烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+吉蒂小豬+於+13-06-08+發表有

原帖由 motherlau 於 13-06-08 發表
少salt 又好似冇!好下次又試下先
試下啦可能太多鹽抑制咗酵母醱酵

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表2

原帖由 吉蒂小豬 於 13-06-08 發表
個問題係程式2用1.4克酵母,你用咗5克
你有冇睇說明書?p仔用1.4-2.8g yeast,睇你用乜 ...
其实酵母我係由1.4加上去…因为唔發,所以加d加d咁…加到4-5g 先好少少…水就仲慘,我之前冬天用170水都ok ,依家用用160個包都濕收腰,減到150先好dd

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

男爵府

回覆:我部Panasonic 麵包機好似壞左

其實你講清楚你用邊隻酵母先啦,雖然你用左幾隻,可能都唔啱呢,係咩牌子呀?部機就算唔暖,都會發到㗎,我覺得係材料問題大啲。

男爵府

motherlau 發表於 13-6-8 07:18
基本上用mode 二未試過過pan, 就算我加粉去到280g, 酵母用到今次6g, 我预約0820收包,我剛剛七点去望下, ...
部機凍既, 都一樣發酵到架, 仲要而家天氣咁熱, 琴日我先用左餃子mode打, 跟住熄機等佢自己發, 都一樣發到, 無問題喎, 會唔會好似吉蒂所講, 你落得太多鹽呀, 鹽係會影響發酵效果架。

男爵府

引用:其實你講清楚你用邊隻酵母先啦,雖然你用左

原帖由 Happypearl1010 於 13-06-08 發表
其實你講清楚你用邊隻酵母先啦,雖然你用左幾隻,可能都唔啱呢,係咩牌子呀?部機就算唔暖,都會發到㗎,我 ...
謝謝你!我用過白神麵包機酵母,金馬利,日清酵母(最常用的,已经用了两年…之前用柏翠麵包機已经用佢)還有一隻active yeast,唔記得名, 我會先加水and 糖發酵,等落酵母时放落去的…

男爵府

引用:Quote:motherlau+發表於+13-6-8+07:18+基本

原帖由 yaya_c 於 13-06-08 發表
部機凍既, 都一樣發酵到架, 仲要而家天氣咁熱, 琴日我先用左餃子mode打, 跟住熄機等佢自己發, 都一樣發到, ...
今晚再試…
我用同样材料整法包都ok正常…雖然唔算高…所以估唔到發生咩事

子爵府

回覆:我部Panasonic 麵包機好似壞左

你試下用mode 1 。我之前用mode 2都唔得,可能天氣太熱,現在改用mode 1 次次都成功。我用佢比隻匙用一小匙酵母,黑糖20g,鹽3g,用凍奶凍蛋165ml ,水手粉。你參考下,希望你成功。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Happypearl1010+於+13-06-08+

謝謝你!我用過白神麵包機酵母,金馬利,日清酵母(最常用的,已经用了两年…之前用柏翠麵包機已经用佢)還 ...
P記唔使用水同糖開酵母喎,佢有酵母格,到時到候至放入去,唔怪得你話唔得啦,你有無睇說明書呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+yaya_c+於+13-06-08+發表部機

今晚再試…
我用同样材料整法包都ok正常…雖然唔算高…所以估唔到發生咩事
踏入春天後,我都唔敢用mode 2,試過兩次都失敗,轉用其他mode 就冇問題,還要用凍水

大宅

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表

原帖由 吉蒂小豬 於 13-06-08 發表
其實你部105可以自己增高。只要焗之前唔夠高,按停,轉去天酵程式醱多陣,夠高就去蒸包程式,早5-10分鐘出 ...
我次次D包都好矮仔呀,下次就試試你講的方法。

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-06-08+發表

原帖由 Happypearl1010 於 13-06-08 發表
P記唔使用水同糖開酵母喎,佢有酵母格,到時到候至放入去,唔怪得你話唔得啦,你有無睇說明書呀?

