自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-11-8 15:11 發表

係呀!!

一定要硬過佢,等佢知道邊個話事,有人話為什麼唔同佢慢慢講道理,但社會係唔會講道理,老板衹會問你做唔做,唔會聽理由,唔做就返屋企!!

阿仔夠有時話: "你又係甘" 我話 : "你以後大個賺錢就可以甘,大學畢業前都 ...

估到你係以暴易的大
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

珊瑚宮

環保接龍勳章

你地個個都好搞笑...自己仔女點會斬你地呢? 把口衰only

子爵府

原帖由 alphabetagamma 於 10-11-8 15:25 發表
你地個個都好搞笑...自己仔女點會斬你地呢? 把口衰only

lee有冇睇報紙?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BingJing 於 10-11-8 15:13 發表

估到你係以暴易暴的大力吖

唉!軟硬兼施啦!

今早先陪左大少睇牙,睇完吃左個幾鐘早餐,現在 d 少年家教真係有點難度!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 大力大力 於 10-11-8 14:47 發表
查實小朋友要從 2 歲開始"嚴"教,要比佢地明白知道做錯事的後果,阿仔度門我今天也未裝返!!

你地會唔會拆左阿仔度房門?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3495375 ...
睇黎大力仔無諗住同你應低威播 你拆得到我道房門,但拆唔到我道心裡房門!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我第一個疑問都係,點解無端白事一個得3歲既小朋友會識講埋呢d咁大人既說話先?
一定係佢周圍既人有咁講過啦,又或者睇電視學番黎,等等。
所以係小朋友面前講野真係要好小心囉!你以為講一句半句好閑,但佢地個腦其實係好似海棉咁,已經吸晒入去。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 M&A Mom 於 10-11-8 15:33 發表
睇黎大力仔無諗住同你應低威播 你拆得到我道房門,但拆唔到我道心裡房門!

妳同我定,我相信一點點都無,近來仲乘左添,可能近月對多左佢,上午才同他玩到傻,佢好似習慣左無房門!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 gion 於 10-11-8 15:33 發表
我第一個疑問都係,點解無端白事一個得3歲既小朋友會識講埋呢d咁大人既說話先?
一定係佢周圍既人有咁講過啦,又或者睇電視學番黎,等等。
所以係小朋友面前講野真係要好小心囉!你以為講一句半句好閑,但佢地個腦其實係好似海棉 ...

對, 所以自從個仔出世之後, 我講任何嘢都要諗清楚, 因恐怕佢會學到, 有時我 c6 覺得我太緊張, 終於有一次, 個仔學佢講嘢, 佢先識驚 , 之後 c6 都開始小心 d.......

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

孩子真係大人0的鏡子, 只是由孩子口中講出, 真係令人震驚~
好多時真係忍唔到口, 好似我鬧老公咁, 佢又跟住鬧~~

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 大力大力 於 10-11-8 15:11 發表

係呀!!

一定要硬過佢,等佢知道邊個話事,有人話為什麼唔同佢慢慢講道理,但社會係唔會講道理,老板衹會問你做唔做,唔會聽理由,唔做就返屋企!!

阿仔夠有時話: "你又係甘" 我話 : "你以後大個賺錢就可以甘,大學畢業前都 ...

我都覺得細細個唔好咁就/種佢,但上到中學要慢慢放,怕管得太緊佢會反叛

大宅

我都覺得用硬o既方法係最好, 因為小朋友識睇邊個可以俾佢恰到, 我個女2歲幾, 呢排好懶, 出街要婆婆抱, 食飯又要婆婆餵, 佢夜晚返o黎屋企同我講話要餵, 我話唔得, 要自己食, 佢話唔識(其實一早已經識), 我就話咁唔好食喇, 行埋一邊喇, 佢即刻話唔好, 之後自己食晒, 佢叫我抱, 我話要自己行, 佢唔會扭我, 因為我真係會行左去唔理佢, 當然梗係扮o野喇, 所以我由佢唔夠一歲開始就唔可以俾佢亂發脾氣, 佢一發, 我就拉佢埋naughty corner叫佢自己冷靜下, 開頭越喊得耐就越罰得耐, 依家我一話要佢冷靜, 佢好快就收聲, 打都唔洗打, 所以一開始就要硬

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 FullOfBlessing 於 10-11-8 15:54 發表

我都覺得細細個唔好咁就/種佢,但上到中學要慢慢放,怕管得太緊佢會反叛

所以從小就要好嚴,到大個 d 就慢慢放鬆 d ,就比較容易教!!

買基金真係好傷

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 20070120 於 10-11-8 15:58 發表
我都覺得用硬o既方法係最好, 因為小朋友識睇邊個可以俾佢恰到, 我個女2歲幾, 呢排好懶, 出街要婆婆抱, 食飯又要婆婆餵, 佢夜晚返o黎屋企同我講話要餵, 我話唔得, 要自己食, 佢話唔識(其實一早已經識), 我就話咁唔好 ...

同意, 做得好好~

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 大力大力 於 10-11-8 15:59 發表

所以從小就要好嚴,到大個 d 就慢慢放鬆 d ,就比較容易教!!

同意

子爵府

力兄

我最記得mm嚟bk時,見到你話你個仔會自動跟你去茶樓飲茶,又唔會打機冇嘢講,你好掂呀 ,個陣我覺得你好正常架 

大宅

同埋你地d小朋友有無試過話睇dvd, 開頭就話睇barney, 一開左就話睇mickey, 好似玩o野咁, 我o既方法就係一開始叫佢自己揀, 到我開左果陣, 佢就話睇唔揀果隻, 我話唔可以, 因為已經俾你揀左, 要睇晒先可以轉, 佢又無再扭wor, 大家可以試下呢個方法, 唔係好似我朋友真係聽佢小朋友點, 轉dvd轉到暈

珊瑚宮

環保接龍勳章

幾百萬人口, 講緊都係幾個例子. 萬中無一所以我覺得機會好微

原帖由 BingJing 於 10-11-8 15:27 發表

lee有冇睇報紙?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 BingJing 於 10-11-8 16:03 發表

暴力兄

我最記得mm嚟bk時,見到你話你個仔會自動跟你去茶樓飲茶,又唔會打機冇嘢講,你好掂呀 ,個陣我覺得你好正常架 

過獎!!

從小就要佢服從,佢就會習慣!!

各位想兒女,第日大個時,過時過節回家吃飯,就要從少,一次都不能唔出席,無論有什麼理由,一定要一家人吃飯,吃完才淮出街,否則試過第一次,就有 2,3,4,5次。。。我從少到現在好似都無缺席過一次!

買基金真係好傷

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大力仔 : 我而家就忍下你條茂利先, 到左我大學畢業就有仇報仇~~~~

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

原帖由 大力大力 於 10-11-8 16:11 發表

過獎!!

從小就要佢服從,佢就會習慣!!

各位想兒女,第日大個時,過時過節回家吃飯,就要從少一次都不能唔出席,無論有什麼理由,一定要一家人吃飯,吃完才淮出街,否則試過第一次,就有 2,3,4,5次,我從少到現在好似都無缺席過一次! ...

agree,, 我對個女都係咁, 有d人覺得我太嚴, 但我見到朋友d仔女就知我無做錯

首頁

尾頁

跳至