死地氣 選佢 !!!

原帖由 candybarhk 於 09-9-7 11:43 發表
黃金都近我住的地方, 所以會搬去黃金的小學都可考慮, 但就係因為就來合併, 兩校的小一學位減半, 真係失了預算

最好就係阿仔考到樓下間保圓.....又近又係英普.....

...

別墅

梁上好精英制呀 , hebe 頂得順真叻女 !

原帖由 gogoblue 於 09-9-6 22:31 發表

我報梁上呀...梁下要搬去掃管忽大遠勒.....

男爵府

lovely_jac,
可能我早去, 我就冇你既感覺, 老師入禮堂帶nik去聽故事, 走既時候我地係在G/F等, 唔係上班房自己揾.

candy,
宏信係信義會攪, 佢地始終冇保良局辦學咁有經驗, 保良局點都比到人一個信心好D既保證, 信義會就一D不見經傳及私校既學校多, 級數完全唔同.....唔講背境, 當日既講座似睇stand-up comedy, 有人出黎攪爛gag, 狄志遠做喜賓又hardsell自己既育兒書, overseas speaker講辭完全冇準備, 佢地而家連校舍老師都未有, 講野完全唔實在, 我會照報但一定唔係首選.

我想問其實你地知唔知保玄小朋友既英語水平係咪真係好高呢, 7個NET真係唔少架; 陳守仁, 英華都冇佢地咁多, 佢地既talk有小朋友做表演 in english and mandarin, 大概知道佢地既水平但保玄就冇.

大宅

-

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 lovely_jac 於 09-9-7 19:33 發表
梁上好精英制呀 , hebe 頂得順真叻女 !

hebe未必頂得順ga..

但活動教學真係唔岩hebe.. 佢讀得開心..但成績真係好差...

梁上近屋企ma... 所以係首選....

今日派咗表...好緊張.....唔知點好......唉....

男爵府

我印象中hebe都好"活動"架噃 其實活動同唔活動最緊要都係大人細路都開心.

candy,
咁你有冇報英華? 我地報左, 我唯一唔鍾意佢係主要中文授課, 但整體既感覺又好好, 真矛盾.

nik都話想學小提琴, 但佢個鋼琴老師話驚佢手起"枕"影響彈琴, 所以冇比佢學. jonathan仲有冇學琴?

別墅

我上星期六去了陳守仁簡介會,他們的表現,按排,學校的設備,教學的方法都令我好喜歡。相對保圓,同是保記出品,但相差好遠,除了英普,沒有東西給引我。
而兆霖的老師給我感覺幾好,但不知他們的程度如何,還在考慮中......,但政府份表就一定選它了。

大宅

-

大宅

您有宗教分, 兆霖第一輪一定收....如果我有宗教分, 我想報蒙恩呢.....

原帖由 貓貓咪 於 09-9-7 23:18 發表
我上星期六去了陳守仁簡介會,他們的表現,按排,學校的設備,教學的方法都令我好喜歡。相對保圓,同是保記出品,但相差好遠,除了英普,沒有東西給引我。
而兆霖的老師給我感覺幾好,但不知他們的程度如何,還在考慮中......,但政府份表 ...

男爵府

貓貓咪, 同意呀, 講硬件課程陳守仁一定好過保圓, 但就因為佢在九龍, 相對競爭又會大D; 我淨係唸, 到保圓話起新翼時咪連而家僅有既球場都冇埋?!

我主攻直資, 就腳又負擔得起既都會報, 收先再煩. 但保圓就真係好抵讀

別墅

今年的小學概覽 http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/ 已出,他們加了學位,我估入兆霖到機會都很大,而今年青山村都有5個小朋友入了去,有d朋友仔迪迪都認識,所以佢唔會冇朋友。我老公都喜歡這一間,因他是英普、又近、有托管,不用改變現在生活模式。

原帖由 candybarhk 於 09-9-7 23:28 發表
您有宗教分, 兆霖第一輪一定收....如果我有宗教分, 我想報蒙恩呢.....

別墅

我都係nik媽咁唸,所以什麼都報了名,等有結果才再算 ,唔得就讀兆霖算數

原帖由 niklaus903 於 09-9-7 23:39 發表
貓貓咪, 同意呀, 講硬件課程陳守仁一定好過保圓, 但就因為佢在九龍, 相對競爭又會大D; 我淨係唸, 到保圓話起新翼時咪連而家僅有既球場都冇埋?!

我主攻直資, 就腳又負擔得起既都會報, 收先再煩. 但保圓就真係好抵讀 ...

男爵府

呢間係新校? 點解每級都係得一班編制咁少? 點解咁好屯門會有英文津貼小學, 元朗冇既 :-(

別墅

原先是將要被殺校的小學,後和路得會合併,再改為英普小學,但今年最高一班只是4年級學生。收生受教署管制,不能好似直資自行決定,加上之前是殺校的小學,d人有點擔心,但他的收生率一路提升,由20人己到40人一級了,而他們亦分2班教的(每班20人),但教署就當一班計。

原帖由 niklaus903 於 09-9-7 23:50 發表
呢間係新校? 點解每級都係得一班編制咁少? 點解咁好屯門會有英文津貼小學, 元朗冇既 :-(

侯爵府

原帖由 niklaus903 於 09-9-7 23:50 發表

小霖下年有兩班

大宅

-

侯爵府

你地有無人諗過何日東呀??

大宅

有呀

http://www.hytps.edu.hk/_promo/09-10/visit0910/hytps_p2.htm

原帖由 gogoblue 於 09-9-8 00:19 發表
你地有無人諗過何日東呀??

別墅

係呀!因今年小一已收到40人,故下年可加開一班。但你見教署寫兩班,但實際上他們會分4班教。

原帖由 gogoblue 於 09-9-8 00:06 發表

小霖下年有兩班

首頁
12345...12

尾頁

跳至