...
如果用乾酵母係唔洗開水既!所以白神,日清同金馬利都冇開水…就咁放入酵母格…

只系Allinson active yeast 先要呢隻係我用哂我想用既酵母先試佢我以前用柏翠機加呢隻yeast …d包勁正…依家就

男爵府

原帖由 starfishting 於 13-06-08 發表
踏入春天後,我都唔敢用mode 2,試過兩次都失敗,轉用其他mode 就冇問題,還要用凍水

...
都可以咁講…除了mode 1,2,3,之外,法包最好,快速都可以…只係冇我想象中咁好同高…蛋糕其他我冇整其实lost 一机包好浪费我諗我暫时放弃mode 1,2,3 囉…唔想浪费

男爵府

引用:你試下用mode+1+。我之前用mode+2都唔得,可

原帖由 GGmahk 於 13-06-08 發表
你試下用mode 1 。我之前用mode 2都唔得,可能天氣太熱,現在改用mode 1 次次都成功。我用佢比隻匙用一小匙酵 ...
謝謝你我會遲小小再試啦唔想浪费…基本上我仲加埋小麥蛋白都唔高…就真係攪佢唔掂依家用湯種快速mode 4…部機好正常!有微暖見佢發得唔錯…唔系我今早咁凍既

男爵府

引用:Quote:原帖由+Happypearl1010+於+13-06-08+

如果用乾酵母係唔洗開水既!所以白神,日清同金馬利都冇開水…就咁放入酵母格…

只系Allinson active yeas ...
白神我用過,係比平時既會矮啲,我用開燕子好多年,次次都高既。

男爵府

原帖由 starfishting 於 13-06-08 發表

...
我係凍水,凍奶,凍蛋,連粉都放左入雪框了应该已经好凍

男爵府

白神我用過,係比平時既會矮啲,我用開燕子好多年,次次都高既。
多謝大家努力幫我呢…

燕子以前用過,有d酵母味,屋企人唔鍾意
有諗過用水手粉,但係對台湾制造就

以前用日清粉真係正得好緊要…仲要好食過出面既…依家如果唔用mode 1,2,3 都OK 既…法包仲超正添…所以我諗会唔会係個program 有問题囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

你話D 包唔高, 但內涵如何?? 軟身好味嗎?? 有無似蒸糕?? 有時唔使下下用高度來睇個包好唔好, 最緊要好食.....

E+ 個天氣係最麻煩, 特別係同秋,冬時比, 果時同樣份量所有都相同,唔代表在這個天氣一定得GA....水份加減要多留意, 同埋, P仔擺放位置能夠俾佢有足夠通風散熱就最好, 你可以試下搵次放P仔出廳焗, OR 近WINDOW 睇下....

我都用左年幾, E+ 時候, 我係唔用預約, 差不多無次高身....用快速MODE多, 又可睇住佢有無問題...另外, 有時會用老種, 佢係最簡單又最方便GE 方法....
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

引用:你話D+包唔高,+但內涵如何??+軟身好味嗎??+

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-08 發表
你話D 包唔高, 但內涵如何?? 軟身好味嗎?? 有無似蒸糕?? 有時唔使下下用高度來睇個包好唔好, 最緊要好食... ...
mode 1,2,3, 既内涵真係麻麻…唔軟…好濕…真係似蒸糕唔系一个包有时会睇到佢係發酵唔好…预約仲死得添…但其他mode 真係好好多…老種我最爱…方便

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

motherlau 發表於 13-6-9 00:18
mode 1,2,3, 既内涵真係麻麻…唔軟…好濕…真係似蒸糕唔系一个包:nau ...

你都講左啦,似蒸糕...即是水多, 你真是要留意減幾多水?? 提議你...暫時唔用預約, 扣起多D水, 一路打一路睇, 見乾就1G 1G 加....加到個都團光滑唔CHI 桶但少少CHI手........唔知點講...自己汁生....到整到好味包之後先再用預約...

以前你用柏翠時唔使睇都團打?? 用全PROGRAM ??
Stay Hungry , stay foolish !!

男爵府

引用:你話D+包唔高,+但內涵如何??+軟身好味嗎??+

原帖由 hinhin_ma 於 13-06-08 發表
你話D 包唔高, 但內涵如何?? 軟身好味嗎?? 有無似蒸糕?? 有時唔使下下用高度來睇個包好唔好, 最緊要好食... ...
新鲜出焗!快速湯種朱古力包靓仔到爆所以真係唔明点解mode 1,2,3,会死得咁慘

首頁

尾頁

跳至