自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原帖由 sophialing 於 10-8-15 19:41 發表
琴晚個集會我有去到...
不過我而家唔係住緊公屋...我租緊圍村住...
我養隻狗o既時候得自己一個...住係油麻地...
我都當隻狗住我屋企人咁滯.....
到而家我個仔仔都10個月大....
隻狗就陪左我仔仔10個月.....
而家我輪 ...

你明知公屋唔俾養, WHY仲要去輪公屋.
我自己都係好鐘意狗, 即使我依家住的地方都可以養狗, 但我都唔會養, 因為我唔知長來會點, 我唔係為自己一己私欲而唔理狗狗長來. 養狗前真係要停一停諗一諗.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 sophialing 於 10-8-15 19:41 發表
而家我輪 ...

首先我相信樓主係一個自律既狗主

亦相信好多自律既公屋狗主,我對面屋都有養狗

但公屋真係比較人口密...
一層閒閒地20個單位...地方細...立例係有必要既

當初申請公屋..就要知收入...資產都合資格先申請得
亦好應該知道唔比養狗..
如果知道所有條例都申請...就應該明白同接受
取捨要公屋....定要養狗....

至於你囝囝...點面對佢 ?!
10個月既BB....甚至10歲既小朋友....
解釋比佢聽係父母既責任...公屋唔比養狗..就係咁簡單
亦應該響申請同派到樓之間對狗狗做個安排

而且用面對/交代我覺得都幾奇怪...
即係如果你到時搬新屋..如果你囝囝唔肯搬
你又會點"面對/交代"呢 ?!

我絕對唔係想生事..只係討論下...
有時諗野都要反方向...同多方面..

男爵府

房署有佢地既守則, 你住得個度, 即已誠認會跟從, 唔系就唔好住果度, 之前已寛鬆容許少數人可以養, 而家又要平租又要大圍可以養狗, 你話抗議就抗議, 我都抗議你地公屋養狗.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

而家我輪 ...

咁住番而家呢度咪得囉, 一支針冇兩頭利呢個道理好易明...

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

公共房屋係提供俾低收入家庭既福利, 收緊既租5係成本而係蝕本價, 管理上愈精簡愈好, 基於行政/管理上考慮5俾養9又係無可厚非; 如果公屋俾養9, 有冇諗過配套上同管理上需要做好多野: 清潔/放置9c收集箱, 設置9廁所etc.會增加5少成本, 甚至可能要增加人手,

到時為左呢d野而要+租, 大家租戶攤分,

作為冇養9既你, 會5會覺得對自己5公平,

如你係養9戶要on top+$$, 你又會5會反對?

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 19:59 發表
養狗本身冇問題,我真係覺得唔須要禁!你怕公屋養狗,係怕D狗吠,怕整到D地方污糟,咁咪罰嗰D人囉!!我自問係個都負責任既狗主,唔會比隻狗有味,放狗佢係地上阿尿,我會搵消毒水沖地!總有一D人係唔負責任,咁點解唔只係罰佢地呢﹖﹖ ...

咁又點解條例已寫明 , 你入住既時候就咩都應承(如果無你做咩簽紙搬入去?) .... 點解入左住就開始抗議? 又話最多邊d人唔乾淨就罰個批人囉 .... 點解咁愛隻狗又當正佢係一家人.. 唔為隻狗犧牲下.... 唔要間公屋? 有時世界既事總要有取捨.... 但就不能反口違約.

用戶要求終止服務

原帖由 seaheart88 於 10-8-15 22:04 發表

咁又點解條例已寫明 , 你入住既時候就咩都應承(如果無你做咩簽紙搬入去?) .... 點解入左住就開始抗議? 又話最多邊d人唔乾淨就罰個批人囉 .... 點解咁愛隻狗又當正佢係一家人.. 唔為隻狗犧牲下.... 唔要間公屋? 有 ...

....我窮所以我要打劫...lee 個就快成為賊人上庭受審的最佳辯護理由..明未

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 mok239 於 10-8-15 22:15 發表

....我窮所以我要打劫...lee 個就快成為賊人上庭受審的最佳辯護理由..明未

就好似: 無飯比個仔食 點面對佢呀..

