跳至

首頁

尾頁

大宅

真是難戒...........我個仔訓訓下都會搵番黎食,佢訓著都知我想拔掉他既奶咀,死都唔放口,可能已過咗應該戒的最好時機............

加上這幾天天氣冷,佢訓覺都好痛苦,真是很難狠心下心腸呀!或者等天氣暖番再算, 謝謝名位的意見!

原帖由 sthnothing 於 10-1-11 17:56 發表
我阿仔開始都勁食奶咀, 後來的起心同佢戒。我將d手指水搽落奶咀度, 仔仔食了一口, 覺得好苦, 拿番出來, 我就成機同佢講, 奶咀唔食得啦, 你大個仔啦, 奶咀唔比你食佢,所以好苦。之後佢訓覺都好痛苦的樣子, 喊同成日望 ...

大宅

已成功戒咗,下一步是戒片片,以前佢都肯試除片片VEE, 而家再努力!

原帖由 adrian_mama 於 10-1-12 18:45 發表
真是難戒...........我個仔訓訓下都會搵番黎食,佢訓著都知我想拔掉他既奶咀,死都唔放口,可能已過咗應該戒的最好時機............

加上這幾天天氣冷,佢訓覺都好痛苦,真是很難狠心下心腸呀!或者等天氣暖番再算, 謝謝名位的意 ...

男爵府

恭喜晒呀, adrain真叻叻 !!!
片片呢, 我個仔都仍在努力中, 時得時唔得, 喺屋企, 我哋就成日問住佢/的佢去廁所, 所以日頭都好少要用片
喺學校呢, 大約9:30am就開始除片至放學著番, 中間都要老師/姐姐主動問佢, 噚日見家長, 老師都話要帶多幾條褲仔

原帖由 adrian_mama 於 10-2-3 17:32 發表
已成功戒咗,下一步是戒片片,以前佢都肯試除片片VEE, 而家再努力!

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

別墅

我都分享一下我個仔戒唔成奶咀既情況先~

自從開始戒奶咀之後, 每晚都起碼磨夠一個鐘以上, 又打又鬧, 喊哂口先肯死死地氣去瞓... 上個星期頂唔順, 比返阿仔食, 一食就開始想瞓... 食唔夠2個字仲自動拎返個奶咀出來抺口水.... (笑死) 之後就安靜地瞓著左啦~ 係唔係一定要咁強硬戒奶咀呢? 雖然佢之後每晚臨瞓前都要奶咀, 但係真係快好多瞓著, 而且夜晚瞓得定好多, 有好多時都係瞓著無耐就已經掉左個奶咀出來, 根本就唔會咬住來瞓... 有幾次打到喊再瞓, 夜晚見佢發夢都係度喊... 我個仔而家仲係最痴身既時期(即刻玩都要拉埋你一齊睇住佢玩個隻), 我唔係唔忍心, 而係我攰到頂唔順, 每晚都要勞氣成粒鐘以上, 夜晚仲要成日醒(阿仔發惡夢大叫/喊), 個排我個人炆到少少野都搵人鬧(老公), 辛苦哂自己又辛苦個仔... 所以決定比佢食返, 但係會觀察情況, 等時機成熟再同佢戒奶咀

別墅

我個仔都係重食緊,重好似愈黎愈厲害!
☆楠楠☆

複式洋房

哈哈, 我個囡喊咗一晚就介咗啦. 係意料之外

佢2歲時幫佢介, 唔想佢太依賴奶咀瞓覺, 趁聖誕節假期幫佢介, 因為唸住佢喊全晚, 第二日都唔使返學返工嘛.

其實介之前一個星期都有同佢講定, 要介奶咀, 話比佢知大個囡啦, 其他小朋友都無食 (因為出街同返學又真係無小朋友食), 佢第一晚喊到1點, 我認唔住, 最後比番奶咀佢, 到第二晚臨瞓時同佢講唔可以用奶咀, 佢竟然真係唔要就瞓咗, 自始就介咗啦. 哈哈, 我仲唸住要糾纏好幾日, 估唔到咁快

而家嘅小朋友要同佢講道理, 最緊要介前要講清楚比佢知要介

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 lavends 於 10-4-11 00:40 發表
我個仔都係重食緊,重好似愈黎愈厲害!

我隻b又係咁

今朝瞓醒仲要唔肯吐出黎, 喊住出門口返學

子爵府

我專登找一天她中午冇訓午睡那晚 ,剪斕奶咀, 同佢話斕咗, 再同佢講大個女返學唔倉奶咀, bb 先食奶咀, 你係唔係BB ? 可能佢大過眼訓, 喊咗幾分鐘就訓了, 第2 天 和第 3 天同佢去看我朋友個BB ( 食住奶咀), 再同佢講你大個女唔食奶咀la , 第2 天 和第 3 天也喊了10幾分鐘, 到第4 天 我叫papa問佢食唔食奶咀, 佢話我大個女唔食奶咀, bb 先食架

大宅

BB未夠一歲就戒了,當時我叫工人日間唔可以再俾佢食奶咀,如果佢因為無奶咀就唔肯瞓就由佢唔瞓,不過我都keep咗一個在雪櫃以備不時之需。bb最初都會扭,搞咗幾日佢又ok,所以我連後備幼咀都扔掉埋。
我聽陪月姨姨講,可以試吓將奶咀浸水(清水)後先俾佢,食幾分鐘又再浸,佢地覺得無味都會自己放棄的。不妨一試~

首頁

尾頁

跳至