自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

藥用雲芝與傳統癌症治療坊間有一些藥用雲芝,其主要作用為增強人體免疫能力, 減輕化療,電療和手術所帶來的副作用,有助病人按時完成治癌療程。如果同時服用這類雲芝及接受相 關治療,可以產生協同效應,對身體的回復有益處。而且細胞的變異生長和身體的免疫力有密切的關係,故增病者之免疫能力對病情會有一定幫助。

同時,有些藥用雲芝是與香港中文大學藥劑學院共同研究的產品,以中文大學的專利技術生產出來,內含高濃度的『可吸收肽葡聚醣』APG,APG已經被香港中文大學証實能增強人體免疫能力的有效成份。研究亦發現含APG的雲芝在提昇人體免疫力的功效比市面一般雲芝產品高出六倍之多,因此能明顯地增強癌症病人體質,減輕他們接受電療化療時的副作用,同時協助病人完成以上療程以獲得康復。

原帖由 魚生 於 10-11-9 12:23 發表

即係做血功能低上加低,血球唔夠數就唔可以再落針,甚至要入院輸血同埋打白血球growth factor,最好打完針先至食!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

白血球低食咩好?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

化療時唔好食呀!
係完成晒化療,先至好食靈芝。
因如化療期間食,係會助長毒瘤更加強頑架!

大宅

咁係咁要成個過程完晒先食得??
原帖由 foggyao 於 10-11-11 11:38 發表
化療時唔好食呀!
係完成晒化療,先至好食靈芝。
因如化療期間食,係會助長毒瘤更加強頑架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 bbJP 於 10-11-11 11:43 發表
咁係咁要成個過程完晒先食得??

yes!
因如係好既靈芝,係真係可以幫你增強身體。所以如你做期間,去食呢d野,咁就真係個身體連埋粒瘤都一齊增強左 ~ 所以到時只會係更難搞個粒衰野!!

化療期間,如許可同承受得都,聽聞氣功會有幫助。
但講真,點都係一個弱左好多既病人,所以會係好辛苦,但病者既用心同鬥志,肯去捱得到(當然唔係死谷盡),係對自己既病情先至有極大幫助!

別墅

回覆 24# 魚生 的文章

魚生, 請問我表姐點解要打過萬蚊枝增白血球針? 醫生話有隻平D, 但要連打七日, 好煩佢唯有揀咗貴嘅.
佢只係3X歲, 身體一向OK, 乳癌一期都要打咁貴針? 唔係年紀大體弱先要嘛? THX!!

大宅

thx!
咁又幫到個fd.
我想問:
我好人好姐食定先當補健得唔得?
原帖由 foggyao 於 10-11-11 12:05 發表

yes!
因如係好既靈芝,係真係可以幫你增強身體。所以如你做期間,去食呢d野,咁就真係個身體連埋粒瘤都一齊增強左 ~ 所以到時只會係更難搞個粒衰野!!

化療期間,如許可同承受得都,聽聞氣功會有幫助。
但講真,點都係一個弱左 ...

男爵府

原帖由 魚生 於 10-11-10 19:50 發表

澄清一下,做化療唔一定會有不適的,要視乎佢係用乜野藥,唔同藥有唔同既副作用,你唔需要咁擔心住,我要了解下你媽媽係乜野病?大約幾多歲?知唔知會用乜野藥?如果在HA治療的話,通常『預備針』(止嘔、防敏感藥)會用得比較『隨便』 ...

首先多謝指教先! 我媽媽49歲, 剛發現乳癌初期, 已做手術切除乳房及淋巴, 未有擴散, 醫生話可能傷口好返之後要做2-3次化療...... depends on腫瘤科醫生既suggestion..... 我都想問下, 其實如果佢只係做2-3次既化療, 去私家做d藥又會唔會令佢無咁辛苦??

珍珠宮

原帖由 bbJP 於 10-11-11 13:35 發表
thx!
咁又幫到個fd.
我想問:
我好人好姐食定先當補健得唔得?

得! 不過,如'丸'黎計,坊間有好多係得個名,而且唔平,但其實成份得好少,咁就可能無乜功效囉。你自己check真d,四圍搵多d資料先好買囉。唔好人地介紹乜就食乜,自己要先了解多d。

大宅

明白,thx.我会做功課ga,
如果你唔介意,pm我你認為ok果d等我多個choice thx
原帖由 foggyao 於 10-11-11 14:19 發表

得! 不過,如'丸'黎計,坊間有好多係得個名,而且唔平,但其實成份得好少,咁就可能無乜功效囉。你自己check真d,四圍搵多d資料先好買囉。唔好人地介紹乜就食乜,自己要先了解多d。 ...

珍珠宮

原帖由 bbJP 於 10-11-11 16:32 發表
明白,thx.我会做功課ga,
如果你唔介意,pm我你認為ok果d等我多個choice thx

會唔會無咁好 ~ 我唔想人地以為我晌度賣廣告喎!

大宅

唔会晤会呱,不過如果你唔想就唔緊要啦!
原帖由 foggyao 於 10-11-11 16:37 發表

會唔會無咁好 ~ 我唔想人地以為我晌度賣廣告喎!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 mat媽 於 10-11-9 11:25 發表
究竟好不好呢?

做完最好咩都唔好亂食,我老野化療完朋友都送左兩盒比佢,仲有好多什麼靈芝袍子呀,冬蟲草磨粉.

佢化完係太約降到21度,但之後食左呢d野一個月後覆疹癌指數跳返上300幾度.

醫生問左佢食過呢d野,叫佢即刻停食,再做化療之後又降到11度,就冇食呢d野,只用石斛煲瘦肉水飲,幫佢解渴就算啦.
<br><br>

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

魚生,
你意思是化療時可以吃蟲草?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府