男爵府

.

原帖由 mok239 於 10-8-15 22:15 發表

男爵府

.

原帖由 seaheart88 於 10-8-15 22:04 發表

咁又點解條例已寫明 , 你入住既時候就咩都應承(如果無你做咩簽紙搬入去?) .... 點解入左住就開始抗議? 又話最多邊d人唔乾淨就罰個批人囉 .... 點解咁愛隻狗又當正佢係一家人.. 唔為隻狗犧牲下.... 唔要間公屋? 有 ...

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree~我識有個貧友又係住公屋養狗 老x土
原帖由 鑰匙 於 10-8-15 16:34 發表
要住公屋就唔好養狗, 要養狗就唔好住公屋!!

講完.

用戶要求終止服務

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 22:39 發表
你地講左去邊呀﹖﹖我冇睇新聞,唔知D狗主佢地講乜,但我只係想表達,養狗本身真係冇問題,點解度度都唔比呢﹖我知條例一早講明唔比養,咁而家去爭取有乜問題﹖舉個例,如果你份工入職係10K,3年後你要求加人工,你老細話CONTRACT已講明10K,點 ...

咁你繼續喇 ! 不妨話你知, 我就係會寫信去房署告發人違反公屋屋戶條例的人----例如我投訴過有人違反租約----在公屋單內私養狗隻.

大宅

要住公屋就唔好養狗, 要養狗就唔好住公屋!!

男爵府

.

原帖由 mok239 於 10-8-15 22:45 發表

咁你繼續喇 ! 不妨話你知, 我就係會寫信去房署告發人違反公屋屋戶條例的人----例如我投訴過有人違反租約----在公屋單內私養狗隻.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 22:50 發表
如果你真係唔鍾意,你真係可以投訴,冇人阻你!其實你明唔明我既意思架﹖

咁點解度度都唔比?

用戶要求終止服務

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 22:39 發表
你地講左去邊呀﹖﹖我冇睇新聞,唔知D狗主佢地講乜,但我只係想表達,養狗本身真係冇問題,點解度度都唔比呢﹖我知條例一早講明唔比養,咁而家去爭取有乜問題﹖舉個例,如果你份工入職係10K,3年後你要求加人工,你老細話CONTRACT已講明10K,點 ...

點解搭飛機唔比帶指甲鉗跟身上機呀 ! 歡迎任何人士 跟機場保安爭取"應有" 的 人權 爭取爭取 ! 維護應有人權

男爵府

.

原帖由 mok239 於 10-8-15 22:53 發表

點解搭飛機唔比帶指甲鉗跟身上機呀 ! 歡迎任何人士 跟機場保安爭取"應有" 的 人權 爭取爭取 ! 維護應有人權

男爵府

原帖由 msyoyolam 於 2010-8-15 22:42 發表
點解唔得﹖好多野一開始都唔得架啦,都係靠爭取先得,有乜問題﹖

我想爭取
1) 購物不用付款
2) 打尖有理
3) 公屋無資產/入息限額
4) .....

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 mok239 於 10-8-15 22:53 發表

我都想爭取... 搭飛機可帶壓縮氣體 , 如噴髮膠個類..... 但又得唔得呢??? 危害其他搭客安全wor....

人權唔係亂up ... 打工份合約無講明唔準加減人工 , 你爭取當然無問題啦.... 人地公屋份約白紙黑字寫到實.... 咁都坳就唔對囉....

用戶要求終止服務

原帖由 msyoyolam 於 10-8-15 22:50 發表
如果你真係唔鍾意,你真係可以投訴,冇人阻你!其實你明唔明我既意思架﹖

我只知道公屋租約 II承租人同意對業主履行下列條款 : 第(19) 條 : 前事未經業主書面同意,不得在該樓宇任何部份豢養禽畜或牲口

你繼續爭取去違反你之前跟房署的承諾吧 !

首頁
12345...6

尾頁

跳至